Enerjiye gelen zamlar vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. En son temmuz ayında yüzde 15 zamlanan ve 2019 Ocak’tan bu yana toplamda yüzde 33 zamlanmış olan elektrik faturaları bu sabah sosyal medyada gündem oldu.
Sabahın erken saatlerinde Twitter’ın ikinci gündem maddesi haline gelen ‘elektrik faturaları’ etiketi altında vatandaşlar, fatura tutarlarını paylaşarak pahalılığa dikkat çekti. Cep yakan tutarlar arasında aylık 500 TL ödeyen de var, 700 TL ödeyen de…
Türkiye, 2021 Temmuz’una yüzde 15 elektrik, yüzde 12 doğalgaz zammıyla girmişti. Yılbaşından bu yana doğalgazdaki zam yüzde 17.7, elektrikteki zam ise yüzde 22’yi buldu.
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, dört kişilik bir ailenin standart ihtiyacı olan 230 kw’lık aylık elektrik tüketimi için ödediği tutarın 2020 Aralık’ta 183.4 TL iken, 2021 Temmuz itibarıyla 210.5 TL’ye çıktığını söylüyor.
EMO’nun hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar 2016’da 94.8 TL idi. Bu tutar 2017’de 94.7 TL olurken, 2018’de 137.3 TL’ye ve 2019’da ise 163.2 TL’ye ulaştı.
Elektrik, üretimde kullanılan temel bir girdi olduğu için tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artırıcı bir etkisi bulunuyor. Olgun Sakarya buna dikkat çekerek, elektrik zamlarının ekmekten suya, ayakkabıdan tarımsal ürünlere kadar her alanda fiyatları artırıcı etki yapacağı konusunda uyarıyor.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu’nun hesaplamasına göre ise, dört kişilik bir ailenin elektrik, doğalgaz, su ve internet dahil tüm aylık faturalarının tutarı 760 lirayı aşmış durumda. Bu da asgari ücretin yüzde 26’sına tekabül ediyor.
Doğalgaz faturasına ödenen aylık tutar illere göre değişmekle birlikte 152182 TL aralığında olurken, su faturasına ödenen tutar 7088 TL, telefon ve internete ödenen tutar ise 311 TL olarak öne çıkıyor.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/zamlielektrikfaturalariyenidengundemde6607000/
Kılıçdaroğlu'na linç girişiminde 'organize saldırı' izleri115 izlenme
Zam geldi ama hâlâ 5 ilaçtan biri bulunamıyor!44 izlenme
Tarımı ve çiftçiyi bitirecek hamle! Tarım ürünlerine sınırsız ithalat yolda!131 izlenme
AKP yine dediğinin tersini yaptı! AKP iktidarında memur sayısı iki kattan fazla arttı!40 izlenme
'Türkiye'de ciddi bir israf yaşanıyor!'611 izlenme
Rezalet komisyonda ortaya çıktı! Pekin Büyükelçisi bakın ne yapıyormuş!152 izlenme
Bir bakan daha özür diledi! Ziya Selçuk "Özür dilerim"77 izlenme
Maden şehidi yakınları için verilen kanun teklifini AKP reddetti!64 izlenme