Bu çerçevede hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport taşıyan Türk vatandaşlarının, yılbaşından itibaren Avrupa Birliği ülkelerine seyahat etmeden önce, gidecekleri ülkeden “izin almaları” gerekiyor. Normal (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşları için ise, vize zorunluluğu devam edecek.
VİZE VE İZİN FARKI
Bordo pasaport sahibi Türk vatandaşları için istenen AB/Schengen vizesine göre, yeşil ve gri pasaport sahiplerinden istenen “izin”, alması daha kolay bir süreç. Vize için AB ülkelerinin temsilciliklerine maaş bordrosundan, vukuatlı nüfus belgesine, banka hesap özetinden, tapulara ya da ticaret sicil kaydına kadar pek çok belge vermek gerekiyor.
Yeşil ve gri pasaport sahipleri bu belgeleri vermeyecek. Ancak seyahatlerinden önce ETIAS sistemi üzerinden kayıt yaptırmaları zorunlu olacak. Yapılan kayıt işlemi sırasında yolcuların, giriş izni alabilmek için belirli bir miktar harç bedeli ödemeleri de gerekecek.
Yeşil ya da gri pasaport sahibi Türk vatandaşları bir kere AB ülkelerine giriş için ETIAS üzerinden izin aldıklarında, bu izin 3 yıl süreyle geçerli olacak. Üç yılın sonunda ise tekrar Avrupa'ya seyahat etmeleri gerektiğinde, yeniden izin alıp, ücret ödemek durumunda kalacak. 18 yaş altı ya da 70 yaş üste gri ya da yeşil pasaport sahibi Türk vatandaşları ise izin alırken, gereken ücretten muaf tutulacak. Yeni sistem ayrıca, Avrupa Birliği'nin gri ve yeşil pasaport sahiplerine verdiği izni istediği zaman iptal etmesine de olanak sağlıyor.
Şanlıurfa'da küçücük çocukları çırılçıplak şekilde soğuk suyla yıkayıp hortumla döven cani baba tutuklandı!25 izlenme
Belediyeler el değiştirdi israf ve şatafatın büyüklüğü ortaya çıktı26 izlenme
Ukrayna, Donets nehrini geçmeye çalışan Rus askerlerini pusuya düşürdü!142 izlenme
Dünyanın en büyük Atatürk portresi siliniyor29 izlenme
Vicdansız gazetecilikte son nokta! Yeni Akit'ten vatandaşlara 'soğan ekmek' tavsiyesi!40 izlenme
'Menzilciler; Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'nda örgütleniyor'71 izlenme
Tazminat vurgunu! PTT, yöneticilerine milyonlarca lira tazminat ödemiş!36 izlenme
Asgari ücret zammı için gözler yarın açıklanacak enflasyon rakamlarında33 izlenme
PTT'nin taşınmazları elden çıkarılıyor: 1.7 milyar TL'lik satış!
Çocuk istismarı davasında hakimden kan donduran soru: "İstemediğini söyledin mi?"
Saray ışıl ışıl: 1 ayda 14 bin ev kadar eletrik yakıyor
Nevşehir İl Özel İdaresi, Hacıbektaş’a gönderilen 5 milyonluk ödeneğin yüzde 60’ını kesti!