Home
18 Aralık 2024 ( 25 izlenme )
Reklamlar

1 liranın maliyeti 3 lirayı geçti


CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, madeni para basımında kullanılan madenlerin maliyetinin yükselmesiyle 1 TL'nin maliyetinin 3 liraya ulaştığını aktardı. Demir, “Artan döviz, metal paralarda kullanılan alaşımlara da yansıdı. 1 TL’nin maliyeti 3 TL’yi geçti” dedi.


CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, madeni para maliyetinin 3 liraya ulaştığını aktardı. 

Demir, madeni paraların basımı için kullanılan madenlerin fiyatının yükselmesi ile para maliyetinin yükseldiğine dikkat çekti.

Demir, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

“Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, maliyetleri düşürmek için gramajı düşürme yoluna gitti. Kullanılan bakır, çinko ve nikelin oranları değişirken, üretimde ise yüzde 30 tasarruf sağlandı. 1 TL’lik madeni para 8,2 gramdan 6,6 grama geriledi. 50 kuruşun ağırlığı ise 6,8 gramdan 5,5 grama düştü. Ancak artan döviz metal paralarda kullanılan alaşımlara da yansıdı. 1 TL’nin maliyeti 3 TL’yi geçti. Bu durum fırsatçılara gün doğurdu, piyasaya çıkar çıkmaz paraları toplayıp hurdacılara satarak haksız kazanç sağlama yoluna gittiler. Ekmeğin 15 liraya yaklaştığı yerde 50 kuruş ve 1 TL gibi paralar tam anlamıyla değerini yitirmiştir.”

Sözcü

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çamlıca’daki doğal SİT alanı TÜRGEV’e verildi! Yeni bir sınav skandalı daha! 'Sorularımızınn 14’ü aynı, 18’i benzer çıktı' AKP’li Belediye Millet Bahçesi'ne tam tamına 6,7 milyon TL harcadı! Portakal’dan AKP’ye: Ne korkusu olabilir?