Home
25 Ocak 2024 ( 8 izlenme )
Reklamlar

3 AKP’li vekil Erdoğan’ın NATO talimatını ‘takmadı’


AKP’den 2 milletvekili, İsveç’in NATO’ya üyeliğine partilerinin ve genel başkanları Erdoğan’ın tutumuna rağmen ‘Ret’, 1 milletvekiliyse ‘Çekimser’ oy kullandı. Çoğunluğu ‘Kabul’ oyu veren CHP’deyse 1 ‘Ret’ 1 de ‘Çekimser’ oy çıktı.


AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başlarda ‘PKK yuvası’ olduğunu ileri sürerek şiddetle karşı çıktığı ‘İsveç’in NATO’ya üyeliği’ konusunda karar değiştirip, bunun Meclis’e getirilmesini sağladı. Milletvekillerine bunun Meclis’ten onaylanması talimatı veren Erdoğan’ı partisinden 3 vekil ‘takmadı.’

Kuzey Atlantik Antlaşması’na İsveç Krallığının Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Meclis’ten 286 ‘Kabul’, 55 ‘Ret’ ve 4 ‘Çekimser’ oyla geçti.

Teklife, DEM Parti, TİP, İYİ Parti, Yeniden Refah Partisi, Saadet Partisi ve HÜDAPAR ‘Ret’ oyu verirken; CHP, AKP, MHP ve DEVA Partisi çoğunlukla ‘Kabul’ oyu verdi.

3 VEKİL BİLDİĞİNİ OKUDU

TBMM'nin tutanaklarına bakıldığındaysa partileri ‘Kabul’ oyu vermesine rağmen kendisi ‘Ret’ ya da ‘Çekimser’ oy kullanan milletvekillerinin olduğu görüldü.

AKP İstanbul Milletvekili İsmail Erdem ile AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Erdoğan’ın talimatına ve partilerinin tutumuna rağmen teklife ‘Ret’ oyu verdi. AKP Mardin Milletvekili Muhammed Adak ise ‘Çekimser’ kaldı.

CHP’de de benzer durum yaşandı. CHP Burdur Milletvekili İzzet Akbulut, ‘Kabul’ oyu veren partisinin tutumunun aksine ‘Ret’, CHP Samsun Milletvekili Murat Çam ise ‘Çekimser’ oy kullandı.

ERDOĞAN MECLİS’E GÖNDERMİŞTİ

23 Ekim'de de Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin teklifi Meclis'e göndermişti. Bu konuda açıklama yapan Erdoğan, " İsveç'in katılım protokollerini onaylayacak merci, Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir. Şu an işleyen bir süreç vardır. Meclisimiz atılan adımları takip edecek, ülkemizin çıkarları doğrultusunda en doğru kararı verecektir" demişti.

Protokol Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi ancak süreç tam anlamıyla tamamlanmış değil. Protokolün yürürlüğe girebilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanması gerekiyor.

BirGün

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İşsizlik rakamları açıklandı: TÜİK azaldı dedi ama işsiz sayısı artıyor Türkiye değil, soygun yüzyılı Şenol Güneş: İlla bir İsim gelsin isteniyorsa Neymar olmasını isterim, Ronaldo'yu şimdi istemiyorum Almanya'da Afgan bir aileye aylık 3 bin 200 Euro net devlet yardımı veriliyor! Bu, bir yıl için 40 bin Euro demek