İtibar kaybı korkusuyla 500 TL ve 1.000 TL’lik banknotlar tedavüle çıkarmamakta direnen iktidar artık çarşıda pazarda göremez olduğumuz 5 liralık kağıt paranın yerine 5 liralık madeni bozuk para bastı. Piyasada sakız dışında neredeyse hiç bir alım gücü kalmayan 5 lira, 2009’un Ocak ayında tedavüle çıktığında ekmeğin tanesi 40 kuruştu ve 5 lira ile 12.5 ekmek alınıyordu. Artık 200 gram ekmek 10 lira oldu ve 5 lira ile yarım ekmek alınabiliyor.
HATIRA PARANIN KOPYASI
Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün 5 TL’lik yeni madeni para basımı için Resmi Gazete’de tebliğ yayımladı. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün basacağı madeni 5 TL’lerin 10 Haziran 2024 Pazartesi günü dağıtımına başlanacak. Tedavüle çıkan madeni 5 lira, 29 Ekim’de Cumhuriyet’in 100’üncü yılı anısına çıkarılan 5 TL’lik hatıra paranın birebir kopyası oldu. Sadece hatıra paranın ön yüzündeki 100. Yıl logosu çıkarıldı. Gramajı, alaşımı ve ebatları birebir aynen kopya edilen 5 TL’liklerin üretim maliyetinin 2.30 lira olduğu öğrenildi.
YUMURTA 40 KURUŞTU
Türkiye ekonomisin güçlü oldu TL’nin değer kazandığı 2009’da dolar,1.64 liraydı, 5 lira ile 3 dolar alınıyordu, Euro 2.15 liradan işlem görüyordu. 5 lira 2.3 Euro ediyordu. Dolar bugün 32.5 lira. Euro ise artık 34.8 liradan işlem görüyor. Ekmek 40 kuruştu, 5 lira ile 12.5 ekmek alınıyordu. Yumurtanın tanesi 40 kuruştu, aynı şekilde 12.5 yumurta alınıyordu. Bugün Ekmek 10 lira yumurtanın tanesi ise 5.50 liraya ulaştı. Domates 1.6 liraydı, yaklaşık 2 kilogram alınıyordu. Artık domates 35 liradan satılıyor.

Olağanüstü yükselen enflasyon paramızı adeta pula dönüştürdü. Halen basımı devam eden 1 kuruş, 10 kuruş, 25 kuruş, 50 kuruş ve 1 TL’lik madeni paralar neredeyse hiçbir değer taşımıyor. 200 TL’lik en büyük banknotlar bile adeta bozuk para gibi cepte taşınıyor. 200 TL tedavüle çıktığında 122 dolar ediyordu. Artık sadece 6.2 dolar alınabiliyor. Merkez Bankası’nın 500 TL ve 1.000 TL’lik banknotlar üzerindeki çalışması devam ederken artık 5 bin liralık banknotlara ihtiyaç duyulduğu da belirtiliyor. Merkez Bankası Başkan Fatih Karahan, geçen hafta büyük banknotlar ihtiyaç olup olmadığını tespit etmek için çalışma başlattıklarını söylemişti.
Sözcü
Sedat Peker'e 'Burhan Kuzu' iddialarının ardından böyle seslendi: 'Faili meçhul'ün tanımı değişti!46 izlenme
Saray ittifakı seçim çalışmalarını okullara taşıdı!58 izlenme
Ölümle biten “Atatürk’e hakaret” kavgasının canlı yayın görüntüleri ortaya çıktı18 izlenme
Suriyeliler Suriye'de yapmadıkları milliyetçiliği Türkiye'de yaptılar! Kaçtıkları ülkenin bayrağıyla İstanbul'un göbeğinde denize girdiler58 izlenme
Patara'nın kumları çalanlara satıldı!46 izlenme
İstanbul’da Suriyeliler sopalarla birbirine girdi!39 izlenme
İmamoğlu, sandık görevlileriyle buluştu: Ben, dinlendiğim zaman yoruluyorum!88 izlenme
Çanakkale’nin 8 aylık faturası 3.5 milyar TL35 izlenme
Diyanet'ten Diyanet TV'deki programda kullanılan "Allah baba" ifadesine ilişkin açıklama: "İşlem başlatıldı"
Sullivan Türkiyenin kaygılarının halledilebileceğini söyledi
Yandaş Sabah yazarından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya ve sağlık emekçilerine destek eylemine hakaret!
Audi A8 hediye aldı soran yok, Megane’a bir kez bindi tutuklu