Doğu, Güneydoğu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgesinde birçok il, saat 04.17’de Kahramanmaraş merkezli Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde depremle sallandı. AFAD’dan alınan bilgiye göre yerin 7 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, yurdun büyük büyük bölümünden hissedildi. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7.4 açıkladıktan sonra 7.7 olarak revize etti. Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Haluk Özener “Artçı depremlerin aylarca hatta belki bir yıla kadar sürmesi beklenebilir. 5 ve 6’nın üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz. Bu depremin Akdeniz bölgesinde Tsunami’ye yol açabileceği uyarısını verdik” dedi.
AFAD, 44 bin 218 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, “5’in üzerinde artçı sarsıntılar hissedebiliriz. Vatandaşlarımız hasarlı binalardan uzak durmalı. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 8 bin 550 artçı sarsıntının meydana geldi. 4 ayda kaydedilecek deprem sayısı, 17 günde gerçekleşti.” dedi. Tatar, Sivas’ın Gürün ilçesinin afet bölgesine dahil edildiğini duyurdu.
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş ve Hatay dışındaki illerde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını bildirildi.
AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, afet bölgesindeki artçı sarsıntıların 6 bin 40 ulaştığını belirterek, “Artçı sarsıntılar devam edecek. Bir bölümü 6 ve üzerine çıkabilir. Hasarlı binalara girilmemesi büyük önem taşıyor. 4 ayda kaydettiğimiz deprem sayısını 13 günde kaydettik. Her 34 dakikada bir artçı sarsıntı meydana geliyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, deprem bölgesinde 830 bin 806 binada hasar tespitinin yapıldığını, 105 bininin yıkılmış, yıkılacak veya ağır hasarlı olarak saptandığını bildirdi.
TELE1’den Engin Açar’ın gündeme getirdiği Elazığ kenti de depremin onuncu gününde afet bölgesi ilan edildi. Böylece afet bölgesi ilan edilen il sayısı 11’e yükseldi. Açar, TELE1 Deprem Özel yayınında Elazığ’da 100 binanın ağır hasarlı olduğunu ve yıkılacağını aktarmıştı.
Tele1