AKP Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz'ın belediye başkanlığı döneminde, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919’da Samsun'a çıktıktan sonra Amasya'ya gitti yol, arşivler incelenerek tespit edildi.
Yöre halkının bilgisine başvuruldu. Çok sayıda belge ve fotoğraflar tek tek incelendi.
Ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’dan önce Kavak ve Havza’ya oradan da Amasya’ya gittiği 98 kilometrelik yol ortaya çıkarıldı.
Ardından 2015 yılında ‘Kurtuluş Yolu’ projesinin yapımına başlanarak, güzergahta bulunan hanlar, köprüler, çeşmeler, evler eski özelliklerine uygun olarak tekrar yapılmaya başlandı.
Ancak aradan geçen zaman içerisinde yavaşlayan proje 31 Mart seçimlerinden sonra Belediye Başkanı Mustafa Demir döneminde tamamen unutuldu.
ATATÜRK FOTOĞRAFLARI DEFORME OLDU
Kurtuluş Yolu güzergahına Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanılan ulaşım araçları ve tarım araçları yerleştirildi. Bazı bölgelerde yolun kenarlarına Kurtuluş Savaşı’nı simgeleyen figürlerin bulunduğu tabelalar konulurken, billboard’lara da Atatürk fotoğrafları yerleştirildi.
Aradan geçen zaman içerisinde Başkan Demir, geçen yıl yolun Samsun sınırları içerisinde kalan kısmının asfaltlama çalışmalarını tamamlasa da tarihi araçlar korunmadıkları için çürüyüp hurdaya döndü.
Billboard’lardaki Atatürk fotoğrafları da güneş ve yağmur nedeniyle deforme oldu.
“BU ATATÜRK’E SAYGISIZLIKTIR”
DEVA Partisi İlkadım İlçe Başkanı Ender Çıkla, 10 gün önce Cumhuriyetin 100. yılının kutlandığına ve şimdi de Cumhuriyetin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk’ün 85. ölüm yıl dönümünde Kavak ilçesi Çakallı Mahallesi’nden geçen yolda bulunan Atatürk fotoğraflarının yıpranmışlığına dikkat çekerek, “Kurtuluş Yolu’ndaki Atatürk resimleri deforme olmuş. Burada Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken, bu fotoğrafları bir an önce değiştirmesi. Söz konusu yer uzun zamandır bu şekilde. Atatürk anıtlarına, Atatürk posterlerine bunu saygısızlık olarak değerlendiriyoruz” diye konuştu.
Sözcü