TBMM'de Dışişleri Komisyonu üyelerine yabancı ülkelere gidişte yaşanan vize sıkıntısı konusunda brifing veren Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, Türk vatandaşlarının yıllık 1 milyon olan vize başvurusunun geçen yıl 3 buçuk milyona ulaştığını açıkladı.
“3,5 MİLYON VİZE BAŞVURUSU YAPILMIŞ”
TBMM Dışişleri Komisyonu'nun son toplantısında milletvekillerinin talebi üzerine Bakan Yardımcısı Büyükelçi Faruk Kaymakçı vize başvurularında yaşanan sıkıntı konusunda, “Pandemi öncesinde her yıl ortalama 1 milyon vize başvurusu yapılıyordu ülkemizden. Bu rakam pandemi döneminde 200 bine kadar düştü. 2022 yılının başından bu yana da tahminen 3,5 milyon vize başvurusu yapılmış. Batı ülkelerinin büyükelçileri ile üç toplantı yaptık. Bazı ülkeler verdikleri vize sayısının geçmişten daha fazla olduğunu anlattılar. Başvurular artınca vatandaşlarımıza verilen ret oranları da artmış durumda” dedi.
“BATI BİZİM KADAR ESNEK DAVRANAMIYOR”
Kaymakçı, Türkiye'den gelen milyonlarca vize başvurusunu değerlendirme zorluğu yaşayan ülkelere ‘Türkiye pratiğini' anlattıklarını da belirterek, “Biz yılda 1,7 milyon vize başvurusunu pratik biçimde kabul ediyor ve yanıtlıyoruz. Onlara Türkiye pratiğini anlattık. Bu işi nasıl sağlam yaptığımızı. Ama tabi Batı ülkeleri bizim kadar esnek davranamıyor” ifadelerini kullandı.
“BU RAKAMLAR AKP'NİN AYIBI”
Türk vatandaşlarının yıllık 1 milyon olan vize başvurusunun geçen yıl 3,5 milyona ulaştığını açıklayan Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı’ya, Komisyon üyesi Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer tepki gösterdi.
Kaymakçı'nın verdiği bilgiler üzerine yaptığı basın açıklamasında Çakırözer şunları söyledi:
*İnsanımız akın akın Türkiye'den kaçıyor. Bu rakamlar inanılır gibi değil. İki yıl öncesine göre yüzde 250 artarak, tam üç buçuk katına ulaşmış. Ülkeden kaçış olduğunu biliyorduk, görüyorduk ama böyle rekor bir rakam beklemiyorduk.
*Türkiye'de hem demokratik geri gidiş ve hukuksuzluklar, hem de ekonomik yoksulluk karşısında özellikle gençlerimiz Türkiye'den kaçıyor.
*Yetmiyor vatandaşlarımız yabancı ülkelerin konsolosluk kapılarında vize alabilmek için süründürülüyor, ikinci sınıf insan muamelesi uygulanıyor.
*Bu rakamların, vatandaşlarımıza yaşatılan bu vize çilesinin tek sorumlusu tüm güçleri elinde toplayan Recep Tayyip Erdoğan'ın tek adam yönetimi ve AKP iktidarıdır. Hiç mazeret aramasınlar, bu ayıp tümüyle onlara aittir.
“NİYE KARŞILIK VERMİYORSUNUZ?”
AKP iktidarının ve Dışişleri Bakanlığı'nın, Türk vatandaşlarının yaşadığı vize çilesinin çözümü için etkili olamadığına dikkat çeken Çakırözer; “O hale geldi ki artık transit gitmek için bile vize istiyorlar. İspanya'sı, Hollanda'sı, Fransa'sı. Bunlara ne yapıyorsunuz? Diplomaside mütekabiliyet diye bir şey var. Yani karşılıklılık. Neden bu olumsuz tavırlara karşılık vermiyorsunuz?“ diye konuştu.
Suriyeliler Türkiye’de kalsın diye harcanan paranın yüzde kaçını Türkiye ödedi? Şok rakam!94 izlenme
Türkiye yatırım beklerken Sisi'ye para yağdı41 izlenme
Milyonlarca lira zarar ettirilen 'Kıyak villa' ihalesinde yeni gelişme! Büyükşehir Belediyesi'nden "iade edin" talimatı!116 izlenme
Fenerbahçe’den ‘Süper Kupa’ açıklaması: "Ülkemiz, Cumhuriyetimiz ve Atatürk üstün değerimizdir"44 izlenme
Skandal Narin açıklaması yapan AKP'li Ensarioğlu'ndan istifa açıklaması96 izlenme
Diyarbakır'da 157 metrelik Türk bayrağı ile 19 Mayıs yürüyüşü!30 izlenme
Donald Trump: İsrail ve İran ateşkeste anlaştı25 izlenme
Belediye memurlarından CHP’li yeni başkana destek!1032 izlenme
Ankara'da 9 kişinin öldüğü YHT faciasının şüphelilerine 'idari' ödül!
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yeni gelişme: Firari isim yakalandı
Bir doktor daha corona virüsünden hayatını kaybetti!
"Hilafeti ilan edeceğiz" dedi, şeriat çağrısı yaptı, Savcılık "İfade özgürlüğü" saydı!