CHP'li Başevirgen, esnaf ve sanatkârların iş yerlerinin kirasından, faturasına kadar birçok masrafını ödemekte zorlandığını bu nedenle de masraflara dayanamayan esnafın kepenk indirdiğini söyledi. Başevirgen " Bir dükkânın kapanması demek bütün bir ailenin yanısıra, yanında çalışan bir iki kişinin de ailesiyle birlikte zor durumda kalması demek anlamına geliyor "dedi.
Türkiye'de Ramazan Bayramın’da da esnafın sorunları gündemde. Kepenk kapatan esnaf sayısının gün geçtikçe artmasının üzücü olduğunu ifade eden CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen,iktidarın yetkili ağızlarının son 4 yılda 402 bin 411 esnafın kepenk indirdiğini ifade ettiğine dikkat çekti.
Toplumun birçok kesimi olduğu gibi son dönemdeki ekonomik olumsuzluklardan esnafların da etkilendiğine dikkat çeken, Başevirgen şöyle konuştu:
"Esnaf ve sanatkârlar toplumun mağdur olan kesimlerinin başında geliyor. Her geçen gün kepenk kapatmalar artıyor. Türk ekonomisinin önemli bir kesimini oluşturan esnaf ve sanatkârların sorunlarının çözümü çok önemli. Türk ekonomisi zorlu bir süreçten, zor bir dönemeçten geçiyor. Çiftçisinden, işçisine, memuruna, mühendisine vatandaşın her kesimi hayat pahalılığından şikâyetçi. Yaşam koşulları gün geçtikçe zorlaşıyor. Bu nedenle öncelikli olarak Türk ekonomisinin neden bu süreç içinde olduğunu analiz etmemiz gerekiyor."
CHP'li Başevirgen, esnaf ve sanatkârların iş yerlerinin kirasından, faturasına kadar birçok masrafını ödemekte zorlandığını bu nedenle de masraflara dayanamayan esnafın kepenk indirdiğini söyledi. Başevirgen, şunları anlattı:
"Esnaf ve sanatkârın en büyük sorunu elbette Türkiye'de dövizin durumu. Döviz kurundaki dalgalanmalar en çok bu kesimi etkiliyor. Masrafları artıyor, sorunları büyüyor. Dükkânının kirasını ödeyemeyen, çalıştırdığı işçinin maaşını ödeyemeyen esnaf çareyi hiç istemezse de kepenk kapamakta buluyor. Bu şartlarda ister istemez krizi daha çok hissediyor. İktidar yetkilileri bu konuda zaten açıklamalar da bulunuyor. İktidarın yetkili ağızları son 4 yılda 402 bin 411 esnafın kepenk indirdiğini ifade etti. Bizim elimizdeki rakamlara göre ise 4 yıllık sürece göre her yıl yaklaşık 95 bin, 100 bin arasında esnaf kepenk kapatıyor."
"İktidar yetkilileri tüm bu söylediklerimiz karşısında ne gibi önlemler alıyor?" diye soran Başevirgen, "Buna karşı herhangi bir önlem alınamaz mı? Öncelikle esnaf ve sanatkârın rekabet koşullarını düzenleyemez miyiz? Bir dükkânın kapanması demek bütün bir ailenin zor durumda kalması demek anlamına geliyor. Esnaflar çalışamıyorken nasıl borçlarını ödeyecekler? Bir anda işsiz kalan çalışanları bir anda nasıl iş bulacak? Bunların çözümü gerekiyor. Bu insanlar hayatını nasıl geçirecek sorusunu kendimize sormamız gerekiyor" dedi.
CHP: “BORCA BATAN SANAYİCİ YATIRIM YAPAMIYOR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, "Borca ve faiz ödemelerine çalışan sanayici yeni yatırım yapamıyor" ifadesini kullandı. Erdoğdu, yazılı açıklamasında, açıklanan büyüme verilerinin Türkiye ekonomisinin bu sene yüzde 3 civarında daralacağını ortaya koyduğunu savundu. Milli gelirin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 azaldığına dikkati çeken Erdoğdu, daha büyük bir çöküşü önlemek için 2019'un ilk üç ayında devletin seferber edildiğini ve nihai tüketim harcamalarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,2 arttığını söyledi.
Erdoğdu, şunları kaydetti: "Kimse çeyreklik bazda pozitif bir rakam geldi diyerek kriz bitti diyemez. Türkiye'nin geliri bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azaldı. En somut haliyle büyüme ve istihdam verilerinde sorunun derinleştiği görülüyor. İktidar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmek için harcadığı mesaiyi kriz karşıtı etkili önlemler uygulamak için harcamıyor. Yeterince üretemeyen ekonomi, ürettiğini hakça paylaşamayan bir toplum resmi yarattılar. Bu tablodan kurtulabilmek için sorumlulara sandıkta ders vermek gerekiyor."
https://www.yenicaggazetesi.com.tr/4yilda402binesnafkepenkindirdi236622h.htm