AKP'li Başakşehir Belediyesi'ndeki ihale vurgunları Sayıştay Raporları
ile ortaya çıktı. Sayıştay Raporları'nı didik didik eden, İstanbul
Büyükşehir Belediyesi ve Başakşehir Belediye Meclis üyesi Abdülhadi
Akmugan, Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Hayrettin Özbakır, CHP
Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat öncülüğünde yaptıkları çalışmayı
kamuoyu ile paylaştılar. Büyük vurgunlar ortalığa saçıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başakşehir Belediye Meclis üyesi Abdülhadi Akmugan, Başakşehir Belediye Meclis Üyesi Hayrettin Özbakır, CHP Başakşehir İlçe Başkanı Özgür Karabat AKP'li Başakşehir Belediyesi'ndeki yolsuzlukları, usülsüzlükleri ortaya çıkardı. Akmugan, Özbakır ve Karabat uzun süredir üzerinde çalıştıkları 2016 Sayıştay Raporları'daki bulguları kamuoyu ile paylaştılar.
Açıklamada şu ifadelere yer verdiler:
Başakşehir Belediyesi gelir ve giderleri ile hesap ve işlemlerinin denetiminde, özellikle ihalelerin incelenmesinde ve Belediye’nin vakıflara yaptığı kaynak aktarımlarında son derece ilginç ve şüpheli işlemlere rastladık. Sizlerin de bildiği gibi yapılan kamuoyu yoklamalarında yerel yönetimler suistimalin en fazla olduğu kamu kurumları arasında görülmektedir. İhale suistimalinin büyük bölümünün ortak özelliği, kamu görevlileri ile yapımcı firmaların yaptıkları gizli anlaşmalarla, ihalelerde fiyatın yükseltilmesi ve bu işlemler sonucunda ortaya çıkan rantın, kamu görevlileri ile yapımcı firmalar arasında bölüşülmesidir. Bir ihalede suistimalin yapılabilmesinin en kolay yolu, ihalenin rekabetten uzak gerçekleştirilmesi, planın parçası olmayan bağımsız ve tarafsız firmaların ihaleye girmelerinin engellenerek, eşit muamele ve rekabet ilkesinin ilk aşama da ortadan kaldırılmasıdır.
Yerel Yönetimlerde temel olarak 3 çeşit ihale şekli öne çıkmaktadır. Bunlar;
1 Açık ihale
2 Pazarlık usulü ihale ve
3 Doğrudan temin yolu ile ihale
Açık ihalede Belediye, ihaleyi ilanla yapmakta ve ihaleye hangi firmaların gireceği konusunda belediye ihale kurumu inisiyatif kullanamamaktadır.
Pazarlık usulü ihale ve doğrudan temin yolu ile yapılan ihalede ise, ihaleye katılacak firmaları idare seçmekte ve ihale öncesi firmalar kendi aralarında gizli anlaşmalar yaparak ihalede fiyatı kamu aleyhine yükseltebilmektedir.
Pazarlık usulü ihale ve doğrudan temin yolu ihale yönteminde, piyasa fiyat araştırma komisyonu oluşturuluyor bu komisyon asgari üç firmadan teklif alıp ortalama maliyeti bulup işi ihale etmektedir. Hatta uygulamada birçok pazarlık usulü ve doğrudan temin yolu ihalelerinde üç teklif bile alınmadan ihalenin gerçekleştirdiğini tespit etmiş bulunmaktayım. Bu durumun son derece düşündürücü olduğunu ve son derece suiistimale açık olduğunu düşünmekteyim.
Yapılan birçok araştırma göstermiştir ki; ihalelerde katılımcı sayısı ve rekabet arttıkça, fiyat düşmektedir. Bu tecrübeler ile, söylemek gerekir ki, açık ihale usulü, tüm ihale ilkelerinin uygulanması açısından diğer ihale usullerinden üstün olan ve suistimal riskinin en az olduğu bir ihale yöntemidir.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/akplibelediyedebuyukvurgunsayistayraporlariileortayah86862.html