Home
06 Mart 2018 ( 149 izlenme )
Reklamlar

AKP'nin iddiasına karşılık: Şeker fabrikaları zarar değil kâr ediyor!

AKP'nin şeker fabrikalarının özelleştirilmesine gerekçe olarak sunduğu "zarar ediyor" iddiası yalanlandı. Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul şube başkanı Ahmet Atalık'a göre şeker fabrikaları 2016'da 58,6 milyon TL kâr elde etti.

AKP'nin "Şeker fabrikaları zarar ediyor" iddiası yalanlandı. Şeker fabrikalarının kapatılmasına ve özelleştirilmesine gerekçe olarak sunulan 'zarar ediyor' gerekçesinin yalan olduğu ortaya çıktı. Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, yaptığı yazılı açıklamada, şeker fabrikalarının zarar değil kâr ettiğini söyledi. 

ZARAR DEĞİL KÂR EDİYOR

Türkşeker'in kamuoyuna açıkladığı 2016 faaliyet raporunda 25 şeker fabrikasının 28,2 milyon TL, şeker enstitüsünün de 2,7 milyon TL olmak üzere toplam 31,9 milyon TL zarar edildiğini hatırlatan Ahmet Atalık, şunları kaydetti:

"Bu zararda çalıştırılmayan Ağrı, Alpullu (Kırklareli), Çarşamba (Samsun) ve Susurluk (Balıkesir) fabrikalarının payı çok büyük ve toplam 90,5 milyon TL'dir. Çarşamba ve Susurluk Şeker Fabrikaları 2011/2012, Alpullu Şeker Fabrikası 2013/2014 ve Ağrı Şeker Fabrikası 2014/2015 üretim yılından itibaren çalıştırılmamıştır. Çalıştırılmayan bu dört fabrika hesabın dışında tutulduğunda şeker enstitüsü dahil 21 fabrikanın kârı 103,3 milyon TL, zararı ise 44,7 milyon TL'dir. Sonuçta, sadece çalışan fabrikalar ve şeker enstitüsü üzerinden yapılan hesapta Türkşeker'e ait şeker fabrikaları 2016 yılında 58,6 milyon TL kâr etmiştir, zarar değil!"

ŞEKER ÜRETİCİSİ AKP ELİYLE BATIRILDI

Asıl sorunun Ağrı, Alpullu, Çarşamba ve Susurluk fabrikalarının çalıştırılmaması olduğunu ifade eden Atalık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nedeni konusunda küçük bir araştırma yapıldığında, bu fabrikalar için çiftçimizin yeterli miktarda şeker pancarı üretmediği/ürettirilmediği sonucuna kolaylıkla ulaşılabilir. Buradan da şeker fabrikalarının zarar etmesinin kökeninde tarım politikalarındaki yetersizlikler net bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Tarım Kanunu'na göre çiftçiye verilecek desteklerin milli gelirin yüzde 1'inden az olamayacağı açıkça belirtilmektedir. Buna göre 2017 yılında çiftçiye 30,4 milyar TL destek verilmesi gerekirken, 12,7 milyar TL verilmiştir. 2018 yılı için verilmesi gereken 34,5 milyar TL iken, bütçeye konan 14,5 milyar TL'dir. Her iki yıl için verilen ve verilmesi öngörülen desteklerin milli gelire göre oranı yüzde 0,4 olmuştur. Kanunun çıkarıldığı 2006 yılından beri bu oran hep yüzde 0,4 ve yüzde 0,6 aralığında gerçekleşmiştir. Diğer taraftan ülkemizdeki şeker fabrikalarını kapattıracak ve bir sanayi kolunu çökertecek kadar sıkıntı yaratan bir ürün olan şeker pancarı, hala havza bazlı destekleme modelinde desteklenecek ürünler içerisinde yer almamaktadır."

"ŞEKER FABRİKALARI ZARAR ETMEDİ, ZARAR ETTİRİLDİ"

2001 yılında çıkarılan Şeker Kanunu ve bu çerçevede kurulan Şeker Kurumu'nun 'şeker üretim kotası' getirmesi sonucu şeker pancarı eken köy ve çiftçi sayılarında çok hızlı bir gerileme sürecine girildiğini vurgulayan Atalık şöyle konuştu: 

"Üretimi durdurulan fabrikalar özelinde konuyu incelediğimizde Ağrı Şeker Fabrikası için üretim yapan köy sayısı 2002 yılından 2016 yılına yüzde 80, çiftçi sayısı da yüzde 95 gerilemiştir. Alpullu Şeker Fabrikası için bu sayılar sırasıyla yüzde 70 ve yüzde 90, Çarşamba Şeker Fabrikası için yüzde 97 ve neredeyse yüzde 100, Susurluk Şeker Fabrikası için yüzde 72 ve yüzde 92 oranında gerilediği görülmektedir. Türkşeker'in 25 fabrikası üzerinden konuyu değerlendirdiğimizde aynı dönemler için bu fabrikalara şeker pancarı üreten köy sayısı yüzde 56 ve çiftçi sayısı ise yüzde 82 oranında gerilemiştir.

Türkşeker'e üretim yapan köy ve çiftçi sayısına paralel şeker pancarı ekim alanında da önemli düzeyde gerileme yaşanmıştır. Üretimi durdurulan Ağrı Şeker Fabrikası için şeker pancarı ekimi yapılan alan 2002 yılından 2016 yılına yüzde 90, Alpullu Şeker Fabrikası için yüzde 77, Çarşamba Şeker Fabrikası için neredeyse yüzde 100 ve Susurluk Şeker Fabrikası için yüzde 78 oranında küçülmüştür. Türkşeker'in fabrikaları genelinde ekim alanındaki gerileme aynı dönem için yüzde 30 düzeyinde olmuştur. Ancak, aynı dönem için şeker pancarı verimindeki artışla birlikte üretim 12,8 milyon tondan 13,1 milyon tona yükselerek yaklaşık 300 bin ton düzeyinde artış göstermiştir.

Bu veriler çerçevesinde şeker fabrikalarımızın gerçekte zarar etmeyecekleri, buna karşın mevcut politikalarla zarar ettirildikleri açıkça görülmelidir."

http://www.abcgazetesi.com/akpniniddiasinakarsiliksekerfabrikalarizarardegilkarediyor81208h.htm

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Fatih Portakal'dan Ali Erbaş'a tepki: Hem vergimden maaşını alacak hem hakaret yağdıracak... Atalay’a kendisine bağlı sendikadan çağrı: İstifa etmeli AKP'li belediye geri adım attı: "Ceza garantili" adrese teslim ihale iptal edildi! Yandaş medyada bir rezillik daha ! 'Denize girince büyü bozulur, üç harfliler vücudu terk eder !'