Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 'sahte sigortalılık' incelemelerine başlatıldı. Uygulamaya koyulan yöntemle beraber emeklilikte usulsüzlük tespitine yönelik çalışmalar sürüyor. Kurum, 2016 senesinden sonra emekliliğinde şaibe olduğu düşünülenleri inceleme altına aldı.
Gerçekleştirilen denetimlerde çoğunlukla 'naylon şirketler' üzerinden yatırılan SGK primlerine odaklanılırken, bu yöntemle emekli olan ve yaşlılık aylığı bağlanan kişilerin evlerine tebligat gönderildi. Öte yandan sahte sağlık raporlarıyla emekli edildiği değerlendirilenler de inceleme altına alınıyor.

Emekliliği uygunsuzluk içeren yurttaşların tespitinden sonra ilk aşamada SGK tarafından ilgili kişinin ikamet adresine bir tebligat gönderiliyor. Bu yazıda belirtilen SGK ilçe merkezine savunma verilmesi istenirken, 3 iş günü içinde davete icabet edilmesinin önemli olduğu belirtildi.
Usulsüzlük tespitinde hata SGK'den kaynaklanıyorsa geriye doğru faizsiz 5 sene, vatandaştan kaynaklanıyorsa geriye doğru faiziyle beraber 10 yıl yapılmış ödemeler yeniden tahsil ediliyor.
Bu şekilde geçen sene Aydın’da “Joker Çetesi” denilen çeteye operasyon gerçekleştirilmiş ve yüzlerce kişinin emekliliği iptal edilmişti.
BirGün’e açıklamalarda bulunan SGK Uzmanı Özgür Erdursun SGK’nin uzun süredir bu denetimleri gerçekleştirdiğini ifade ederek, şu ana kadar yüz binlerce kişinin emekliliğinin iptal edildiğini duyurdu.
Erdursun, “SSK’dan emekli olmak için işyeri ortağı olup başka bir işyerinde kendisi sigortalı gösterenler oluyor. SSK’dan emekli olmak daha kolay olduğu için bu yol tercih ediliyor. Emeklilik alınıyor. Ancak daha sonra iptal edilebiliyor” sözlerini sarf etti.
Sözcü
Geçen yıl 100 TL’ye dolan bir gıda sepeti bu yıl 277,5 TL’ye doluyor46 izlenme
Her yıl aşı olmak zorunda mıyız? Uğur Şahin yanıt verdi51 izlenme
Hızlı trene acele kamulaştırma24 izlenme
İran füzeleri Tel Aviv'i böyle vurdu!65 izlenme
CHP'li Karabat milyarlık rant sistemini deşifre etti!54 izlenme
MEB, Diyanet'in reklamını yapacak51 izlenme
Antalya'da yabancı turistlerin yeni eğlencesi: Üzerinde Atatürk'ün resmi bulunan Türk lirasını yakmak!41 izlenme
Utanç tablosu! 2018’in ilk ayında 28 kadın öldürüldü160 izlenme
Devlete 1.000 TL'ye satılan 15 TL'lik üründe yeni gelişme
Memur ve emekli enflasyona yenilecek
Depremde yerle bir olan binaya yıllar önce asılan afiş ağızları açık bıraktı
Savcılıkta yalan söylemiş! ‘Silahım yok’ diyen eski vali Tuncay Sonel'in oğlu Mustafa Türkay Sonel’in kamuflajlı tabancalı fotoğrafları ortaya çıktı!