Çiftçilik yapan Mehmet Ali Görel ve kızı Emine Görel süt üreticiliği yapmak istedi. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından hibe desteği ile çiftlikleri kurulan ve ekipmanları tamamlanan baba ve kızı Honaz Tarım Kredi Kooperatifi'nden 900 bin liralık kredi kullanarak önce yurt içinden 40 daha sonra yurt dışından da 20 inek satın aldı.
Baba kızın 2015 yılında başlayan süt üreticiliği serüveni ilk üç yıl iyi gitti. Bu aşamada kredi borçlarının 200 bin liralık kısmını ödedi 50 bin liralık da faiz giderlerini karşıladı.
Fakat 2018 yılından sonra yem ve gübre fiyatlarının yanı sıra mazot fiyatının da yükselmesi maliyetleri artırdı. Buna karşılık süt fiyatının düşmesi nedeniyle çiftlik zarar etmeye başladı. Baba Mehmet Ali Görel borçlarını ödeyebilmek için ineklerini sattıysa da çözüm olmadı.
“BU FAİZLE NASIL BAŞA ÇIKACAĞIZ?”
700 bin liralık borçlarının faizlerle birlikte 2 milyon 300 bin liraya kadar çıktığını söyleyen Mehmet Ali Görel, SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
*Her şeyimize haciz geldi. Çiftçilik de yapamaz duruma geldik. Çiftliği satışa çıkardılar alan olmadı. Yüzde 8 faizle kredi aldık ama yüzde 38 faizle haczedildik. 250 bin lira borç ödedim.
*Kalan 700 bin liralık borcum 2,3 milyon liraya çıktı. Bu parayı nasıl ödeyeyim? Ödeyemedikçe faizi yükselttiler. Ardından icralar başladı. Temerrüt faizleri çok yüksek. Bu faizle nasıl başa çıkacağız? Mağduruz. Bizi bu durumdan kurtarın.
*Biz borcumuza itiraz etmiyoruz ödemeye çalışıyoruz. Ana parasını ödeyelim diyoruz. Bitmiş durumdayız. İçimiz kan ağlıyor. Çok zor durumdayız.
Görel kendisi ile aynı durumda çok fazla üretici olduğunu söyledi.
“YEM ALAMIYORUM ÇOBANLIK YAPIYORUM”
Emine Gürel ise zor bir dönemden geçtiklerini, kendilerine destek olunmadığını söyleyerek, “Maliyetler çok yükseldi ama kazancımız düştü. Dayanamadık. Şimdi 56 ineğimiz kaldı. Onlar da icradan bağlı. Yem alamadığım için çobanlık yapıyorum hayvanları otlatıyorum. Faizde indirim yapılmasını istiyorum. Borcumuzun ana parasını ödemek istiyorum. Tüm hesaplarıma haciz kondu. Hiçbir iş yapamaz duruma geldim” diye isyan etti.
IŞİD operasyonu öncesi dikkat çeken paylaşım: "Kritik sızma mı var?"29 izlenme
İBB, 'vakıfların' musluğunu kesti: İmamoğlu'na tehditvari sözler!285 izlenme
Vize kısıtlamasının kalkmasının sebebi belli oldu634 izlenme
Yeni Ekonomi Programı kanıtladı! Kişi başına 1.217 dolar fakirleşeceğiz!94 izlenme
Almanya'ya taşınan Türk çift hayallerindeki arabayı sadece 1 yıl içinde 1 milyon TL'ye aldı! Aynı araba Türkiye'de vergilerle yaklaşık 2,5 milyon TL55 izlenme
Bütçeye ÖTV ve ceza dopingi20 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 87.411 yeni vaka tespit edilirken, 264 kişi yaşamını yitirdi, 102.094 kişi sağlığına kavuştu!64 izlenme
Velilere 'cami bildirimi' dönemi başladı! 'Vali camide, gelin kalabalık görünsün'158 izlenme
Borcunu ödemeyen belediyelere icra yolu göründü
“Kahrolsun feministler, erkek haklarını savunmaya devam edeceğim” derken kadınlardan dayak yedi
AKP’li Başkandan kuzenlerine, yeğenlerine ve bacanağına büyük kıyak!
Dünya Çocuk Hakları Günü'nde İsrail'den skandal hareket! Çocuklara 'soykırım' şarkısı söylettiler