Skandal yaklaşık 7 ay önce Pamukkale Üniversitesi’ne yapılan bir ihbarla ortaya çıktı.
Kırgızistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyeti ülkelerinde faaliyet gösteren bir grubun, üniversite sınavlarında düşük puan alan yabancı öğrencileri en az 25 bin dolar karşılığı Türkiye’deki taşra üniversitelerinin Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi gibi yüksek puanlı bölümlere kayıt yaptırdıkları ortaya çıktı.
Şebekenin üniversitelerin sisteminde değişiklik yapma yetkisine sahip öğrenci işleri bölümleri personeli ile birlikte hareket ettikleri belirlendi.
‘ANORMALLİKLER FARK EDİLDİ’
İhbar üzerine idari soruşturma başlatan Pamukkale Üniversitesi’nin işlemlerde anormallikler fark etmesi üzerine olayla bağlantılı olabilecek 1 kişi görevden alırken, 4 personeli açığa aldığı ve suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.
Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yaklaşık 6 aydır yürütülen soruşturma kapsamında kayıtlarda değişiklik yapılan birimin tüm evraklarına ve bilgisayarlarına el konuldu.
İlk belirlemelere göre üzerindeki değişiklik yapılan kayıt sayısının 100’ün üzerinde olduğu tespit edildi. Bu sayının ilerleyen süreçte 140’ı bulduğu ileri sürüldü.
‘AFRİKA ÜLKELERİNDEN, TÜRK CUMHURİYETLERİNE KADAR’
Sisteme müdahale edilerek kayıtları değiştirilen öğrencilerin Afrika ülkelerinden Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarına kadar değişiklik gösterdiği öğrenildi.
Diğer yandan Iraklı bir tıp fakültesi öğrencisi olan Aliridha Abdulameer Abdali Alrichab’ın kaydının silinmesi üzerine dava açtığı, bu dosya kapsamında sınav puanı 504 olan Alrichab’ın en yüksek 600 puanla bölüme yerleştirmesi yapılabilecekken sisteme 678 puanlı olarak kaydedildiği ortaya çıktı.
‘FETÖ’NÜN YÖNTEMİYDİ’
Pamukkale Üniversitesi’nde bir yetkili sistemin 2016 yılı öncesinde FETÖ Terör Örgütü üyeleri tarafından Türkiye’ye getirilmiş olabileceğini öne sürdü.
O dönemde Afrika ülkelerindeki devlet büyüklerinin çocuklarının yüksek puanlı gibi gösterilerek Türkiye’de çeşitli üniversitelere kayıt edildiği yönünde yaygın bir kanı olduğunu kaydederek, “Sistem bir ihbar üzerine ortaya çıkarıldı. Şebekenin kendi içindeki bir anlaşmazlıktan kaynaklı olarak ihbarın yapıldığı düşünülüyor. Bu ağ Türkiye’deki pek çok üniversiteyi içine alan bir sistem olabilir. YÖK bu konuda çok hassas. Soruşturmanın tamamlanmasını bekliyor” ifadelerini kullandı.
Sözcü
Cumhur İttifakı'nda Andımız çatlağı!175 izlenme
Çiftçinin bedavaya dağıttığı ıspanağı toplayan vatandaş: "Bu sene ilk defa ıspanak yiyeceğim. Allah razı olsun"27 izlenme
CHP Manisa vekili Yıldız Tur Biçer 'Konuşan askerler tehdit ediliyor. Disiplin soruşturması açılacak haberi geliyor'304 izlenme
UBS'den sonra Türk lirası için bir karar da JP Morgan'dan!46 izlenme
Önce yerleşime açtılar şimdi de satıyorlar!206 izlenme
Darbe girişimi sonrası Wagner lideri Prigojin sırra kadem bastı32 izlenme
Muharrem İnce'den, 31 Mart'a giderken mükemmel AKP Türkiyesi tanımlaması !4078 izlenme
İsmail Saymaz açıkladı: "Bir siyasi cinayet nasıl karartılır? Sinan Ateş cinayeti iddianamesi böyle"33 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 88.145 yeni vaka tespit edildi, 81.530 kişi sağlığına kavuşurken, 189 kişi hayatını kaybetti!
Katar’da sürpriz görüşme suya düştü: Erdoğan, Selman’la görüşme planları yapmış
Okullarda toplanan para Diyanet Vakfı’na aktarıldı
YÖK'ten genelge: Sınav ve dersleri cuma namazına denk getirmeyin!