Tesadüfen izlediğim yandaş bir televizyo kanalının birkaç kez tekrarladığı “Trump inşallah ikinci dönemi de kazanır” temennisine şaşırmadım.
Duanın nedeni Trump’ın Noel günü Florida’daki mal sahibi olduğu sarayından attığı twitter mesajında, ‘Türkiye İdlib’deki kıyımın önüne geçmek için çok çalışıyor’ yolundaki sözleri.
Şüphesiz Trump ‘Türkiye’ derken AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı kastediyor. Trump’ın Erdoğan’la ilgili attığı her güzel tweet yandaş basını sevindiriyor.
(Bu arada Barış Pınarı Harekatı’nın başladığı gün:9 Ekim 2019’ tarihli mektuba değinen yok)
Trump Erdoğan yakınlığı zaman zaman Washington’da da sorgulanıyor.
Amerikalılar, Erdoğan yönetimine “tarihi mektubu bile unutturan”, “Trump’ı Washington’la kötü ilişkilerin dışında bırakan” açıklamalara bir neden bulmaya çalışıyor.
Washington’da henüz bunun bir cevabı yok.
O halde AKP’nin Trump’tan beklentileri ne olabilir?
Kanal İstanbul projesine finans yada siyasi bir destek mi?
Ya da Dünya Bankası’ndan kredi?
AKP bunları unutsun.
Dünya Bankası’ndan İstanbul için bir proje desteği gelirse bu İstanbul Büyükşehir Belediye’sine olacaktır.
Ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir yada CHP’li bir Büyükşehir Belediye Başkanı ABD’den bir davet alırsa kimse şaşırmasın!
ABD’de yeni yılla birlikte yoğun bir seçim kampanyası başlıyor. Başkan kadar Kongre seçimi de önemli. Temsilciler Meclisi ve Senato’da milletvekili ve senatörler yenilenecek.
Trump ‘azil’ sürecinden kendini kurtarıp koltuğunu muhafaza etmenin yollarını arıyor.
Şüphesiz ‘Türkiye’ seçim kampanyasının önemli dış politika konularından biri olacak. Kampanya süresince Demokrat ve Cumhuriyetçilerin gündeminden düşmeyecek. Başkan adayları (Suriye, Kıbrıs, Doğu Akdeniz v.s.) parti programlarına alacaktır.
Yandaş televizyonlar, Trump’ın ikinci dönem kazanması için ‘dua’ ededursun Kongre’de Türkiye’yle ilgili (S400, F35, Halkbank, yaptırımlar vs) yasa tasarıları seçimin yapılacağı önümüzdeki Kasım ayına kadar sonlandırılmış olacak.
Hatırlatalım:
Trump son olarak 738 milyon dolarlık harcama bütçesinde yer alana S400 füze sistemi nedeniyle Türkiye’ye F35 uçaklarının yasaklanmasını imzaladı, yürürlüğe girdi.
Aynı metinde, Kuzey Akım 2 ve Türk Akım projelerine yaptırım var.
Trump bunları neden imzaladı dersiniz?
Senato Genel Kurulu’nda bekletilen müthiş bir yaptırım yasa tasarısı var.
Kişi, kurum ve kuruluşlara uzanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesinin mal varlığını içeren bir yasa tasarısı. Temsilciler Meclisi gibi üçte iki çoğunlukla geçerse Trump’ın yapacağı birşey yok. İmzalayıp yürürlüğe koyacak.
S400 Rus füzesi nedeniyle’Caatsa’ denen Hazine Bakanlığı’nda bekletilen 5 ‘yaptırım’ şartının konduğu yürürlüğe girmesi için Trump’ın imzasını bekleyen yaptırım. ( Trump süreyi biraz uzattı, çözüm olmadığı takdirde yürürlüğe sokmak zorunda)
Halkbank Mahkemesiyle ilgili New York’taki süreç devam ediyor.
Trump ikinci dönem de belki seçilebilir. Ama yapacağı fazla şey yok. Bu durumda hangisi; Trump mı AKP mi duaya muhtaç bilemedim.
Türkiye'de binlerce kaçak Afgan ve Pakistanlı sınır dışı edilirken kaçaklar, sınırdan geçerek gelmeye devam ediyor25 izlenme
Takipteki kredi miktarı belli oldu110 izlenme
5 yeni gözde, ihale alma rekoru kırdı!64 izlenme
Binlerce insanımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depremlerinde arama kurtarma ve kolluk ekiplerinin Adıyaman'a geldiği anlar ortaya çıktı32 izlenme
Haluk Pekşen'den şok iddia: Girit adasında BAE uçakları konuşlanıyor!98 izlenme
Soylu'nun ekibinin tasfiyesi devam ediyor: Sıra POLSAN'a geldi31 izlenme
Taksim bombacısı için karar çıktı30 izlenme
Narin'in köyünde 15 çocuk öldü: 9'u Güran ailesinden23 izlenme
Sedat Peker'den flaş paylaşımlar! Korkmaz Karaca'nın neden görüşmek istediğinin ayrıntıları ortaya çıktı
AKP'li belediye ilk maliye bakanları Kemal Unakıtan'ın evini yıktı
Yılmaz Özdil: Osmanlı'nın bu millete 500 milyar dolar borcu var
"Mustafa Kemal’in devrimini yok ettiler"