Kredi kartlarıyla günü kurtaran, bir kredi kartından nakit çekip diğerinin asgarisini ödemeye çalışan, icranın sınırında yaşayan vatandaş artık borçlarını döndüremez oldu. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre bireysel kredi veya kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2025 yılı ocakmayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 39 oranında artarak 1 milyon 39 bin kişi oldu.
Bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 177 artarak 199 milyar liraya ulaştı. Varlık yönetim şirketleri haricindeki finansal kurumlarda yasal takip statüsünde hesabı olan ve tahsilatı devam eden müşteri sayısı, bireysel kredilerde 1 milyon 733 bin kişi, bireysel kredi kartında ise 1 milyon 751 bin kişiyi aştı.
Varlık yönetim şirketlerinde yasal takip statüsünde açık hesabı olan ve tahsilatı devam eden müşteri sayısı ise 2 milyon 94 bin oldu. Toplamda ise beş ayda takipteki kişi sayısı 4 milyon 96 bin 259 kişiye ulaştı.
Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı mayıs ayında 162 bin 617 iken geçen yıl bu rakam 125 bin kişi olmuştu. Beş aylık dönemde ise kredi kartı borcunu ödememiş kişi sayısı 531 binden 755 bin kişiye yükseldi. Artış oranı yüzde 42 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 171 bin oldu.
Finans uzmanı Numan Tanrıöver bankaların bir günlük gecikmeyi dahi raporladıklarını söyledi. Bu tür raporlamaların fotoğraf çekmek gibi olduğunu kaydeden Tanrıöver, “Konutun teminatı güçlü olduğu için bankalar bu krediyi pek sorunlu görmezler. Ancak kredi kartı ve tüketici kredisinde ödeme güçlüğüne düşenler hemen raporlanır” dedi.
Sistemin yüzde 70’i, bir ila otuz gün arası gecikmelerden oluşuyor. Ancak bu süreç de sistem için problem olarak değerlendirilmiyor. İkinci aydan itibaren ödenmeyen borçlar risk olarak görülmeye başlanıyor. Tanrıöver, 90 günü geçtikten sonra ise müşteriye ihtarname çekilip dosyanın avukata gönderildiğini bundan sonrasıyla hukuk departmanlarının ilgilendiğini belirtti.
Kredi borçlarını ödeyemeyen vatandaşın kredi notu da sürekli geriliyor. Kişilerin gelecek 12 aydaki borçlarını ödeme olasılıklarını tahminlemek için hesaplanan not olan Findeks Kredi Notu sadece kredi kullanırken değil, ev ya da araç kiralarken dahi dikkate alınıyor.
Kredi ödeme alışkanlıkları, kredi notunun yüzde 45’ini oluşturuyor. Zamanında yapılmayan ödemeler notu düşürüyor. Mevcut hesap ve borç durumu kredi notunun yüzde 32’sini kredi kullanım yoğunluğu ise yüzde 18’ini oluşturuyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 Ocak4 Temmuz 2025 tarihleri arasında icra dairelerine UYAP üzerinden gelen yeni dosya sayısının geçen yıla göre yüzde 10.2 artarak 5 milyon 121 bine yükseldiğini belirtti. Bu süreçte icra dairelerine toplamda 23 milyon 928 bin derdest dosya ulaştı.
Yaptığı açıklamada vatandaşların bankalara ve finans kuruluşlarına bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 2027 Haziran haftasında 96.2 milyar lira artarak 4 trilyon 788 milyar liraya yükseldiğini kaydeden Gürer, varlık yönetim şirketleri ve TOKİ’ye olan borçlarla birlikte toplam borcun 4 trilyon 947 milyar lirayı bulduğunu belirtti.
Nefes
CHP'nin Ankara mitinginde konuşan vatandaş: "40 gün önce hacdan geldim ona bol bol dua ettim. Erdoğan gidecek, Cumhurbaşkanlığı'na Ekrem İmamoğlu gelecek"10 izlenme
EYT emekli maaşları ne zaman yatacak? Milyonların beklediği tarih belli oldu55 izlenme
Ekrem İmamoğlu’nun kampanyasına 100 bin TL bağış yapan ünlü bulundu!250 izlenme
Marmaray'ı AKP'ye tahsis etmişler!29 izlenme
Piyasalar yangın yerine döndü, Kapalıçarşı'da dolar kuyruğu oluştu!35 izlenme
Ukraynalı Nazi sempatizanı asker, ölen Rus askerinin kafasını kesip tencerede pişirdi.114 izlenme
İktidarın TÜSİAD politikası da değişiyor: Erdoğan tam bir yıl önce bugün kapıları kapatmıştı, Mehmet Şimşek yarın görüşecek27 izlenme
Tüm tepkilere rağmen ısrarla kullanılmayan ve AKP'lilerin 'Hurda' dediği yangın söndürme uçakları şov yaptı35 izlenme
Bu değirmenin suyu nereden geliyor ? Ensar ve Türgev’in ortaklığında New York’ta yapılan 21 katlı öğrenci yurdunun inşaatı sürüyor !
Boğaziçi akademisyenlerinden ortak açıklama: "Görevimizi yapmamız engelleniyor"
Sudan'da 'pantolon' suçlaması: 24 kadın kırbaç cezası ile karşı karşıya
AKP'li belediyelerden Albayrak Holding'e 176 milyonluk çifte ihale!