İki yıl önce İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çok sayıda önemli belediyeyi kaybeden iktidar, yerel yönetimler üzerinde uyguladığı baskıcı politikaları artırmaya hazırlanıyor. Hazine’den yeterli desteğin aktarılmadığı ve fonların insafına bırakılan belediyeler, şimdi de yargı kararları ve yeni yasal düzenlemelerle iş yapamaz duruma getirilmek isteniyor. Önce belediye başkanları tarafından yürütülen birçok işlemi belediye meclisine aktaran iktidar, daha sonra buna yönelik itirazları da yargıdan döndürdü. Son olarak Danıştay, Ticaret Sicil Müdürlükleri’nin, belediye başkanları tarafından yapılan işlemi engellemesine yönelik itirazı reddetti. Esas hakkındaki kararını henüz vermeyen Danıştay, bir süre daha belediye başkanlarının şirketlere atama yapamamasına hükmetti.
“ÇEKİ DÜZEN” VERECEKLER
Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan son olarak “Belediyelere çeki düzen vermek istiyoruz” sözleri ile yerel yönetimler üzerindeki planlarını ortaya koydu. Elvan, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, merkezi yönetimden yeterli desteği alamadığı için borçlanmak zorunda kalan belediyelerle ilgili, “Yasa diyor ki ‘Belediyelerin borç stokları, büyükşehir belediyeleri için bir önceki yıl gelirleri toplamının 1,5 katı, diğer belediyeler için de bir katı olmak zorunda.’ Gerçek nedir? Büyükşehir belediyelerinin bu 1,5 katın oldukça üzerinde, diğer il ve ilçe belediyelerinin de 1 katının üzerinde borçlanma yaptıklarını görüyoruz” dedi. Elvan, bu konuda sınırlayıcı bir yasal düzenleme hazırlığında olduklarını anlattı.
Saray’ın belediyeler üzerindeki planına, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun tepki gösterdi. Muhalefetin çalıştıkça iktidarın, “paniğe kapıldığını” ve anti demokratik uygulamalara başvurduğunu ifade eden Torun, “Artık görüyoruz ki belediyelerimiz milletin gönlüne girdikçe, kara propagandaları boşa çıkardıkça, iktidar da ne yapacağını şaşırır hale gelmiştir. Bu iktidar, yerel seçim sonuçlarını bir türlü içine sindirememiştir, hazmedememiştir” dedi. Özellikle CHP’li belediye başkanlarının iş yapamaz duruma getirilmek istendiğinin altını çizen Torun, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Belediye başkanlarımızın elini kolunu bağlamak için her türlü hukuksuzluktan medet umar hale geldiler. Halkın seçtiği belediye başkanlarını, belediye meclisleri eliyle engellemek niyetindeler. Halkın verdiği yetkiyi, vesayet kurarak almak istemek, sorunlu bir zihniyetin ürünüdür.”
***
Engellemek için her şeyi yaptılar
Belediyelerin kampanya yapmaları ve yardım toplamaları, ayrıca bu yardımları halka dağıtmaları engellendi. Ruhsatsız veya imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılara müdahale yetkisi, belediyeden alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verildi. Yıkımın yapılması “emredilen” belediye, bu işlemi yerine getirmezse yıkımı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerçekleştiriyor ve bedeli faiziyle belediye bütçesinden karşılanıyor. Son olarak otoparklara dönük düzenlemeleri hayata geçiren AKP, otopark gelirlerini büyükşehir belediyelerinden ilçe belediyelerine devretti.
https://www.birgun.net/haber/yurttasinverdigiyetkiyivesayetlegerialacaklar337830
Davutoğlu da kılıcını çekti! "Erdoğan'ın mal varlığı araştırılsın!"758 izlenme
Savaşta 8. gün: İran Hayfa'yı İsrail Tebriz'i vurdu! Yaralılar var10 izlenme
Sokak röportajında konuşan bir vatandaş: 'Hükümet ne derse tersini yaptım, dolar milyoneri oldum'30 izlenme
Manşetler tepe taklak: "İmamoğlu’nun Jeti" denilen uçak AKP’li iş insanı üzerine kayıtlı çıktı!11 izlenme
Saygı Öztürk canlı yayında Sedat Peker açıklaması yaptı, Peker’in adamından anında karşı açıklama geldi!59 izlenme
Erdoğan gitti, Hatay’ın gerçeği gün yüzüne çıktı10 izlenme
İktidara ‘1 dolar 15 TL’ tepkisi! "Çocuklarınızdan hiç mi utanmıyorsunuz?"42 izlenme
Yağdanlığın bu kadarına da pes! Kadın Kolları Başkanı’ndan Erdoğan’a: Allah çocuklarımın ömründen alsın size versin60 izlenme