Türkiye'nin Sudan'da tarım faaliyetlerine başlaması, Türkiye'de tarımın geldiği son noktayı gözler önüne serdi. Üretimin azaldığı, çiftçilerin borç batağında olduğu bu dönemde AKP'nin tarım politikaları tepki görüyor.
Tepki gören hamlelerden biri de AKP'nin şeker fabrikalarını özelleştirilerek ülkede şeker pancarını bitirme noktasına getirmesi oldu.
Kamuya ait şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, doğal afetler ve şeker pancarı hastalıkları nedeniyle Türkiye’de hem ekim alanı hem de üretim çok düştü.
Daha önce yayımlanan tarım raporlarına göre, Türkiye nüfusu her yıl 1 milyona yakın artarken, tarım alanları ve tarımsal üretim geriledi. 2002’de 26.5 milyon hektar olan tarım alanları, 2018’e kadar 3.35 milyon hektar azalarak 23.2 milyon hektar alana düştü.
Üretimden düşen tarım alanları yaklaşık iki Trakya bölgesi kadar büyüklüğe ulaştı.
Destek görmeyen ve ürettiğinden kazanamayan çiftçi borç batağına saplandı.
BDDK verilerine göre 2004 yılına göre çiftçinin nakit borçlarının yüzde 1928 oranında arttı. “Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçi başına 2018 yılında 48 bin 548 TL borç düşmektedir. 2019’da takipteki krediler bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48 artarak, 5 milyar 196 milyon 339 bin TL’ye ulaştı.
TARMAKBİR’in Ağustos ayı verilerine göre traktör üretimi de 2019 yılının ilk 8 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 54.4 oranında azaldı.
AKP, iktidarı döneminde 52 milyon 250 bin ton buğday ithalatına tam 14 milyar 100 milyon dolar ödeyerek, Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Sadece AKP döneminde buğday ithalatına ödenen 73 milyar 411 milyon Türk Lirası (TL), 20142019 yılları arasında üreticilere verilen 73 milyar 891 milyon tarımsal desteğe denk geliyor. 2018 yılında hasat zamanı üreticinin piyasaya ortalama tonunu 800900 TL'den verdiği buğday, artık yurt dışından Toprak Mahsulleri Ofisi aracılığıyla tonu 13001350 TL'ye ithal ediliyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal’ın Türkiye’nin Sudan’da tarımsal faaliyetlere başlamasıyla ilgili soru önergesini cevaplandıran Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Ülkemizde üretilmeyen veya üretimi yetersiz kalan tarımsal hammaddelerin Sudan ve benzeri ülkelerden karşılanarak ülkemizde mamul maddeye dönüştürülüp ihraç edilmesiyle Türkiye’nin ekonomisine katma değer kazandırılmasının, Türkiye ve Sudan’da büyük ölçekte istihdam alanlarının oluşturulmasının hedeflendiğini” belirtti.
Bu kapsamda Bakanlığın ilgili kuruluşu olan TİGEM’in (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü) Sudan’daki faaliyetlerini “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma” kapsamında gerçekleştirdiğini aktaran Pakdemirli, “Anlaşma kapsamında arazi satın alınması söz konusu olmayıp, Eylül 2018 yılında kurulan ortak şirket marifetiyle, Sudan’da 12.500 hektar arazide örnek çiftlik olarak tarımsal faaliyetler yapılacak olup, süresi 99 yıldır. Şirketin yüzde 80’i TİGEM, yüzde 20’si Sudan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na aittir.
Halen söz konusu araziler ve örnek çiftlik için herhangi bir yatırım harcaması gerçekleşmemiştir” dedi.CHP’li Mahmut Tanal, Türkiye’de verimli tarım arazilerinin yok olmasına seyirci kalan AKP iktidarının 3 bin kilometre uzaklıktaki Sudan’da çiftçilik yapmaya heveslenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
Tanal, “17 yıllık AKP iktidarında çiftçi perişan oldu. Mağduriyetini dile getiren çiftçiye ‘Ananı da al git’ dediler. Para kazanamayan çiftçi topraklarını terk etti. Üreticiyken tüketiciye dönüştü. Milli tarımı kalkındırmak yerine Sudan’da çiftçilik yapılacak. Resmen akıl tutulması! Nerede kaldı sizin yerli ve milliliğiniz Atatürk’ün mirası şeker pancarını bitme noktasına getirenler, Sudan’da ananas yetiştirecek” ifadelerini kullandı.
https://halktv.com.tr/gundem/akptarimiboylebitirdisudandaananasuretimi419600h