Türkiye merkezli teknoloji ve mühendislik şirketi Kontrolmatik Enerji ve Mühendislik, 15 Mayıs vadeli iki TLRef endeksli değişken faizli tahvilde planlanan ödemeyi gerçekleştiremedi.
Türkiye Merkezi Kayır Kuruluşu’nun açıklamasına göre söz konusu tahviller, 250 milyon lira tutarında iki yıllık tahvil ile 200 milyon lira tutarında bir yıllık tahvilden oluşuyor. İki tahvilin toplam büyüklüğü 450 milyon liraya ulaşıyor.
Kontrolmatik, cuma günü daha sonra yaptığı borsa açıklamasında, şirketin ve bağlı ortaklığı Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin mevcut banka kredilerinin yeniden yapılandırılması için Türkiye Halk Bankası AŞ ve Türkiye Vakıflar Bankası’na başvurduğunu duyurdu.
Şirket açıklamasında, tahvillere ilişkin kupon ve anapara ödemelerinin “mevcut finansal koşullar nedeniyle” yerine getirilemediğini belirtti. Kontrolmatik, söz konusu yükümlülüklerin yeniden yapılandırma sürecinin tamamlanmasının ardından ödenmesinin planlandığını bildirdi.
Türkiye’de şirket tahvillerinde temerrütler görece nadir görülüyor. Şirketler, finansman ihtiyaçları için geleneksel olarak sermaye piyasalarından çok banka kredilerine daha fazla ağırlık veriyor.
Bu nedenle Kontrolmatik’in iki ayrı lira tahvilinde ödeme yapamaması, yerel borçlanma piyasası açısından dikkat çeken bir gelişme olarak öne çıktı.

2020 yılında borsaya kote olan İstanbul merkezli Kontrolmatik’in piyasa değeri yaklaşık 11 milyar lira seviyesinde bulunuyor.
Şirket, pandemi sonrası dönemde enerji sektörü ve teknoloji bağlantılı hisselere yönelik güçlü bireysel yatırımcı ilgisinin etkisiyle Borsa İstanbul’un öne çıkan performanslarından biri olmuştu.
Ancak sıkılaşan finansal koşulların etkisiyle şirket hisseleri son yıllarda baskı altında kaldı. Hisse, Eylül 2023’te gördüğü zirveden bu yana yüzde 84 değer kaybetti ve İstanbul’da yüzde 10 düşüşle 8,46 liradan kapandı.
Borsa bildirimlerine göre, geçen ay Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Ünsalan hisse satışı gerçekleştirdi.
Söz konusu satışların ardından iki ismin şirketteki payları ayrı ayrı yüzde 5’in altına geriledi.
NEFES
Sinan Oğan’ın oyları nereye gider? Birinci turun en isabetli tahminini yapan anketçi açıkladı61 izlenme
Saray bu yoksulluğu görmezden geliyor! Yaşlı yurttaş çöpte yemek ararken görüntülendi...52 izlenme
Haluk Levent Tuncay Sonel ve Süleyman Soylu: Üçünün arasındaki bağı Ferhat Tunç anlattı22 izlenme
"Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam" demişti, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi ile görüştü!42 izlenme
10 yıldır Türkiye’de yaşayan Suriyeli Türkçe konuşamadı! Sadece 'Erdoğan'ı seviyorum' dedi54 izlenme
Türkiye'nin akaryakıt devi iflasın eşiğinde: Konkordato ilan etti19 izlenme
Ekonomi yönetimi burnunun dibini göremiyor16 izlenme
CHP'ye yasak AKP'ye ve kayyuma serbest!110 izlenme
En yakın rakip Sudan! Türkiye yıllık enflasyonda Afrika ülkelerinin hepsini solladı
Hızlı tren kazası davasında skandal gelişme: Bakanlık soruşturma izni vermedi!
Mahkeme İBB’yi haklı buldu: Kaçak yapı sahiplerinin açtığı davalar reddedildi!
Bursa’da sahile inen Suriyeliler, tatilcileri canından bezdirdi!