Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na kadar bütün bakanlar vatandaşlara trilyon liraya yaklaşan destek verdiklerini öne sürse de bütçe verileri, ekonomik krizde tasarrufun hanehalkından yapıldığını gösteriyor.
Akbank Başekonomisti Çağrı Sarıkaya, 20062016 dönemiyle bu yılın bütçe verilerini karşılaştırarak kamuda harcama disiplinin bozulmasıyla çiftçinin, emeklinin ve dar gelirlinin bütçeden aldığı payın azaldığını hesapladı. Yüksek enflasyon döneminde milli gelire oranla faiz dışı dengenin 2.3 puan bozulduğunu hesaplayan Sarıkaya, “1.6 puanlık kısmı gider artışı. Artış personel giderleri, cari transferler ve sermaye transferlerinden kaynaklanıyor. Kısıntı nerelerde? Sağlık giderlerinde” ifadesini kullandı.
MÜLKİYETE VERGİ YOK
Bu yıl vergi dağılımının, 20062016 dönemine kıyasla ‘epey’ farklılaştığını yazan Akbank Başekonomisti, “Mülkiyetten alınan vergiler sadece Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden oluşuyor, diğer iki alt kalemi veraset/intikal vergisi ile Değerli Konut Vergisi’nin payı neredeyse sıfır” değerlendirmesini yaptı.
Çağrı Sarıkaya, kamu giderlerindeki artışın nasıl dengelendiğini ise “Hazine yardımları içerisindeki sağlık, emeklilik ve sosyal yardım giderlerindeki 0.7 puan, tarımsal desteklerdeki 0.3 puan ve hanehalkına transferlerdeki 0.1 puanlık kısıntılarla” ifadesiyle yanıtladı. Sarıkaya, “Çift haneli enflasyon döneminde harcama disiplinindeki bozulma ve kamudaki verimsizlikler; İşsizlik Sigorta Fonu, hanehalkına transferler ve tarımsal destekler gibi kritik alanlara ayrılması gereken kaynakların sınırlı kalmasına yol açıyor” dedi.
HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, milli gelire kıyasla vergi yükünün düşük olduğunu savunsa da Greenwich Üniversitesi’nden Ekonomist Cem Oyvat, sermayeden vergi alınamadığını vurguladı. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) 2023 yılı verilerini değerlendiren Oyvat, “Gelir, kâr ve sermaye kazançları üzerinden alınan vergilerin oranının düşüklüğü çarpıcı. Bu alanda Kosta Rika ile birlikte sonuncuyuz. Meksika ve Kolombiya’nın toplamda aldığı verginin milli gelirlerine oranı daha düşük ama onlar tüketimden çok daha az gelir, kâr ve sermaye kazancından daha çok vergi alıyor” dedi.
MİLLİ GELİRDEN ALDIĞI PAY AZALDI
İktidarın destek söylemi sözde kaldı. Emeklinin, çiftçinin milli gelirden aldığı pay azaldı.
Sözcü
Kira vergisine zam paketten çıkarıldı19 izlenme
Asgari ücret zammın belirleneceği toplantı için işçi, işveren ve hükümet temsilcileri bir araya geldi30 izlenme
AKP’li belediyeden tepki çeken karar! Dünya mirası listesindeki kuş cennetine otel yapılacak!33 izlenme
Yandaş sendikadan pişkin talep!134 izlenme
Satılmadık bir bu kalmıştı!285 izlenme
Van'da bir fırıncıdan acı itiraf: 'Hayvanlara verdiğimiz bayat ekmekleri artık satıyoruz, millet bayat ekmek alıyor'27 izlenme
4 yaşındaki çocuğa istismar eden zanlı tutuklandı165 izlenme
Diyanet’e ilginç kadro: Sözlü sınavla astronom alınacak11 izlenme
Yıl 2024, başkent Ankara'da vatandaş rızkını çöpte arıyor
Damadın Kanal İstanbul güzergahında arazi aldığını ortaya çıkaran gazeteciye soruşturma!
Almanya'dan Türk kaçaklara kötü haber! Bölgeyi terk ediyorlar
Sağlık Bakanı açıkladı: 54.791 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 4.501.382’ye, can kaybı da 37.329’a yükseldi!