Bölgede gerilim her an tırmanırken üst düzey Ukraynalı yetkililerden gelen açıklamalar ise Kiev’de yaşanan umutsuzluğu gözler önüne serdi.

Hem Ukrayna Savunma Bakanlığı’ndan hem de Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer bugün öğleden sonra Rus tanklarının Kiev’in dışındaki bölgelere giriş yapılacağı yönünde görüş beyan etti.
Reuters haber ajansının “son dakika” ibaresiyle servis ettiği haberde, üst düzey yetkililer Rus ordusunun Kiev’e doğru hızını artırdığını söylediği aktarıldı.

Ukrayna’nın merkezine zırhlı araçlar ve çok sayıda asker yerleştirildi.
Savunma Bakanı Yardımcısı Hanna Malyar, Ukrayna ordusunun sayıca az olmasına rağmen dört cephede de sınırları koruduğunu açıklarken, “Rus güçleri Kiev’e ve diğer kentlere füze saldırısı gerçekleştiriyor. Rus güçleri Cuma günü (bugün) öğleden sonra Kiev’in dışına girebilir” dedi.
Öte yandan ABD merkezli haber ajansı Associated Press, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hükümet caddesi yakınlarında çatışma ve ağır silah seslerinin duyulduğunu aktardı. Ukraynalı yetkililerin sabah saatlerinde yaptığı, “Rusya, öğleden sonra Kiev’e girmeye çalışacak” açıklamalarını haklı çıkaran bu gelişme ile birlikte bölgede yaşayanların sığınaklara hücum ettiği de belirtildi.
80 KİLOMETRE MESAFEYE GELDİLER
Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rusya ile Ukrayna ordusunun Kiev'e 80 kilometre mesafede bulunan İvankov şehrinde çatışma halinde olduğunu belirtti.
Açıklamada ayrıca, Rus askerlerinin kuzeyden Belarus tarafından İvankov'a gelerek burada Ukrayna ordusu ile çatışmalara girdiği aktarıldı. Ukrayna ordusunun, Rus askerlerinin İvankov'u geçip Kiev'e gelmemesi için bölgedeki köprüleri imha ettiği de öğrenildi.
KİEV METROSUNDAN AÇIKLAMA
Öte yandan Kiev metrosu da bir açıklama yaparak Ruslar tarafından yapılacak muhtemel bir hava saldırısında hangi metro istasyonlarının çalışıp çalışmayacağını duyurdu.
Açıklamada, “Muhtemel bir hava saldırısında sirenler çalarsa Dnipro, Gidropark, Darnitsa, Çernigovska, Lesnaya metroları çalışmayacaktır. Bu istasyonlar sığınak olarak ya da yolcu taşımacılığı için güvenli değil. Vatandaşlarımızdan diğer metro istasyonlarını kullanmalarını istiyoruz” ifadeleri kullanıldı.
“SAVAŞIN EN ZOR GÜNÜ BUGÜN”
Öte yandan benzer tonda bir açıklama da Ukrayna’nın İçişleri Bakanlığı’nda görevli danışmanı Anton Herashchenko’dan geldi.
Rus yetkili, Rus tanklarının bugün öğleden sonra başkent Kiev’e bir saldırı düzenlemesinin beklendiğini duyurdu. Herashchenko, bu günün savaşın en zor günü olacağını da dile getirdi. İçişleri Bakanlığı danışmanı ayrıca Kiev’deki askerlerde, yabancı müttefiklerden temin edilen tanksavarların olduğunu da belirtti.
‘RUSYA SİVİLLERİ VURDU, 2 ÇOCUK ÖLDÜ’
Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Vadim Denysenko, Rusya’nın son 24 saatte sivillerin yaşadığı 33 alanı vurduğunu ve bu saldırılarda iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Interfax haber ajansının bildirdiği haberde Denysenko, “Ruslar sivil unsurları vurmadıklarını söylüyorlar. Fakat son 24 saatte sivillerin yaşadığı 33 alan vuruldu” dedi.
ÇOK SAYIDA UKRAYNA ASKERİ NOKTASI İMHA EDİLDİ
Rusya Savunma Bakanlığı’nın sözcüsü ise, Rus güçlerinin Ukrayna’ya ait 118 askeri altyapı tesisini imha ettiğini açıkladı. Sözcü açıklamasının Rusya’nın kapalı haldeki Çernobil nükleer santralini korumak için başkent Kiev yakınına Rus paraşütçü birliklerini konuşlandıracağını belirtti.
Açıklamada faaliyet dışı bırakılan Ukrayna askeri tesisleri arasında 11 askeri havaalanı, 13 kontrol noktası ve iletişim merkezi, 14 S300 ve uçaksavar füze sistemi ve 36 radar istasyonu olduğu da belirtildi.
“Rus askerleri kadınlara tecavüz ediyor, halka ateş açıyor”88 izlenme
Şamil Tayyar Cem Küçük'ü canlı yayında haşladı! "Burası mahkeme değil sen de başkan değilsin"14 izlenme
AKP'liler Kılıçdaroğlu'na 'Sözde Cumhurbaşkanı' tepkisi gösterirken Bahçeli'nin arşivinden çok konuşulacak görüntüler ortaya çıktı!107 izlenme
Gazeteci Emrullah Erdinç: "Bazı bebeklere keyfi ilaçlar veriyorlar! O verdikleri ilaçlardan şu an bazı bebeklerin ağır engelli olduğu ortada!"27 izlenme
İmamoğlu paylaştı: 1920'den 2024'e İstanbul'un bir asırlık değişimi24 izlenme
ABD ziyaretinden sonra ilk anket! İstanbul, Ankara ve İzmir'den çok konuşulacak sonuçlar9 izlenme
Bir ihalenin daha altından Erdoğan'ın arkadaşı çıktı!41 izlenme
Türkiye'deki 'kayyım' kararları Avrupa'da gündem oldu! "Endişeyle izliyoruz"17 izlenme
CHP'li Şile Belediyesi'ne operasyon! Başkan Özgür Kabadayı gözaltına alındı
ATM, mobil, şube tarifeleri değişti: Banka işlemlerinden alınan masraflar arttı
Sedat Peker açıklamalarıyla gündemi sallamıştı... Ve Süleyman Soylu sessizliğini bozacak!
Cem Uzan katıldığı bir yayında aktif siyaseti bıraktığını açıkladı