31 Mart yerel seçimlerini ilk sonuçlarını oy kullanma işleminin sona ermesinden 35 dakika sonra yayınlamaya başlayarak yayın yasağını ihlal eden kanallar cezasız kaldı.
Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, hükümete yakınlığı ile bilinen 24 TV, TV Net ve TV 360 gibi televizyon kanalları, resmi yayın yasağının sona erme saati 21.00 olmasına karşın seçim sonuçlarını 17.35’ten itibaren yayınlamaya başladı. Bu kanallarda yayınlanan ilk sonuçlarda, CHP’nin kazandığı birçok belediyede AKP, açık ara farkla önde gösterildi. Televizyon kanallarında, AKP’nin Ankara’da yüzde 88, İstanbul’da 82 ve İzmir’de ise yüzde 65 oy oranı ile önde olduğu gösterildi. Bu gelişmelerin ardından Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, yayın yasağını ihlal eden kanalları RTÜK’e şikayet ederken ihlalin üzerinden geçen 12 güne karşın herhangi bir soruşturma başlatılmadı.
Yayın yasağını ihlal ederek seçim sonuçlarının manipüle edilmesine yol açan kanalların cezalandırılmamasına tepki gösteren CHP’nin RTÜK Temsilcisi İlhan Taşçı, RTÜK Başkanlığı’na başvurarak inceleme talebinde bulundu. RTÜK’ün seçim dönemi yayın ilkelerine uymayan kanallara yönelik yaptırım yetkisinin KHK ile elinden alındığını ancak bunun, “suç işlemeye teşvike” yol açacağını ifade eden Taşçı, kanallar hakkında rapor hazırlanmasını ve ceza için Üst Kurul gündemine getirilmesini istedi.
Yayın yasağını ihlal eden kanalların, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun ile RTÜK Kanunu’nu ihlal ettiğine dikkati çeken Taşçı, Üst Kurul’a yaptığı başvuruda şu ifadelere yer verdi:
“Suç işlenirken bu suça ilişkin bir yaptırım mekanizmasının devreye sokulamamış olması büyük bir sorundur. Zaten yayıncılar da büyük oranda bu yaptırımsızlığa güvenerek, hukuk dışına çıkıp yasak olarak tanımlanmış olmasına karşın yayınlarını sürdürmüşlerdir.
RTÜK kendi mevzuatı uyarınca yalnızca seçim dönemlerini değil her dönem yayıncılığı mercek altında tutmaya ve gerektiğinde yaptırım uygulamaya yetkili ve görevlidir. RTÜK, hukuku hiçe sayan, bilerek ve isteyerek seçim güvenliğini tehlikeye sokan, seçim sonuçları konusunda manipülasyona yol açan yayıncılar hakkında bu görevinden kaçınmamalıdır.”
https://www.abcgazetesi.com/chpninrtuktemsilcisiyandaslarinihlalicezasizkaldi8775
Milas Belediye Başkanı paylaştı: Alevler denize ulaştı!59 izlenme
CHP’nin yeni MYK’sı belli oldu: İki isim değişti21 izlenme
İmamoğlu asıl meseleyi özetliyor 'Adama, kişiye, kişilere, gruplara, cemaatlere, vakıflara, derneklere hizmet işi bitti !'1399 izlenme
Mansur Yavaş’ın satış ilanı verdiği yerler TOKİ’ye devredilmiş!450 izlenme
Boğaz’daki kaçaklara gece yarısı krokili af!227 izlenme
Emekliler için Cumhuriyet İkramiyesi ne kadar olacak? TÜED'den açıklama27 izlenme
Jandarma Uzman Çavuş'tan 8 yaşındaki çocuğa iğrenç taciz!414 izlenme
Bu habere bakanın içi acıyor! TSK’da deprem tam gaz devam…Said Nursi’nin evini ziyaret eden general rütbe aldı!75 izlenme
CHP'den 62'nci 'eylem': Yurttaşlar Sarıyer'de iradesine sahip çıktı
AKP’li belediye başkanlarından İmamoğlu’na tebrik ziyareti!
Kredi kartına taksit kaldırıldı mı? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek iddiaları yalanladı
AKP’li Kadak’ın ‘Kadına Şiddette Hayır’ paylaşımı akıllara AKP tarafından reddedilen önergeleri getirdi