Home
03 Ekim 2022 ( 31 izlenme )
Reklamlar

AKP'li Tevfik Göksu, PendikSabiha Gökçen metro hattının maliyetinin Bakanlığı'ın bütçesinden karşılanacağını iddia etmişti: İBB'nin ödeyeceğinin belgesi ortaya çıktı!


AKP'li Esenler Belediye Başkanı ve İBB Meclisi Grup Başkan Vekili Tevfik Göksu; açılışı Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından yapılan PendikSabiha Gökçen metro hattının yaklaşık 4,5 milyar TL'lik maliyetinin tamamen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bütçesinden karşılanacağını iddia etmişti. İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan'ın paylaştığı belge Göksu'nun iddiasını çürüttü. Belgeye göre, İBB'nin vergi gelirlerinin yüzde 5'inin söz konusu metro hattının maliyeti için kesilerek Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aktarılması öngörülüyor. Böylece İBB, 2,5 yılda aylık 150 milyon TL'lik ödemelerle toplamda 4,5 milyar TL'lik maliyeti karşılayacak.


İktidarın "Raylı sistemleri biz yapıyoruz" iddiasına muhalefetten belgeli yanıt geldi. Belgeye göre, İBB'nin gelirlerinin yüzde 5'i metro inşaatı için kesiliyor. 

PendikSabiha Gökçen metrosunun açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada isim vermeden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu hedef aldı. Erdoğan,''Bazıları bizim yaptığımız raylı sistemleri sahiplenmeye çalışıyor. Bunların kim olduğunu biliyorsunuz değil mi? Sel oluyor, İstanbul'un belediye başkanı nerede? Bodrum'da. Ama Erdoğan'ın bakanları nerede? Vakaların olduğu yerde'' ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın bu sözlerine sosyal medya hesabından yanıt veren İmamoğlu ise "Bugün açılışı yapılan metro hattının maliyeti İBB tarafından karşılanmaktadır. Yani, aslında tüm ülkede olduğu gibi yatırımların tek sahibi kıymetli vatandaşlarımızdır. Pendik Sabiha Gökçen Havalimanı Metrosu İstanbul’umuza hayırlı olsun" diye yazdı. 

BELGELER, TEVFİK GÖKSU'NUN İDDİASINI ÇÜRÜTTÜ

Esenler Belediye Başkanı ve İBB AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, bu tartışmaların üzerine bir paylaşım yaparak, "Açılışı bugün Cumhurbaşkanımız @RTErdogan tarafından yapılan Pendik Sabiha Gökçen Havalimanı metro hattı, 4.4 Milyar TL’ye tamamen Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın bütçesiyle yapılmıştır. İstanbul’umuza ve ülkemize hayırlı olsun…" dedi.

Ancak ortaya çıkan belgeler Göksu'nun iddiasını çürüttü. İBB İYİ Parti Grup Başkan Vekili İbrahim Özkan, söz konusu belgeyi yayımladı. Buna göre, İBB’nin vergi gelirlerinin yüzde 5’inin metro inşaatı için kesileceği öğrenildi. 

İşte o belge:

Hizmete alınan M4 KadıköyTavşantepe Metrosu’nun devamı niteliğindeki 4 istasyonlu, 7,3 km’lik TavşantepeSabiha Gökçen Havalimanı Metro Hattı, İBB iştiraki Metro İstanbul tarafından işletilmeye başlandı. Böylece KadıköySabiha Gökçen Havalimanı Metrosu, 23 istasyon ve 33,5 kilometre uzunluğu ile İstanbul’un en uzun metrosu oldu. Açılışla birlikte, Kadıköy’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na direk metro seferleri de başladı.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ

2015 yılında yapımına başlanan TavşantepeSabiha Gökçen Metrosu ile ilgili 2018 yılında alınan Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapım işlerini devralma, tamamlama ve sonrasında işletme için İBB’ye devretme” yetkisi verildi. Devirle ilgili İBB Meclisi kararı alınmadı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM), Ağustos 2022’de yapımı tamamlanan projeyi yüklenici firmadan teslim aldı. AYGMİBB arasında 29 Eylül 2022 tarihinde imzalanan tutanak ile hattın işletmesi, İBB iştiraki Metro İstanbul Sanayi ve Ticaret AŞ'ye devredildi.

TEST SÜRÜŞLERİ ORTAK YAPILDI

Test sürüşleri ve entegrasyon çalışmaları Bakanlık ve İBB’nin ortak çalışmasıyla tamamlanan TavşantepeSabiha Gökçen Havalimanı Metrosu, KadıköyTavşantepe Metrosu’nun mevcut vagonlarıyla hizmet vermeye başladı. Yeni hattaki tüm personel ve işletme giderleri de İBB tarafından karşılanıyor.

ÖDEMELER İBB PAYINDAN DİREKT KESİLECEK

2010 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “Hazine Müsteşarlığı ve belediyelerle birlikte belirlenecek periyotlarda bu hasılatın yüzde 15’i Hazine Müsteşarlığı'nın hesaplarına aktarılır” hükmü, 1 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile “Belediyenin genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylardan yüzde 5 oranında kesintinin Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilgili hesaba aktarılmasıyla öder” şeklinde değiştirildi. 

Değişen bu mevzuata göre; projenin yapımı için harcanan tüm bedel, metro hasılatına bakılmaksızın ve fiyat farkı da dahil edilerek, İstanbul’un genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden İBB’ye ayrılacak paydan aylık olarak kesilecek. İBB’nin vergi gelirlerinden aldığı ortalama pay dikkate alındığında, 2019 öncesinde bilet gelirlerinin yüzde 15’i olarak yaklaşık 3 senede yapılacak kesinti miktarı, şu an her ay yapılacak.

TavşantepeSabiha Gökçen Metrosu’nun yaklaşık 4,5 milyar TL tutarındaki yapım bedeli, aylık ortalama 150 milyon TL olarak 2,5 yıl içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’na ödenecek.

RUMELİ HİSARI METROSU’NUN ÖDEMESİ BİTTİ

Bakanlık tarafından yapılıp Mayıs 2016’da işletilmek üzere İBB’ye devredilen Levent Rumeli Hisarüstü Metrosu’nda, 20162019 yılları arasında aylık ortalama 80 bin TL110 bin TL, 3 yıllık toplam 3 milyon 73 bin 633 TL kesinti yapılırken 2019 yılında aylık 4060 milyon TL’lik kesintilerle 7 ayda toplam 325 milyon 826 bin 879 TL (aylık 36 kat daha fazla ödeme) tahsil edilerek proje borcunun tamamı ödendi.

KRT

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Prof. Dr. Demirtaş dolar için ilk kez rakam verdi NATO’nun 30 Ağustos paylaşımı Yunanistan’ı çıldırttı! Daha önce 'Bu ülke İslam ülkesidir' diyen 'torpilci' Adalet Bakan Yardımcısı muhabirden böyle kaçtı Suriyeli iki grup şehrin ortasında birbirine girdi, ortalık savaş alanına döndü!