İktidara yakınlığıyla bilinen ancak son dönemde bir köşe yazısı nedeniyle AKP'yle mahkemelik olan Yeni Akit yazarı Abdurrahman Dilipak, MAK Danışmanlık tarafından yapılan anketin sonuçlarını yorumladı .
Bu araştırmada 'Türkiye'nin temel sorunu nedir?' sorusuna katılımcıların yüzde 60'ı 'ekonomi', yüzde 12'si 'göçmenler', yüzde 12'si 'adaletsizlik ve ahlaki sorunlar', yüzde 10'u 'eğitim ve kültür alanındaki yetersizlik' yanıtını veriyordu.
"Aslında bir 'kahtı rical' dönemi yaşıyoruz. Bizi biz yapan değerlerden koptukuzaklaştık. Yani alameti farikamızı, bizi ötekilerden ayıran farklılıklarımızı kaybettik" diyen Dilipak, daha sonra şunları kaydetti:
'YILAN KENDİ KUYRUĞUNU ISIRIR'
"Maarif, Hukuk ve Ahlak’ın ıskalandığını yazmıştım. Başımıza gelen felaketi anlamak için şu hususa dikat edelim: Allah cahil ve zalim bir topluluğa yardım etmez. Ahlaksız, fasık o toplulukların işlerini sarp dağlara sardırır ve onlar kendilerini değiştirmedikçe Allah onlar hakkındaki hükmünü değiştirmez. Sonuçta her topluluk layık olduğu şekilde idare olunur. Bir topluluğa, kişiye, ülkeye bakın, orada hukuk, ahlak ve ekonomi nasıl o zaman onlar nasıl bir topluluk ve halleri nicedir, hemen anlarsınız. Bu hesapta ekonomi genel olarak sonuçtur. O sonuç, tekrar o süreci tetikler, yani yılan kendi kuyruğunu ısırır!
Kamuoyu araştırmasındaki tesbitler, vahiydeki tehditlerle örtüşünce bugün memleketimiz, İslam dünyası ya da dünya böyle sorusunun cevabı daha net şekilde ortaya çıkabiliyor. Ama kim okuyup, düşünüp ona göre bir yol takip ediyor ki."
'ÜLKENİN İYİ YÖNETİLMEDİĞİNİ SÖYLEYENLER YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE'
Dilipak, bir dizi eleştirinin ardından "Bana sorarsanız gidişat iyi değil. Erken seçime karşı çıkmayanlar yüzde 48+15=63, ülkenin iyi yönetilmediğini söyleyenler de yüzde 50’nin üstünde. Zaten herkes kendi çevresine adil bir şahid gözüyle bakacak olursa, gerçeği görecektir" ifadesini kullandı.
KAHTI RİCAL NEDİR?
Kahtı rical kısaca, 'devlet adamı yoksunluğu, devlet adamı kıtlığı ya da bir ülkede, büyük devlet ve siyaset adamları ile âlimlerin bulunmaması, yetişmemesi' şeklinde tanımlanıyor.