Öz Burak İnşaat'ın müteahhidi Hikmet Günsay'ın sahibi olduğu Atilla Eren Apartmanı'nın 2018 yılında yapımına başlandı ve 2021 yılında anahtar teslimi yapıldı.
Hatay'da yaptığı ve 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan başka binaları da olan şirket, yapılarının reklamını, "En iyi teknoloji, en iyi malzeme" ve "Yaşlanılacak konut" ifadeleriyle pazarladı.
Ancak söz konusu binada 219 kişi yaşamını yitirdi.
Davanın Hatay 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasına, tutuklu müteahhit Hikmet Günsay, yapı denetim şirketi sahibi Gökhan Tutar ve şantiye şefi Buket Günsay, bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.
Müteahhit Günsay, savunmasında zemin etüdünden anahtar teslimine kadar her şeyi düzgün yaptığını belirterek, "Sorunun ne olduğunu bilmiyorum, 21 aydır neden tutuklu olduğumu da anlamıyorum" dedi. Sanık Hikmet Günsay'ın avukatı, müvekkilinin 21 aydır tutuklu olduğunu ve tutukluluk süresinin tedbir boyutunu çoktan aştığını belirterek, tahliyesini talep etti.
Tutuklu sanık şantiye şefi Buket Günsay'ın avukatı, konuşmasına depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başladı. Mimar olan müvekkilinin beton ve donatı gibi teknik konulardan sorumlu tutulamayacağını öne süren avukat, şöyle devam etti:
Bilirkişi raporları eksik. Hacettepe Üniversitesi'nden bir profesöre başvurduk ve rapor hazırlattık. 6 Şubat'ta, 2007 deprem yönetmeliğini aşan bir deprem meydana geldi. Bina ise 2018 deprem yönetmeliğine göre yapılmış. Deprem, yönetmeliğin iki katı yükseklikte olduysa, o binadan bir şey bekleyemezsiniz. Müvekkilim Buket Günsay, bir yıldır tutuklu olan genç bir kadın. Objektif hususlar ve diğer durumlar göz önünde bulundurularak tahliyesini talep ediyorum.
Sanık Gökhan Tutar'ın avukatı da "Asrın felaketi deniliyor ama ben asrın ihmali, asrın rantı diyorum. Hep felaket yaşadıktan sonra yönetmelik değişiyor. Bu binaya 16 kat imar iznini kim verdi. İskenderun Teknik Üniversitesi raporu her şey yönetmeliğe uygun diyor. Peki bu bina niye yıkıldı? Bu sorunun cevabını sadece yapı denetim müdürüne yüklemek cezalandırma boyutuna gelir. Müvekkilimin çocuğu enkazda kaldığı için konuşma yetisini kaybetti, işini kaybetti. Tahliyesini istiyoruz" konuştu.
Binada yakınını kaybeden ailelerden biri "Madem her şey çok düzgün ve sağlamdı, biz neden tırnaklarımızla betonu söktük" diye sordu.
Başka bir mağdur aileden de "O bölgede sadece bizim binamız ile Rönesans Rezidans yıkıldı, diğer binalar sağlam kaldı. Bizim bina yıkılmadı, adeta tuzla buz oldu" dedi. Binada yakınlarını kaybeden müşteki ise "Binanın olduğu parsel üç kat imarlıydı, neden 16 kat yapıldı" sorusu geldi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 19 Ağustos'a erteledi.
Karara itiraz eden sanık Gökhan Tutar, "Beni artık öldürün, Adli Tıp Kurumu (ATK) raporu beklemeyin" dedi.
Nefes
Sebze ve meyve fiyatları Hal Yasası ile düşüşe geçecek!31 izlenme
Krizin acı yüzü: 'Reddi miras' yüzde 85 arttı!57 izlenme
Valilik, Bolu Belediyesi’nin deprem bölgesi için askıda gıda uygulamasını engelledi!42 izlenme
KONDA'nın anketi Erdoğan'ın canını sıkacak!23 izlenme
Memet Ali Alabora: Yeni hayat kurmak için günde 18 saat çalışıyorum92 izlenme
CHP'li Zeybek'ten sert ifadeler: "Arsızca salyalarınızı saçıyorsunuz"22 izlenme
Sedat Peker'in videoları film sitesi IMDb'ye eklendi!102 izlenme
CHP Genel Merkezi'ne polis müdahalesi sonrası İmamoğlu'ndan flaş çağrı20 izlenme
Türkiye’nin en verimli üzüm bağları tehdit altında
Bitmeyen caminin peyzajına milyonlar aktı
Zelenskiy’nin röportajına yasak geldi! ‘Cesetleri kentten çıkarmak mümkün değil’
AKP ve MHP için fırtına yaklaşıyor! Son seçim anketini canlı yayında açıkladı: 'Kışın AKP ve MHP'nin oyları düşebilir'