Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Ömer Torlak, 2017 yılında gerçekleşen şirket alım ve satım verilerinin yer aldığı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu'nu açıkladı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre başkan Torlak'ın verdiği bilgilere göre geçen yıl ülke genelinde 22.3 milyar lira değerindeki 90 şirket birleşmeye gitti ya da biri diğerini devraldı. Bu dönemde her iki tarafı da Türk olan 31 şirket birleşme ya da devralmaya giderken her iki tarafı da yabancı olan 5 şirkette birleşme gerçekleşti. Bir tarafı Türk, diğer tarafı yabancı olan şirket sayısı ise 54'ü buldu.
20 ÜLKEDEN GELDİLER
Şirket birleşme ya da devralma işlemlerinde en çarpıcı sonuç ise yabancıların satın aldığı Türk şirketlerinde görüldü. Geçen yıl, aralarında vergi cenneti olarak bilinen ada ülkeleri de dahil olmak üzere 20 farklı ülkeden gelen yabancı şirketler, toplam değeri 15.1 milyar lirayı bulan 47 şirket grubunu satın aldı. Söz konusu 47 şirketin önemli bir bölümü holdingleri ifade ediyor. Dolayısıyla yabancılar bazı durumlarda holding şeklinde grubun tüm şirketlerini ya da holding içindeki birkaç şirketi satın aldıkları için yabancıya giden gerçek şirket sayısının çok daha fazla olduğu belirtiliyor. Bu alımlardan sonra yabancı şirketlerin ele geçirdiği bu 47 şirketteki yabancı hisse ağırlığı yüzde 68'e ulaştı.
HOLLANDA ÖNE ÇIKTI
Verilere göre, yabancı şirketlerin geçen yıl satın aldıkları Türk şirketleri içerisinde en değerlileri Hollanda merkezli şirketlere gitti. Toplamda 15.1 milyar lira değerindeki Türk şirketi yabancılara devredilirken Hollanda merkezli şirketlerin aldığı Türk şirketlerinin değeri 6 miyar 855 milyon lirayı buldu. Hollanda'nın ardından Türk firmalarına yönelik en büyük alımı 1.3 milyar lirayla vergi cenneti olan Jersey adalarından gelen şirketler yaptı. Aynı şekilde Lüksemburg merkezli şirketler 1.1 milyar lira Japon şirketler de 1 milyar 36 milyon lira değerindeki Türk şirketini satın alıp Türkiye'de faaliyete geçti. Yabancılar satın alırken ağırlıklı olarak toptan ticaret yapan şirketlerle akaryakıt bayileri, market ve benzeri gibi perakendecilik şirketlerini ve depolamalojistik şirketlerini tercih ettiler.
BİZ ELİNDE SOPA OLAN BİR KURULUŞ DEĞİLİZ
Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Ömer Torlak, Rekabet Kurulu'nun 2014 ila 2016 yılları arasında kartel oluşturma ve hakim durumun kötüye kullanılması gibi alanlardaki 26 dosyayı sonuçlandırdığını, bu sayede tüketici refahında en az 3.3 milyar lira olmak üzere 10 milyar lirayı bulan düzeyde artış sağladıklarını söyledi. Halen gıda dahil tüketiciyi ilgilendiren birçok sektörde inceleme ve soruşturmaların devam ettiğini bildiren Prof. Torlak, “Biz elinde sopa olan bir kurum değiliz. Elimizde fiyatları hemen düşürecek sihirli değnek de yok. Amacımız yüksek fiyatlara da neden olan yasa dışı faaliyetleri bulup ortaya çıkarmak” dedi.