Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin brüt dış borç stokunun 30 Haziran itibarıyla 547,7 milyar dolar, net dış borç stokunun da 295 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Bakanlık, 30 Haziran itibarıyla brüt ve net dış borç, Hazine garantili dış borç ve kamu net borç ile Avrupa Birliği (AB) tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini paylaştı.
Buna göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku 547,7 milyar dolar olarak gerçekleşirken stokun milli gelire oranı yüzde 37,2 oldu. Aynı tarihte net dış borç stoku 295 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Stokun milli gelire oranı yüzde 20 seviyesinde tespit edildi.
Hazine garantili dış borç stoku da 15,2 milyar dolar olarak hesaplandı.
Kamu net borç stoku, bu dönemde 8 trilyon 932 milyar lira olarak kaydedildi. Stokun milli gelire oranı yüzde 17 olarak belirlendi.
AB tanımlı genel yönetim borç stoku 12 trilyon 647 milyar lira, bu rakamın milli gelire oranı yüzde 24,1 oldu.
547,7 milyar dolarlık dış borcun 290,1 milyar dolarlık kısmı özel sektör, 29,3 milyar doları Merkez Bankası (TCMB), 228,3 milyar doları kamu borçlarından oluştu.
Brüt dış borç stoku son bir yılda, özel sektörde 42 milyar dolar, kamuda 15,5 milyar dolar artarken TCMB'de 15,4 milyar dolar azaldı.
Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanlığı dönemindeki iki yılda brüt dış borç stoku toplamda 78,7 milyar dolar arttı. Önceki iki yılda stok, 39,1 milyar dolar artmış ancak bu artışın 20,4 milyar dolarla büyük kısmı TCMB borçlarındaki artıştan kaynaklanmıştı.
Son iki yılda özel sektörün brüt dış borcu 62,5 milyar dolar arttı. Önceki iki yılda bu rakam sadece 2,9 milyar dolar artmıştı.
Son iki yılda, TL kredi faizlerindeki artış ve kredi risk primindeki düşüş, büyük şirketleri yurt içi ve yurt dışında döviz cinsi borçlanmaya yönlendirdi.
Nefes
Borsa düşünce devre kesti!16 izlenme
Alevilerle ilgili yasa Meclis’ten geri çekilebilir31 izlenme
İBB soruşturmasında itirafçı olduğu iddia edilen Fatih Keleş'in avukatından flaş açıklama24 izlenme
Türkiye'de tarikatlar 'Mehmetçik Gazze'ye sloganı atarken Suudi Arabistan'da dünyanın en büyük müzik festivali başladı40 izlenme
AKP'li Belediye Başkanı Cumhuriyet ile dalga geçti!665 izlenme
Polat çiftini ele veren telefon! ‘Biraz işimiz var savcı bey…’28 izlenme
ŞOK İDDİA! İnce'ye bağış yaptı, para kasıtlı olarak Erdoğan'ın hesabına gönderildi!979 izlenme
9 ay önce boşanmıştı; Sabah yazarı Hilal Kaplan FETÖ dosyalarında adı geçen Tevfik Emre Sarı ile evlendi71 izlenme
Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezuniyet töreninde 'Mühürsüz diplomalar da geçerli olacak mı?' pankartına müdahale !
İstisna kılıfıyla rekor harcama yaptılar!
'6 yaşındaki çocuk evlenebilir' diyen gerici Boğaziçi Üniversitesi'nde konuşacak
AKP’de bir 'ıstakoz' vakası daha!