Iktisat Profesörü Ufuk Akçiğit sokağa çıkma yasağı öncesi izdihamların yaşandığı 10 Nisan gecesine dair analizini paylaştı. Akçiğit, “10 Nisan’da yaşanmış olan sokağa çıkma yasağı paniğinin maliyetini birazcık daha net görmeye başladık. Olay sayısı 11 Nisan’da inişe geçmiş fakat ürkü sebebiyle gene artmıştı. Fena haber, olaylar 3250 yeni olay yaratmış şeklinde. İyi haber ise, ikinci zirveyi de 16’sında atlatmış görünüyoruz.” ifadesini kullandı.
Akçiğit paylaşımında, “Bu dalgalanmalara karşın, yeni olay sayısında uzun vadeli azalma görebiliyor muyuz? Görsel 2’de kısa dönemli dalgalanmaları yok eden 7günlük hareketli saptamalar hesapladık ve azalma başlangıcı gözlemledik. Azalmanın kalıcı olması bizlere ve yeni paniklerin yaşanmamasına bağlı.” düşüncesini dile getirdi.
Akçiğit paylaşımlarında şunları kaydetti:
Bu son vakalar ışığında, yeni olay sayıları ne kadar sürede bitecek? Uzun vadeli tahmin yapmak zor sadece öteki ülke verileri gösteriyor ki, “lojistik model” gerçekleşen olay sayılarına iyi uyum sağlıyor. Örnekleri Görsel 3’te hesapladık. Türkiye için de lojistik model kullanabiliriz.
Türkiye tahmininde “suni nesil” ve “lojistik model” tekniklerini kullandık. Mevcut verilerle yaptığımız tahminlere nazaran, yeni olay sayıları Mayıs ortasında durgunlaşıp Mayıs sonunda sıfıra yaklaşacak. Sadece bu tahmin büyük olasılıkla bir alt sınır.
Havaların ısınmasıyla toplumun önlemler mevzusunda rahatlık göstermesi bir çekince. Eninde sonunda ekonomiyi yine açacak olmamız “virüs’ün ikinci süreci”ni başlatacak ki – o dönemi nasıl yaşayacağımız alınacak önlemlere ve toplumda her insanın dikkat ve hassasiyetine fazlaca bağlı.”
10 Nisan’da gece yarısından iki saat ilkin hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanacağının açıklanmasının peşinden market ve fırınlarda kalabalıklık olmuş, görüntüler sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu istifa ettiğini kişisel medya hesabından paylaşmıştı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanın istifasını kabul etmemişti.