Türkİş tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı araştırması”nın ocak ayı sonuçları açıklandı.
Araştırmaya göre, ocak ayında 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden “açlık sınırı”, bin 615 lira olarak belirlendi.
Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 5 bin 262 lira oldu.
Açlık sınırı geçen aya göre 7 lira, geçen yıla göre 136 lira artış gösterdi. Yoksulluk sınırı tutarı ise son bir ayda 24 lira, geçen yılın ocak ayına göre ise 444 lira arttı.
Bekar bir çalışanın yaşama maliyetinin bin 998 lira 88 kuruş hesaplandığı ocak ayında, Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 0,46 artış gösterdi.
Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı, baz etkisiyle, yüzde 9,22 olurken, yıllık ortalama artış yüzde 9,71 olarak hesaplandı.
Araştırmaya göre, ocak ayında süt, yoğurt, peynir grubundaki bütün ürünlerde artış görüldü. Böylece, aylardır fazla bir değişiklik görülmeyen bu grupta tespit fiyat artışları mutfak harcamasına olumsuz yansıdı.
Dana kıyma fiyatında “ucuzluk” kampanyası sonucu gerileme görülürken, kuşbaşı fiyatı arttı. Sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) ile tavuk fiyatı bu ay yine aynı kaldı. Balık fiyatında artış görüldü. Yumurtanın tane fiyatı 7 kuruş azaldı. Bakliyat ürünlerinin fiyatları, ürün bazında bazı fiyat ayarlamaları olmasına karşın ortalamada fazla değişmedi.
Yaş sebzemeyve fiyatları, mevsim şartlarının olumlu seyretmesi ve kış ürünlerinin ağırlıklı olarak pazarda yer almasının etkisiyle fazla artış göstermedi. Bu gelişme mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Ortalama sebzemeyve fiyatı geçen ay 4,08 lira iken, bu ay 4,02 lira olarak hesaplandı.
Ekmekte gramaj azaldı ama fiyat değişmedi. Pirinç fiyatı değişmezken, un, makarna ve bulgur fiyatı biraz artış gösterdi.
Tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçek yağı fiyatı yine değişmedi. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı da aynı kaldı.
http://halktv.com.tr/yoksulluksiniri5bin262lirayacikti283480
Bakan Şimşek: "Ekonomi politikalarımız kısa vadede fiyat istikrarını ve finansal istikrarı hedeflemektedir"22 izlenme
Kürşat Ayvatoğlu yeniden gözaltına alındı! "Pudra şekeri" yalanını arkadaşları bozdu!100 izlenme
2022 yılında köprü ve otoyollara geçen geçmeyen herkes 512 TL ödeyecek!76 izlenme
Meydanlara sığmadılar! On binlerce kişi Ferdi Zeyrek'i uğurluyor19 izlenme
İstanbul'da 24 Şubat Pazartesi okullar tatil mi? Herkes bu geceye hazır olsun, 3 derece birden...123 izlenme
Kurumun eski genel müdürü ve eski AKP’li Zekai Özcan: "SGK seçime kurban edildi, batırıldı"34 izlenme
Uyuşturucu soruşturması: Ünlü isimler hakkında karar! Murat Dalkılıç, Kaan Tangöze, İsmail Hacıoğlu...46 izlenme
Devleti zarara uğrattığı için el koyulan şirkete 3 milyarlık ihale verildi!64 izlenme
Büyük Zafer'in 101. yılı coşkuyla kutlandı: "Yunan kazansaydı, Hatay Fransızlara kalsaydı" diyenlere inat Anıtkabir doldu taştı
Köprülerden kaçak geçenlerin icra takibi, Abdülkadir Aksu’nun oğluna verildi!
MHP: AKP’deki bölünme hazırlığı çok büyük
Boğaziçi'ndeki cinayette yeni görüntü: Hilal Özdemir'in katili kampüse iki kez girmiş!