Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) 2018 yılı mali hesaplarına ilişkin yapılan denetim, yeni yönetime devredilen enkazı bir kez daha gözler önüne serildi. Sayıştay’ın hazırladığı denetim raporuna göre, AKP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi yönetimi, ilçe belediyelerine aktarılması gereken parayı aktarmadı, ihalelerde tercih ettiği yöntemler ile belediyeyi zarara uğrattı ve bazı derneklere bedelsiz prefabrik bina ve malzeme verdi.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla görevinden istifa etmek zorunda kalan Melih Gökçek’in yerine göreve getirilen Mustafa Tuna dönemi de eski yılları aratmadı. Sayıştay’ın, “Ankara Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Denetim Raporu”, kamu kaynakları ile yapılan usulsüz harcamaları ortaya koydu.
İLÇELERE PARA AKTARILMADI
Sayıştay, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce ilçe belediyelerine aktarılması gereken eğlence vergisi paylarının aktarılmadığını belirledi. 2018 yılı denetimleri kapsamında ABB’nin mali hesaplarında yapılan incelemelerde, eğlence vergilerinin ilçe belediyelerine aktarılmaması nedeniyle idarenin faiz yükümlülüğü ile karşı karşıya kaldığı ifade edildi. İlçe belediyelerine aktarılması gereken toplam tutarın 40,8 milyon TL olduğunu saptayan Sayıştay denetçileri, 17,1 milyon TL ile Yenimahalle Belediyesi’nin en çok alacağı olan belediye olduğunu tespit etti.
İHALE SÖZLEŞMELERİNE UYULMADI
Sayıştay’ın raporunda, idarenin ihale kapsamında sözleşme imzaladığı şirketlerin haksız kazanç sağlamasının önünün açıldığını da belirtildi. ABB tarafından gerçekleştirilen, “Ankara Misket Kedi Çizgi Film Hazırlanması” işi kapsamında imzalanan sözleşmede, işin yalnızca bir kısmının alt yükleniciye yaptırılacağına dair hükmün yer aldığının altını çizen denetçiler, buna karşın işin tamamının alt yükleniciye teslim edildiğini belgeledi. Sözleşme gereği yüklenicinin 300 bin TL karşılığında yapması gereken müzik, karakter seslendirmesi ve miksaj işinin alt yüklenici tarafından 280 bin TL’ye yapıldığı kaydedildi.
DERNEKLER İHYA EDİLDİ
ABB yönetiminin bazı derneklere bedelsiz prefabrik bina ve malzeme vermesi de Sayıştay’ın incelemelerine takıldı. Belediye Kanunu’nun, belediyelerin dernek ve vakıflarla ilişkilerine sınırlama getirdiğini vurgulayan denetçiler, ABB’nin ortak hizmet projesi olmaksızın bazı derneklere aynı yardımlarda bulunduğuna dikkati çekti. İncelemelerde, Gökçek döneminde alınan Meclis kararı ile ilçe belediyelerine, derneklere ve vakıflara verilmesi kararlaştırılan prefabrik binaların, belediye ile ortak hizmet projesi bulunmayan derneklere verildiği göze çarptı. Buna göre, ismi açıklanmayan üç farklı derneğe toplam 1,9 milyon TL değerindeki prefabrik yapı teslim edildi. Yine bir başka derneğe de Meclis kararına aykırı şekilde 62 bin 775 bin TL tutarında malzeme desteği sağlandı.
VERGİLERİ HAKSIZ TOPLANDI
Sayıştay’ın ABB’ye ilişkin tespitleri bunlarla da sınırlı kalmadı. İlçe belediyelerine aktarılması gereken eğlence vergilerini aktarmayan eski ABB yönetimi, ilçelerin sorumluluğuna bırakılan yerlerdeki ilan ve reklam vergilerini de kendi bütçesinde topladı. Bu yolla ABB bütçesinin 2 milyon TL fazla gözükmesi sağlandı. Telekomünikasyon altyapı ve şebekelerinden alınan geçiş hakkı bedeli de ilçe belediyelerine gönderilmedi.
PROJE RANTA YOL VERDİ
Bir Melih Gökçek projesi olan, “Gökkuşağı” isimli tesislerin de bazı şirketlere bedelsiz tahsis edildiği ortaya çıktı. Yapılan incelemelerde, Gökçek döneminde alınan Meclis kararıyla Gökkuşağı Tesisleri’nde bulunan 22 adet iş yerinin kuruluşlara, vakıf, birlik ve derneklere ücretsiz tahsis edildiği öğrenildi.
MEVZUATA AYKIRI ÖDEME YAPILDI
Tuna yönetimindeki ABB’nin, 2018 yılı avukatlık vekalet ücretlerini ödemesi gerekirken Gökçek döneminden devreden vekalet ücretlerini ödediği de rapora yansıdı. ABB’nin 2018 yılında vekalet ücretlerini mevzuata aykırı ödediğini saptayan denetçiler, “Vekalet ücretlerinin ödenmesinde, yıl içerisinde elde edilen vekalet ücretlerinin mevzuatta belirtilen hesaplama yöntemleri dikkate alınarak yapılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
USULSUZ ATAMALAR GERÇEKLEŞTİ
Gökçek döneminde yapılan yönetmeliğe aykırı personel atamaları, Tuna döneminde de devam etti. Sayıştay, eski yönetimin personel atama ve görevlendirmelerinde mevzuata uymadığı sonucuna ulaştı. Bu kapsamda, zabıta personeline zabıta hizmetleri dışında görevler verildi. Bu doğrultuda, bazı itfaiye erleri önce Zabıta Genel Müdürü kadrolarına, ardından ise İtfaiye Şube Müdürü kadrolarına atandı. Atamalardan en dikkati çekeni ise belediyede bilgisayar işletmeni olarak çalışan personelin İtfaiye Şube Müdürlüğü’ne getirilmesi oldu.