Devlet üniversitelerinin büyük çoğunluğu öğrenci kabulünde, Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı’na girme şartı istiyor. Ancak vakıf üniversitelerinde sınav şartı yok. Bazı vakıf üniversiteleri ise öğrenci kabullerini sadece aracı danışmanlık şirketleri üzerinden yapıyor. Bu alanda hizmet veren yüzlerce şirket, istenilen üniversite ve bölüme kayıt garantisi sunuyor. Ücretler ise 2 bin dolar ile 20 bin dolar arasında değişiyor.
Miliyet'ten Ozan Ömer Kadüker, vakıf üniversiteleriyle çalışan aracı şirketten birisiyle Mısır'dan gelecek bir yakınları olduğunu söyleyerek iletişime geçti. Danışmanlık şirketi 48 saatte istedikleri bölüme kaydı gerçekleştireceğini söyledi.
LİSE DİPLOMASI YETERLİ
Şirketlerin verdiği bilgiye göre üniversitelere kayıt için lise diploması yeterli. Hatta ön kayıtta öğrencinin Türkiye’ye gelmesine bile gerek yok. Şirket yetkililerinden biri “Diploması ve parası varsa istediği her bölüme kabul alır. Anlaşmamız olduğu için yüzde 30 indirim de sağlarız. İstanbul’da vakıf üniversitesi çok olduğu için rekabet var. O yüzden kolay kabul alır, en fazla 1 hafta sürer” diye konuştu.
OTURUM İZNİ ALMAK İÇİN KAYDOLUYORLAR
Bazı öğrencilerin üniversitelere 4 yıl boyunca Türkiye’de oturum izni almak ve çalışmak için kaydolduğunu aktaran acente yetkilisi şunları söyledi:
“Öğrenci numarası çıktıktan 20 gün sonra ikamet alınabiliyor. 4 yıl boyunca sorunsuz şekilde yaşayabilir. Geçen gün Iraklı bir öğrenciyi böyle kaydettik. Bu süreçte çalışması için çalışma izni gerekiyor ama izin almadan kaçak çalışan birçok öğrenci var.”
ÜCRETLER BÖLÜME GÖRE DEĞİŞİYOR
Acente yetkilerinin verdiği bilgilere göre bölümlerin ücretleri şöyle:
Tıp: 11.400 20.000 dolar
Dış Hekimliği: 10.000 14.000 dolar
Eczacılık: 6.500 8.000 dolar
Mühendislik: 2.000 4.000 dolar
İktisat, İşletme: 2.000 3000 dolar
Yeniçağ
İmamoğlu içeride oy farkı zirvede! Erdoğan ile arasındaki fark daha da arttı35 izlenme
EYT emekli maaşları ne zaman yatacak? Milyonların beklediği tarih belli oldu61 izlenme
Kısaca Türkiye'nin özeti !354 izlenme
Obezitenin Nedenleri ve Sonuçları36 izlenme
Yeni radar uygulamasını eleştiren sürücü: “6 şeritli yolda 30'la gitmek zorundasın ve kamerayı da koymuş oraya istiyorsan gitme… Ya bu zulüm neden yapılıyor insanlara gerçekten anlamış değiliz”23 izlenme
AKP'li başkan makam sahibi olmanın formülünü verdi! 'Bizim dönemimizde makam sahibi olmak için bir imam hatipli olacaksın bir de Trabzonlu!'32 izlenme
Avrasya Araştırma'nın son anketinde AKP'yi düşündürecek sonuçlar: Millet İttifakı büyük fark attı!44 izlenme
CHP'li Özkan'dan Erdoğan’a boykot tepkisi! “Saray'daki Fransız Airbus uçaklarını satarak başlasın”100 izlenme
ABD'nin yeni silahı bir anda herkesi yere yığdı: "Beynimiz patlayacak zannettik"
TRAC Başkanı Aziz Şasa açıkladı: Telsizi olan herkes bu eylemi yapabilir
Hablemitoğlu davasında tanıktan şok ifade: 'Tetiği çekeni biliyorum'
CHP'den sansüre karşı yeni hamle: İstanbul İmamoğlu ile donatılacak