Türkiye’de yapılan 30 Mart seçimleri ve sonrasında tekrarlanan İstanbul yerel seçimlerinde uygulanan bir taktik Avrupa’ya ilham verdi… Macaristan’da muhalefet partileri, Avrupa Birliği içerisindeki en sert sağcı liderlerden biri olarak gösterilen Başbakan Viktor Orban’a karşı birleştir.
2010 yılından beri Başbakan Viktor Orban tarafından yönetilen Macaristan’da gözler 13 Ekim’de yapılacak yerel seçimlerde… Macaristan’da yıllar içerisinde yerini sağlamlaştıran Orban’a karşı bir araya gelemeyen muhalefet partileri bu seçimlerde ilk kez birlik olma kararı aldı. İngiltere’nin çok okunan finans ve ekonomi gazetelerinden Financial Times, Macar muhalefetinin Budapeşte’de tek bir adayı destekleyeceğini ve böylelikle Orban’ın partisi Fidesz’in mağlup edilmesinin planlandığını yazdı.
Seçimlerde aday olan Gergely Karacsony, Financial Times’a açıklamalarda bulundu. Karacsony, “Farklı partileri ortak paydada buluşturup yerel seçimlerde Fidesz’ten bıktığımızı göstereceğiz. Türkiye için İstanbul’da nasıl olduysa Macaristan için de Budapeşte’de bu yaşanabilir. Sosyal muhafazakar liderlerin artında ilerlemeci bir metropol” ifadesini kullandı. Karacsony ayrıca Polonya’daki yerel seçimlerde de Varşova’da benzer bir şey yaşandığını aktardı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret ettiğini söyleyen Karacsony, “Siyasi durumlar temelde aynı. Fakat Macaristan’daki halk Türkiye’dekinden daha çok korkuyor. Macaristan’da daha çok iş insanı muhalefete destek çıkmaya korkuyor” dedi. Financial Times, Macar muhalefetinin ülkenin yükselen ekonomisiyle birlikte Fidesz Partisi’ne karşı arka arkaya 7 kere kaybettiğini hatırlatırken, Macaristan’daki 23 şehirden sadece dördünün muhalefet tarafından yönetildiğini aktardı.
Faruk Bildirici'den RTÜK'e tepki: Kamu kaynakları israf ediliyor63 izlenme
Selzedelerin yardım kolileri Bozkurt diye yola çıkarıldı, selin uğramadığı Gerze’de AKP'lilere dağıtıldı!107 izlenme
Pınar Gültekin cinayetinde Başsavcılığın itirazının detayları belli oldu, canavarca hisse örnek gösterdi19 izlenme
Her taraftan yolsuzluk irini akıyor: Ankara İstanbul arasında 5 katrilyonluk yolsuzluk!30 izlenme
Almanya’dan Erdoğan’ın açıklamalarına tepki: Yaptırım uygulansın!46 izlenme
Zonguldak’ta 2 yaşındaki çocuğa cinsel istismar! Hayati tehlikesi var42 izlenme
AKP döneminde satılan tesisler açıklandı, AKP’liler salonu terk etti!44 izlenme
Akademide nokta atışı ilanlar tam gaz40 izlenme
AKP'nin kazandığı ilde nüfusun yüzde 14'ü 'sosyal yardım' başvurusunda bulundu!
TOKİ sigortasız Afgan ve Suriyeli işçi çalıştırıyor, direnişteki işçiler tutuklanmakla tehdit ediliyor!
Randevuda skandal: Ölmezsen 2025’te gel!
Alevi kuruluşlarından Erdoğan'ın açıkladığı pakete tepki: 'AKP tarzı kurnazlığın ürünü'