Açıldığı günden beri tutturamadığı yolcu garanti sayılarıyla gündemden düşmeyen Kütahya’daki Zafer Havalimanı, 2022 yılını da hezimetle kapattı. TBMM KİT Komisyonu üyesi ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, havaalanının zarar karnesini açıkladı.
2022 yılında 1 milyon 317 bin 733 yolcu garantisi verilen havaalanını sadece 24 bin 851 yolcu kullandı. Hata payı yüzde 98, garanti ödemesi 6 milyon 847 bin 676 Euro ve güncel kurla 138 milyon TL oldu.
50 milyon Euro'ya mal edilen havalimanına, tutmayan garanti ödemeleriyle 2021 yılı sonu itibarıyla 52.8 milyon Euro ödenmişti. 2022 yılı sonunda da bu miktar 59 milyon 676 bin Euro'ya yükseldi.
Zafer Havalimanı’nın yapım maliyetinin 50 milyon Euro olduğunu belirten Yavuzyılmaz, 20122022 yıllarında şirkete yapılan garanti ödemesinin 59 milyon 676 Euro’ya yükseldiğini açıkladı. Havaalanı kamuya 2044 yılında devredilecek. Bu tarihe kadar şirkete ödenecek olan garanti ödemesinin mevcut koşullarda 208 milyon Euro'yu bulacağı hesaplanıyor..
YILDA 1.3 MİLYON YOLCU GARANTİSİ
Zafer Havalimanı’na ilişkin sözleşmeye göre yolcu garantileri iç hat giden yolcu servis ücreti olarak 2 Euro, dış hat giden yolcu servis ücreti olarak da 10 Euro garanti edildi. Açıldığı yıl 850 bin yolcunun garanti edildiği havalimanına ilişkin sözleşmede yıldan yıla garanti yolcu sayısı da artıyor. 10. yıl itibarıyla havalimanının yıllık garantisi 1 milyon 317 bin 733 yolcuya yükseldi.
Zafer Havalimanı’nın müteahhidi ve işletmecisi İC İçtaş firması da havalimanının kendilerine zarar ettirdiğini belirterek, 2021 yılının Ağustos ayında havalimanını satışa çıkarmıştı. İC İçtaş yetkilisi Abdullah Keleş, Zafer Havalimanı’nı satmak için teklifleri beklediklerini belirtirken, “Yatırım maliyetimizi ödeyen ve borcu üstlenene havalimanını devretmeye hazırız” dedi. Keleş, devlet garantilerine rağmen, her yıl havalimanına sermaye aktarmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Gürsel Tekin'in gelmesiyle 41 kişi işsiz kaldı iddiası8 izlenme
Rus ordusunun kuzeyden yaklaştığı Kiev’deki çatışma kameralara yansıdı!120 izlenme
Aile Bakanlığı'na bağlı Antalya İl Müdürü'nden istismara adı karışan tarikata destek!39 izlenme
Görevden alınan belediye başkanlarına YSK neden izin verdi?93 izlenme
Yazlık saraya saraycıklar eklendi!303 izlenme
Cemal Enginyurt'tan gözaltı kararlarına tepki: "Halkın gündeminin değiştirilmesi gerekiyor"21 izlenme
Ateşkese rağmen Ermeni ordusu saldırmaya devam ediyor!57 izlenme
İlticada, 7 ülkenin toplamını geçtik! Türkiye boşalıyor28 izlenme
AKP'de, istifaları önlemek için üst düzey isimler görevlendirildi
Sedat Peker'den kendisine dava açan savcıya: 'Euro 7 lirayken 4 liradan satan Halk Bankası yöneticilerine takipsizlik verdin'
Kadıköy Belediyesinde Rüşvet İle İlgili Bir Operasyon Düzenledi 224 Kişinin 160 Kişisi Yakalandı
Gazeteci Can Ataklı'dan şehit babasına skandal sözler