Genç işsizlik oranının resmi verilere göre yüzde 27,1’e ulaştığı Türkiye’de, öğrenim kredisi borcunu ödeyemeyen üniversite mezunu sayısı 5 milyona dayandı. Borç vadesi dolan yüz binlerce öğrenci, yasal işlem yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bildirildi.
Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre asgari ücretle çalışan öğrenim kredisi borçluları da maaşları kredi taksitlerine yetmeyince haciz tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. MEB’in verilerine göre, KYK’den kredi alan ancak borç taksitlerini ödeyemeyen 217 bin öğrencinin maaşına ehaciz uygulandı.
TÜİK’in genç işsizliğine ilişkin açıkladığı verilere göre, genç işsiz sayısında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. İşsiz sayısı bir yılda 1 milyon kişi artarak 4.5 milyonu aştı. Resmi verilere göre, 1529 yaş grubunda ne çalışan ne de eğitim gören geçlerin sayısı 5 milyon 180 bine ulaşarak dünya genelindeki birçok ülkenin toplam nüfusunu geçti.
İKTİDAR OYLARIYLA REDDEDİLDİ
Üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulma derdine düşen gençlerin sorunları, okurken aldıkları geri ödemeli kredinin borcu nedeniyle daha da büyüdü. CHP ile İYİ Parti’nin, “Öğrenim kredisi borçları silinsin” ve “Borçlar ödenebilecek şekilde iyileştirilerek taksitlendirilsin” teklifleri AKP ve MHP’nin karşı oylarıyla birçok defa geri çevrildi.
ONLARCA TEKLİF SUNULDU
Öğrenim kredisi borçlarının silinmesi ya da yapılandırılmasına ilişkin TBMM’ye 2018 ve 2019 yıllarında toplam 14 kanun teklifi sulundu. Ancak AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin karşı çıkması nedeniyle milyonlarca öğrenim kredisi borçlusu gencin hayalleri yarım kaldı. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın’ın, öğrencilerin öğrenim kredisi borçlarının ödenmesinin kolaylaştırılması için verdiği araştırma önergesi de AKP ve MHP’nin muhalefetine takıldı.
CHP’li Aydın, şunları söyledi “Plansız şekilde açılan üniversiteler ile genç işsizliği ötelenmeye çalışılsa da milyonlarca gençten oluşan üniversiteli işsiz ordusu oluşuyor. İşsiz gençler, iş bulamamanın stresini yaşarken bir de ehaciz şokuyla karşı karşıya kalıyor. Sosyal devlet anlayışı gereği iş bulmakla yükümlü devlet, iş bulamadığı gibi bir de bu çocuklara ikinci bir şoku yaşatarak adeta hayata küstürüyor. Futbol kulüplerinin, medya patronlarının vergi borçlarını sildikleri gibi, öğrencilerin kredi borçlarının da en azından faizlerini silmeliler.”
BORÇLAR 30 BİN TL'Yİ BULUYOR
Öğrenim kredisi geri ödeme taksitlerini zamanında ödeyemeyen öğrencilerin borçlarına Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi dikkate alınarak uygulanan faiz, borçların neredeyse iki katına çıkmasına yol açtı. Öğrenim kredisi başvurusu sırasında 16 bin TL’ye imza atan bazı öğrencilerin borçları, faizle birlikte 30 bin TL’ye kadar çıktı. Borçlu oldukları için banka hesaplarına haciz gelen öğrenciler, vergi memurlarının blokenin kaldırılması için pazarlık yaptığını belirtti.
GENÇLERİMİZ SIKINTI YAŞIYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer de öğrencilerin iş hayatına atılmadan borç batağına saplandığını söyledi. Gürer, AKP iktidarı döneminde rekor kıran işsizlik sorunun kaygı verici düzeye ulaştığını kaydederek “İktidara çağrımdır, iş buluncaya kadar devlet desteğinden yararlanarak üniversite bitirmiş herkese işini bulma sürecini tamamlamadan burs kredileri ötelenmelidir” ifadesini kullandı.
http://www.krttv.com.tr/gundem/akpvemhpreddettimilyonlarcaogrencininhesaplarinahacizkonduh17149.html