Uzmanlar, gıdada at ve eşek etinin bile sıradan hale geldiğini ve normal tadın unutulduğunu belirtiyor.
Gıda ürünleri üretiminde kullanılan temel hammaddelerdeki fiyat artışları, gıda hilekarlığının her geçen gün büyüyerek kârlı bir sektör haline gelmesine neden oldu. Taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünlerinin sayısı, denetimlerin yetersiz olmasından dolayı giderek artarken, gıda hilesi adına kullanılan yöntemler de artıyor.
Sözcü'den Aydın Demir'in haberine göre, Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, hileli gıdaların gıda sektörüne maliyetinin 30 milyar TL'ye ulaştığını söylerken, hileli gıdacıların da 10 milyar TL ciroya sahip bir sektör haline geldiğini belirtti. Hileli gıdalar konusunda yapılan denetimlerin yetersiz kaldığını ifade eden Demirtaş, bunun da hilekarlara cesaret verdiğini kaydetti. Türkiye genelinde 575 bin gıda firmasının faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Demirtaş, buna karşın 5 bin gıda denetçisinin görev yaptığını aktardı. Gıda terörünün hem ekonomiyi hem de halk sağlığını kemirdiğini kaydeden Demirtaş, Türkiye'de binlerce işsiz gıda mühendisi bulunduğunu, Tarım Bakanlığı'nın bu gençleri istihdam ederek, denetim mekanizmasını genişletebileceği önerisinde bulundu.
Gıda sahtekarlarının denetimli üretim yapan firmalar ile yarışır hale geldiğine dikkat çeken Gıda Sağlığı Uzmanı Gıda Mühendisi Nurten Sırma, “Kayıt dışı üretim yapan hilekarlar ArGe merkezi bile kurmuşlar. Tarım Bakanlığı zaman zaman gıda hilekarlarını kamuoyuna ifşa ediyordu. Tüketici güveninde derin yaralar bırakan ve gıda sanayisine olan inancı yerle bir eden bu ifşa listeleri bir süredir ilan edilmiyor. Hileli gıda üreten firmaları açıklama konusunda bakanlık adeta sessizliğe büründü desek yalan olmaz” dedi.
Tarım Bakanlığı'nın denetimlerinden örnekler veren Sırma, 586 gıda firmasının ürünlerinden alınan numunelerin analizinin yapıldığına dikkat çekerek, “Hileli bulunan parti sayısı 965 olarak çıkmıştır. Analizlerde ette tek tırnak (at, eşek eti) hayvan dokusu bulunması, bazı gıda gruplarında olması gerekenlerin dışında katkı maddesi tespit ediliyor. Hileli gıda ürünlerini uzun süre yemek zorunda kalan tüketici zamanla bu tadı kanıksayarak damak tadının aslında o gıdanın orijinalinden çok farklı bir şekle dönüşmesine yol açıyor ve artık orijinal tadı damak yadırgıyor” diye konuştu.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/turkiye/turkiyedeatveeseketiskandalih76731.html
CHP teşkilatları Özgür Özel için 21.00'e çağrı yaptı!30 izlenme
Yoldan geçen erkeklere laf atan kadın viral oldu: "Nasıl oluyormuş beyler?"75 izlenme
Erzurum’da bir kadın kimliğinde başı açık diye polise kimlik kontrolü yaptırmadı, "Dini kurallara uymak zorundasınız" diyerek polise kafa tuttu!64 izlenme
AKP’li genel müdürün ‘denetledik’ dediği silolar yerle bir oldu44 izlenme
Fatih Terim, Seçil Erzan'ın para listesinden çıktı: İşte verdiği ve aldığı para73 izlenme
Özgür Özel: "Ben gelince paldır küldür kaçıyorlar buradan"28 izlenme
İmam Hatiplere çocuk gelişimi bölümü49 izlenme
Motorinin litresine bu gece yarısından itibaren geçerli olacak şekilde 17 kuruş zam geliyor!3001 izlenme
Üretim durdu, konkordato geldi! Türk tekstil devi iflasın eşiğinde
Özgür Özel'den Ali Yerlikaya'ya sert tepki: "Bunlar cıva gibi adamlar. Erdoğan tökezlesin ilk tekmeyi atanlardan biri olur"
Peker'e yakınlığı ile bilinen Emre Olur'dan flaş açıklama!
15 milyon genç harçlığa muhtaç