Alman Bertelsmann Vakfı’nın 2004 yılından bu yana iki yılda bir yayınladığı ‘Dönüşüm Endeksi’ (BTI) araştırması bugün kamuoyuyla paylaşıldı.
Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, 2017’deki anayasa değişikliği referandumunun ardından Haziran 2018’de yeni sisteme geçilmesiyle “Türk siyasetinde yeni bir dönemin başladığına” atıfta bulunularak “Parlamenter sistemin yerine aşırı güçlü bir cumhurbaşkanının mevcut olduğu yeni bir başkanlık sistemi geldi. Bu de facto diktatörlüğün, Türk demokrasisi ve dış politikası üzerinde etkileri oldu” ifadelerine yer verildi.
DW Türkçe’nin haberine göre, endekste, “yeni bir Türkiye’nin” oluştuğunun gözlemlendiği kaydedilirken, “Ülkenin iç politikası ve uluslararası ilişkilerinde radikal bir dönüşüm gerçekleşti” sözlerine yer verildi. Raporda, son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında “Türkiye’nin artık bir demokrasi olarak sınıflandırılamayacağı” belirtildi.
İncelenen ülkeler arasında Türkiye, “Demokrasi Statüsü” sıralamasında 10 üzerinden 4,9 puanla 77’nci sırada geldi. Bu puan ile Türkiye, orta kategori olan “ılımlı otokrasiler” grubunda sınıflandırıldı. Böylece Türkiye, Bertelsmann tarafından ilk kez “otokrasi” olarak sınıflandırılmış oldu. Buna basın özgürlüğünün kısıtlanması, insan haklarının ihlal edilmesi ve güçler ayrılığı ilkesinin saf dışı bırakılması gerekçe gösterildi.
Değerlendirmeye alınan 137 ülkeden 74’ü demokrasi ve 63’ü otokrasi olarak nitelendirildi. Buna göre bu raporda demokrasilerin oranı yüzde 54 oldu. Bu oran, 2010 yılında yüzde 57 idi.
https://halktv.com.tr/gundem/turkiyedonusumendeksindeilkkezotokrasisinifindayeraldi424143h
Tasarruf yapalım derken: Kamunun elektrik gideri yüzde 101 arttı!50 izlenme
Merdan Yanardağ’dan cezaevinden 24 Temmuz mesajı: "Benim üzerimden gazetecileri susturmaya çalışıyorlar"52 izlenme
Sazlıdere’de satışlar başladı26 izlenme
ABD’den ret yiyen Metiner’den yeni açıklama: "Hata ettim"30 izlenme
İran'dan bomba 15 Temmuz iddiası!234 izlenme
Yandaş Erkan Tan'dan Bülent Arınç'a zehir zemberek sözler 'Fetullah Gülen kahpesine hizmet ediyor !'482 izlenme
AKP'nin 30 Ağustos provokasyonuna İlber Ortaylı'dan tokat gibi yanıt!130 izlenme
New York Times’tan Türkiye’den ayrılan doktorlarla ilgili dosya: "Doktorların ülkeden ayrılması Erdoğan'ın övündüğü ücretsiz sağlık sisteminin altını oyuyor"60 izlenme
Cübbeli, sarıklı general hangi tekkeye gitti? 15 Temmuz'dan hiç mi ders alınmadı?
FETÖ'nün imamı istemiş Gökçek yapmış!
‘CHP’li belediye çöpleri sokağa döküyor’ diyen AKP’li başkanın yalanını kamera görüntüleri ortaya çıkardı!
Çiftlik Bank'tan sonra bir sistem daha battı: Asker, polis ve avukat mağdurlar var