Karaca başvurusunda son 5 yılda ihalesi yapılan maden arama sahaları, bu sahalar için yapılan ihaleler, ihaleyi alan şirketlere ilişkin birçok soru sıraladı. Karaca’nın sorularını yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verileri Türkiye maden gerçeğini gözler önüne serdi.
‘TEK TEK SATILIYOR’
Bakanlığın yanıtında, Türkiye’de son 5 yılda 3 bin 987 maden ruhsat ihalesi yapıldığı ve ihale edilen sahalardan 1148’inin ruhsata dönüştüğü açıklandı. 2015 yılından itibaren yapılan ihalelerde de ihaleyi kazanan ve ruhsat düzenlenen 417 farklı firma olduğu belirtildi. Yanıta göre, Türkiye’de mevcut durum itibarıyla ruhsat hukuku yürürlükte olan maden arama ruhsat sahalarının toplam alanı da 7 milyon 709 bin 205 hektar.
Bakanlığın yanıtlarını değerlendiren Karaca, “Bu büyüklük, ülkemizin yüzölçümü dikkate alındığında 10’da 1’i demek. Bakanlık firma isimleri açıklamıyor, ancak Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulmus¸ yabancı şirketler adına düzenlenen 139 maden arama ruhsatı bulunduğunu ifade ediyor. Bu demek ki, son 5 yılda maden arama ruhsatı verilen firmaların 3’te 1’i yabancı. Yerli ve milli iddiasındaki AKP, ülkemizin doğal varlıklarını tek tek yabancılara satmakta hiçbir sakınca görmüyor” diye konuştu.
‘ŞİRKET KÂRINA KURBAN EDİLİYOR’
Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, doğal varlıkların korunması için birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirten Karaca, “Doğal varlıklarımızı rant alanı görmekten vazgeçemiyorlar. Korunması gereken alanları, maden arama sahalarına dönüştürüp şirket kârına kurban ediyorlar. Yerin üstündekileri ranta açıp talan ettikleri yetmedi, yerin altındakilere gözlerini diktiler. Şirket kârına kurban edilecek bir Türkiye’ye bizler izin vermeyeceğiz. Yurttaşlarımızla yan yana, hukuki mücadelelerine destek vererek birlikte ‘dur’ demek zorundayız” ifadelerini kullandı.
http://www.krttv.com.tr/gundem/turkiyeninmadenlerikimleresatiliyorh18720.html
İmamoğlu'nun Sinan Oğan ile diyaloğu yeniden gündem oldu81 izlenme
"Hangi partiye kesinlikle oy vermezsiniz?" sorusuna vatandaşın cevabı açık ara 'AKP' oldu!31 izlenme
Emekliler bir kez daha hükümete seslendi: "Hediye ettiğiniz yıl, utanç yılı, kâbus yılı sefalet yılı oldu"23 izlenme
AKP'li vekilin AYM kararına ibretlik U dönüşü !1661 izlenme
Sabah yazarı Mehmet Barlas hayatını kaybetti31 izlenme
İstanbul Havalimanı'nı birbirine kattı: "Sen benim babamın kim olduğunu biliyor musun?"19 izlenme
İktidar satmaya doymuyor20 izlenme
Depremzede vatandaş: "Bağıra bağıra insanlar öldü, kurtaramadık"38 izlenme
Soylu, Saygı Öztürk’ü bir kez daha hedef gösterdi: Haysiyet cellatlığı yaptın
Erdoğan ve Bahçeli Elbistan'daydı
Muharrem İnce Manisa’da konuştu
Kolombiyalı ELN örgütü, Liverpool'un kaçırdığı golcü Luiz Diaz'ın babasının serbest bırakılması için "güvenlik garantisi" çağrısında bulundu.