Sümer Holding’in 1987 yılında başlayan özelleştirilme süreci hâlâ tamamlanmadı. Holdingin 10 milyon 135 bin metrekare büyüklüğündeki bin 382 taşınmazı için Sayıştay denetçileri çarpıcı bir değerlendirme yaptı: “İşgal ve talan”
Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre; Sümer Holding’in kurum Sümerbank ismini taşırken 1987 yılında başlayan ve 32 yıldır devam eden özelleştirilme sürecinde gelinen noktayı, Sayıştay denetçileri “Talan ve işgal” sözleriyle özetledi.
Özelleştirme ve diğer işlemlerinin tamamlanması için son olarak 31 Aralık 2020 tarihinin belirlendiği Sümer Holding’in 2018 yılı denetim raporu TBMM’ye sunuldu. Raporda, aralarında Fethiye Göcek’teki iskelenin de bulunduğu taşınmazlar için uyarılarda bulunuldu.
Raporda, holdingin bin 382 parça ve 10 milyon 135 bin 904 metrekare büyüklüğündeki taşınmazından bir kısmının devredildiği tarihte kullanılır durumda olduğu, ancak uzun süren özelleştirme süreci sonunda işgal ve talan edildiği, bir kısmının da kullanılmaması nedeniyle harap duruma geldiği vurgulandı.
Antalya Belek’te bulunan 17 dönüm arazisi üzerindeki taşınmaz ve dükkânların 4,7 milyon ABD Doları, İstanbul’da bulunan 2 villanın toplam 3,3 milyon ABD Doları ve Yalova Armutlu’da bulunan 2 arsanın da 220 bin TL bedelle satışının 2016 yılında yapılmasına karşın tasfiye işlemi tamamlanmadı.
TDÇİ’den devralınan ve rödovans sözleşmesi ile işletmesi devredilen Attepe demir madeni sahası ile Karakuz demir madeni verimli işletilmedi.
Fethiye Göcek İskelesi’nin ücretsiz kullanıldığı, Konya’daki binalar, Hatay Dörtyol İlçesi/Yenikent Mahallesi Cem Tatil Sitesi’ndeki 54 daireli konutlar ile Malatya’daki vagon fabrikasının idari ve lojman binalarının da metruk hale geldiği tespit edildi.
Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki 3 adet tütün deposunda şahıslarca küçükbaş hayvan barındırıldığı ve Suriyeli vatandaşların konakladığı, sık sık küçük çaplı yangınlar çıktığı, depoların tinercibalici ve uyuşturucu müptelalarının uğrak yeri haline geldiği, güvenlik zafiyeti oluşturduğu ve can güvenliği tehdidi oluşturduğu saptandı.
Denetçiler, başta FethiyeGöcek’teki iskele olmak üzere, holding envanterinde yer alan ve konum olarak değer taşıyan veya kullanılmaya uygun gayrimenkullerin ücretsiz olarak kullanılmasını ve harap olmasını engellemek amacıyla bir an önce özelleştirilmesinin sağlanması veya koruma amaçlı projelerinin yapılmasını istedi.
İşletme: 22
Mağaza: 16
Bölge müdürlüğü: 11
İştirak: 15
Bayi: 304
Depo müd.: 7
Bölge Şefliği: 7
https://www.abcgazetesi.com/32yillikozellestirmesayistayraporundaisgalvetalan69638
Sinan Ateş davasında ikinci gün42 izlenme
UNESCO'dan Ayasofya tepkisi76 izlenme
AKP’li Tevfik Göksu ‘Pontus’ tweetlerini sildirdi88 izlenme
Emekliye çok gördüler dolandırıcıya verdiler! AKP, limanlarda KDV yolsuzluğu yapanlara göz yumdu27 izlenme
Vatandaşa sabır yandaşa çattır çattır21 izlenme
"Sigarayı özendiriyor" diye Cem Yılmaz'ı dava eden profesör milyonlarca ton zehirli gaz yayacak termik santralin "tanıtım elemanı" çıktı!389 izlenme
AKP'nin 10 yıldır yönettiğini Kaş'ın kasası sıfırlanmış: '400 milyon borç var kasada 1 lira yok'37 izlenme
AKP’nin kalesinde esnaf isyan etti 'Ben koyu AK Partiliydim. Bundan sonra oy yok. Eğer bunlardan hesap sormazsanız hiç gelmeyin!'39 izlenme