Türkiye’nin doğalgaz ithalat maliyetleri “ticari sır” gerekçesiyle gizli tutuluyor ancak Moldova’nın ulusal gaz şirketi Moldova Gaz ilginç bir adım atarak kendi ithalat fiyatları ile birlikte Türkiye’ninkileri de açıkladı.
13 Ağustos’da şirketin internet sitesinde yayımlanan yazıda, Moldova’nın 1 Temmuz30 Eylül döneminde Rus gazına bin metreküp için 133,56 dolar ödeyeceğini, 1 Ekim31 Aralık döneminde rakamın 100 dolara düşeceği belirtildi.
Moldova’da doğalgaz faturaları, kişi başı gelirin düşüklüğü ve gaz faturalarının gelirde büyük pay kaplaması nedeniyle kamuoyunda sık sık tartışma konusu oluyor. Moldova Gaz da genel olarak doğalgaz piyasası ve ithalat fiyatlarına dair bilgi verirken, daha pahalı fiyattan gaz ithal eden bir ülke olarak Türkiye’yi örnek verdi.
Yazıda, Türkiye’nin üçüncü çeyrekte bin metreküp Rus gazı için 188,62 dolar, İran gazı için 191,73 dolar, Azerbaycan gazı için 180,67 dolar ödediği belirtildi.

Yüzde 50’si Türkiye’nin de doğalgaz aldığı Rus devlet şirketi Gazprom’a ait olan şirket internet sitesinden bazı ülkelerin doğalgaz fiyatlarını açıkladı.
Salgınla birlikte petrol ve doğalgaz fiyatlarında büyük düşüş yaşandı. Petroldeki düşüş akaryakıtta indirim olarak vatandaşın cebine yansıdı ancak doğalgazda indirim olmadı.
BOTAŞ, mevcut boru gazı sözleşmelerine göre çok daha düşük fiyatlı LNG alımlarını artırarak maliyetleri düşürdü. Sozcu.com.tr’de 17 Haziran’da yayımladığımız haberde, 1 Temmuz’dan itibaren Rus gazının da bin metreküp için fiyatının 230 dolardan 190 dolara gerileyeceğini yazmıştık.
Fiyatlar gerilese de, Avrupa’da oluşan spot gaz fiyatları ile Türkiye’nin ithalat maliyetleri arasındaki büyük fark devam ediyor. Türkiye Rusya’ya bin metreküp için 230 dolar öderken, bu rakam Avrupa’da 100 doların altında seyrediyordu.
Türkiye doğalgazı, uzun dönemli ve petrole endeksli fiyattan ithal ediyor. Avrupa’da ise LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) fiyatları ile boru gazını rekabet ettiren spot bir piyasa bulunuyor. Rus gazındaki ithalat fiyatları hesaplanırken LNG fiyatları da hesaba katılıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/turkiyeningazithalatfiyatimoldovadagundemoldu5997437/
Dolar satışının faturası ortaya çıktı: Merkez Bankası'nın rezervi 2,1 milyar dolar azaldı!39 izlenme
Milli güreşçimiz Taha Akgül Mısır'da düzenlenen güreş turnuvasında altın madalya kazandı43 izlenme
Rezalet kere rezalet ! Şırnak'ta Şehit olan askerin ailesine haberi kameralar eşliğinde verdiler !550 izlenme
Esnaf anketinde Millet İttifakı sürprizi! CHP esnafın umut kapısı oldu53 izlenme
Yine Bodrum, yine rant: Kamu alanı özel şirkete satıldı, sosyal ve kültürel alana villalar kondu29 izlenme
Sapıkça paylaşım yapan imam hatip öğretmeni, memurluğa devam edecek!242 izlenme
Erdoğan, avukatının vekaletine son verdi19 izlenme
AKP'nin, eğitimi 15 yılda getirdiği bilimsel nokta !1070 izlenme
Sedat Peker saat verdi: "Süleyman Soylu'nun kasası..."
Mahmut Tanal, Ankara mitinginde bir hastaya ulaşmaya çalışan sağlık personelini sırtına aldı
AKP İlçe başkanından sonra 5 meclis üyesi de istifa etti!
Bayrampaşa'da 'hayalet' yurt: "Belediye TÜGVA yurduna ne kadar kira ödüyor?"