Bankalar Birliği verilerine göre son bir yılda vatandaş yaklaşık 80
milyar TL daha borçlandı. Bireysel batık kredi tutarı azalırken konutta
artması dikkat çekti
Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakit krediler 2017 Eylül dönemi itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 2 milyar 114 milyar TL oldu. Tasfiye olunacak alacaklar (batık krediler) 2017 Eylül itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 72 milyar TL oldu.
Kurumsal krediler 2017 Eylül dönemi itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artarak 1 milyar 600 milyar TL oldu. İmalat sanayi yüzde 26 ile kurumsal krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör olurken, bu sektörü toptan perakende ticaret (yüzde 19) ve inşaat sektörü (yüzde 12) takip etti.
PARALAR YİNE İNŞAATA
İnşaat sektörü kredileri, bir yıl içerisinde yüzde 36 ile en hızlı büyüyen tür oldu. Kurumsal krediler içinde en yüksek paya sahip imalat sanayine sağlanan krediler ise son bir yıl içerisinde yüzde 25 arttı. 2017 Eylül dönemi itibarıyla tasfiye olunacak alacaklar oranı en yüksek olan sektör yüzde 5 ile toptan ve perakende ticaret oldu.
Kurumsalda kurum bu şekilde vatandaşların kredi borcuna baktığımızda bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere kullandırılan bireysel krediler 2017 Eylül dönemi itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 oranında artarak (79.4 milyar TL) 514 milyar TL’ye çıktı.
BORÇLU 30 MİLYON!
Bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı bir önceki yıla göre 0.9 puan düşerek yüzde 3.9 seviyesine geriledi. Toplam batık kredi tutarı bireysel tarafında 22.1 milyar TL’den 20.8 milyar TL’ye geriledi. Ancak konut kredileri cephesinde taşıt ve ihtiyaç kredilerinin aksine artış oldu. Buna göre son bir yılda 60 milyon TL’lik konut kredisi battı ve toplam batık tutarı 871 milyon TL’ye çıktı. Toplam borçlu vatandaş sayısı 26.7 milyondan 29.3 milyona yükseldi.
Ortalama kredi bakiyesi ise 18 bin TL olarak hesaplandı. Bireysel kredilerin toplam krediler içindeki payı da yüzde 24.3 düzeyinde.
2017 Eylül dönemi itibarıyla İstanbul’da 177 milyar TL, Ankara’da 50 milyar TL ve İzmir’de 33 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunuyor. Hakkari, yüzde 49 ile son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il oldu. Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla; Ankara, Van ve Mersin.
https://www.aydinlik.com.tr/514milyartlborc21milyartlbatikekonomiocak2018
TCDD, Milli Mücadele Kahramanı Miralay Nazım Bey'in adının tren istasyonuna verilmesi talebini reddetti!77 izlenme
AKP'nin emeklilerden sakladığı video: İki emekli maaşı bir kirayı karşılamıyor74 izlenme
İran'da öfke büyüyor: Kadınlar sokakta başörtülerini yakmaya başladı!43 izlenme
Sedat Peker'in ifşalarıyla gündeme gelmişti: Gazeteci Süleyman Özışık hayatını kaybetti57 izlenme
Menzil'de 10 milyarlık miras kavgası! Beş kardeş birbirine girdi33 izlenme
Şanlıurfa'da içinde insan olan bir binanın yıkılma anı kan dondurdu113 izlenme
İmamoğlu'ndan cezaevinden ilk mesaj: "Millet bu iktidara unutamayacağı bir tokat atacak"23 izlenme
AKP’li başkan ‘resmen’ dayak timi kurmuş: 7 yıl ara ile gerçekleşen saldırıda aynı isimler çıktı!20 izlenme
BTP'li Selim Kotil'den büyük iddia! "Halk geçim derdi ile boğuşurken hepsi sessiz sedasız yabancılara devredildi"
Zamlardan sonra Enerji Bakanlığı'ndan vatandaşlara mesaj! "Aklınla Verimli Yaşa"
ADD’nin Lozan Antlaşması kutlamaları yasaklandı!
Son anketten çarpıcı sonuçlar! AKP'li seçmen de 'tablo vahim' dedi!