Pirinçte işler iyi gitmiyor. A'dan Z'ye devam eden zam yağmuru son olarak pirinci de vurdu. Mutfakların vazgeçilmez ürünlerinden olan pirincin fiyatı artışı motorinle yarışıyor. Motorin bir yılda yüzde 350’den fazla zamlandı. Pilavlık yerli pirincin 2 kilogramlık fiyatı 2020 Temmuz’da 22,45 lira iken bugün aynı marka ürün aynı markette 44,90 liradan satılıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Bora Erdin'in haberine göre yerli üründe fiyat artışı 2 yılda toplam yüzde 100 oldu. Temmuz 2020’de yine aynı marka ve aynı 2 kilogramlık ithal pilavlık pirinç 15,75 lira fiyatla rafta yer alıyordu. Bugün ise ithal 2 kilogramlık pirincin fiyatı 39,90 liraya çıktı. Artan kurlarla birlikte ithal pirinçte fiyat artışı yerli ürünü geçti. İthal üründe fiyat artışı iki yılda yüzde 153’ü geçti.

Son dönemde artan gübre fiyatları ve enerji maliyetleri sonrasında RusyaUkrayna savaşının da etkisiyle küresel gıda fiyatları her geçen gün artıyor. Ancak pirinç fiyatları buğday ve arpa gibi hızlı bir yükseliş kaydetmedi. Global Product Prices (Mart 2022) verilerine göre pirincin ortalama fiyat 1,55 dolar (25,95 TL) seviyelerinde. En düşük fiyat 0,60 dolarla (10,38 TL) Pakistan’da. Dünyada en çok pirinç tüketen ülkelerin başında yer alan Japonya en pahalı pirinci tüketiyor. Japonya’da 1 kilogram pirinç ortalama 4,36 dolardan (75,43 TL) satılıyor.

Çeltikler ekildi, ürün Eylül'de biçilecek ama esas fiyatlar da o zaman ortaya çıkacak. Artan maliyetlerle birlikte kimse çeltiğin tonunun ne kadar olacağını kestirimiyor. Herşey eylül ayında çeltiklerin biçilmesiyle ortaya çıkacak.
Devlet kapısına kapak atmak işte bu kadar basit! Binlerce kişi arasından AKP'li yöneticiler böyle sıyrıldı!83 izlenme
Sigaraya 5 TL'lik yeni zam!31 izlenme
AKP'nin ülkeyi getirdiği nokta: Sokak röportajında konuşan 4 yaşındaki küçük kız çocuğu bile pahalılığa isyan etti!26 izlenme
Melih Gökçek'in usulsüzlüklerini tek tek sıralamıştı: Mansur Yavaş'tan 54 dosya için yeni başvuru!8 izlenme
Çiftçilerden sonra sıra onlarda: "Meydanlara çıkacağız"18 izlenme
Para sayma makinesi satışları patladı23 izlenme
Yandaş medya şaşırttı: Erdoğan'ın rantını yazdı!1287 izlenme
MHP'li Atila Kaya 'Seçim sonuçları meşru değil, şaibe var !'114 izlenme
'Deprem toplanma alanı' tepkisi: Büyüklüğünü İstanbul'un ilçesiyle açıkladı
Covid paniği büyüyor: Vakaların yüzde 44'ü JN.1 varyantı çıktı
Ticaret Bakanlığı'nda büyük skandal! "Yerli, Milli" diyerek yabancıları desteklemişler!
Başakşehir'de bir kadın, sel sularına kapılan küçük çocuğunu çevredekilerin de yardımıyla son anda kurtardı