Özel hastanelerdeki bebek ölümleri ülke gündemini sarsarken, Türk Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Özlem Tekşam çok çarpıcı veriler açıkladı. Sağlık Bakanlığı hastanelerinin yenidoğan ünitelerinde 4 bin 900 yatak varken, bu sayı özel hastanelerde 7 bin 144’e ulaştı. Her yıl 15 binin üzerinde çocuğun hayatını kaybettiği Türkiye’de, bebek nüfusu yaklaşık 5,5 milyon. Buna karşın 81 ildeki hastanelerde 130 çocuk acil uzmanı ile 140 çocuk yoğun bakım uzmanı görev yapıyor.
Nüfusla kıyaslandığında bu rakamların 600700’lere yükselmesi gerekiyor ama devlet yeterli sayıda kadro açmadığı gibi, tıp öğrencileri de hem şiddet vakalarının artmasını hem de yoğun mesai yapmanın ilave getiri sağlamamasını gerekçe göstererek çocuk uzmanlıklarını tercih etmiyor. Meclis’te milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Tekşam, “Geçen sene çocuk sağlığı hastalıklarına talep olmadığı için birçok üniversite acil servislerini kapatmak durumunda kaldı ya da azaltmaya gitti. Bugün hekimler, hemşireler ve sağlık çalışanları olarak tükenmişlik sendromuyla karşı karşıyayız” dedi.
Özel hastanelerdeki bebek ölümlerine bir hekim olarak inanmak istemediğini söyleyen Prof. Dr. Tekşam, şu yorumu yaptı:
“Dört duvar, bizi ne çok iyi bir acil ne çok iyi bir yoğun bakım yapar. Oraları acil yapan, oraları yoğun bakım yapan, oraları hastane yapan içindekilerdir. Öncelikle, hekim, hemşire, sağlık personeli.”
Nefes
Nebati modeli ekonomiye vatandaştan tepki: "Kayış sıyırdı… Ülke kaosa gidiyor"46 izlenme
Gaziantep’te depremde yıkılan evine hasarsız raporu verilen depremzede, "Bu devlete bu zamana kadar niye vergi verdik? Deprem vergileri nerede?"32 izlenme
Yeni İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan cemaat güzellemeleri !863 izlenme
Kırıkkale'de ilk ve ortaokul öğrencileri camide 'puanlandı'140 izlenme
18 yaşındaki kıza tecavüz eden şahıs "tecavüz sırasında çığlık atmadı" denilerek serbest bırakıldı!96 izlenme
İYİ Parti çalkalanıyor: Bahadır Erdem istifa etti27 izlenme
Esnaftan elektrik zammı protestosu! "Dayanamıyoruz"44 izlenme
İşte okullardaki Andın yerine okudukları And 'Ne mutlu Müslümanım diyene'439 izlenme
IMF’den Ankara’ya yüksek faiz ve düşük zam çağrısı
‘Düğün yemeği değil, personele teşekkür’ demişti… WhatsApp yazışmaları ortaya çıktı!
Canlı yayında tepki çeken asgari ücret iddiası! 'Yalan söylemeyin İstanbul'da asgari ücret alan kimse yok'
TÜRK-İŞ: "Vergi düzenlemesi olmazsa meydanlara çıkarız"