Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO’nun 2021 yılını Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. Yılı dolayısıyla anma yılı ilan etmesinin ardından; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de tarihte ilk defa İstanbul’da ‘Hacı Bektaşi Veli Festivali’ düzenlemesi Alevi kurumları tarafından; ‘Tarihi bir etkinlik, kardeşlik ve barışa katkı, devlet devlet olalı ilk defa samimi bir şekilde alevilere yüzünü döndü’ şeklinde sözlerle değerlendirildi ve böylesi bir etkinliği imza attığı için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve emeği geçerlere teşekkür edildi.
46 Sanatçının sahne aldığı çok sayıda alevi kurumunun stand açtığı, söyleşiler, lokma, aşure dağıtımı vb. Bir çok etkinliğin gerçekleştirildiği ve binlerce vatandaşın katıldığıSerçeşme Hünkar Hacı Bektaşi Veli Festivali’nin ardından ADFE(Alevi Dernekleri Federasyonu) ve Garip Dede Cemevi Başkanı Celal Fırat, Erenler Cemevi Başkanı Yavuz Selçuk, Silivri Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Cemevi Başkanı Süheyl Kırkıcı, Büyükçekmece Cemevi Başkanı Mehmet Tekdemir ve Alevi Dernekleri Silivri Şubesi Başkanı Özgün Deniz Gündüz festivali değerlendirdiler.
İşte görüşler:
'TARİHTE BENZERİ OLMAYAN BİR ETKİNLİK'
Celal Fırat: ADFE (Alevi Dernekleri Federasyonu başkanı)
“Başlangıcından itaberen ADFE ve Garip Dede dergahı olarak İBB’nin yaptığı böyle bir çalışmayı ve organizasyonu çok anlamlı bulduk. Aleviler bu zamana kadar bir çok etkinlikler düzenledi. Ama hep kendi mekanlarında, türbelerinde ve ziyaretgahlarda yaptılar. İlk kez İstanbul gibi büyük bir Metropolde sur içinde böyle bir etkinlik gerçekleştirildi. Tarihte bir benzeri olmayan bir çalışmaydı. Çok değerli ve anlamlıydı. İstanbul’da Hacı Bektaşi etkinliği çok anlamlı görsellerle desteklenmişti. Bunlara alışık değildik. ‘Festival’ ismi üzerine bazı eleştiriler dile geldi. Bizce bu isim üzerinde durmanın hiç gereği yok. Çünkü İBB onlarca inanca hizmet ediyor. Orada cem yapılmadı. Hacı Bektaşi Veli; “Irkı, rengi, kökeni ne olursa olsun iyiler iyidir.” Demiş. Bu coğrayfaya; insanlığı, sevgiyi, güzelliği yaymak için gelmiş. 72 millete aynı gözle bakan bir felsefeyi bu bakış ile tezat teşkil edecek şekilde yorumlamak doğru değil. Yenikapı’da her fark grup vardı. Karadenizden sanatçılar vardı. Zazaca vardı. Lazca söyleyenler oldu. Bu felsefeyi Unesco kıymetli bulmuş. İnsanlığı kucaklayan bir dünya felsefesi. Pir, “1200’lerde Kadınları okutunuz” demiş. 2000’ler de ise hala neler görüyoruz. Taliban görüyoruz. Büyük bir coğrafyada hala kadınlara nasıl davranılıyor görüyoruz.
Biz Aleviler olarak Pirlerimizin her yerde nefes bulmalarını istiyoruz. Her kelamımızı onların söylemiyle bitiririz. Bütün bu bağlamda bu güzel organizasyonun ismine takılmamak lazım. İBB orada cem düzenlemiyor.
Bir çok Alevi kurumu vardı. Her kurum panellerle farklı etkinliklerle canlara kendini anlatma olanağı buldu. Kimileri ürünlerini, dergilerini sundu. Lokmaları paylaştık. 12 imamlar aşkına 12 kazanda aşure kaynatıp paylaştık canlarla.
Dünyada sevginin ve hoşgörünün eğemen olması lazım. Aleviler çok ötekileştirildi. Gençler üniversite bitiriyor mülakatta dışlanıyor. Farklı bir boyuta getiriliyor. Böyle bir süreçte böyle bir etkinliğin yapılması çok anlamlı.
İmamoğlu ve ekibine çok teşekkür ederim. Emeği geçen herkese katkı sunan herkese teşekkür ederim. Eksiklikler olabilir. Bu çalışmalar yeni gelişmelere vesile olabilir. Gelecekte de böyle çalışmalar olabilir. Başka pirlerimiz adına, başka etkinlikler yapılırsa, alevi kurumlarla yapılırsa güzel olur. Temennimiz devletimizin bütün kademelerinin alevilerin bütün haklarını vermesidir. Alevilerin görünür olması için mücüadelemize devam edeceğiz. “
YAVUZ SELÇUK: DEVLET İLK DEFA ALEVİLERE YÜZÜNÜ DÖNDÜ
Yavuz Selçuk (Erenler Cemevi Başkanı)
Festival aleviler için çok önemli bir organizasyondu. Bunun hakkını teslim etmek lazım. Devletin Cumhuriyet tarihinde ilk defa alevilere kendi isteği ile dönmesidir. Bu yönü ile festival çok kıymetlidir. Aleviler cumhuriyet tarihi de dahil olmak üzere yüzyıllarca; kıyım yaşamış, inkar edilmiş, üstelik hiç bunların hesabı da sorulmamış. Hatta hayırlı olsun demişler bu zulümler karşılığında. Bütün bunları yaşamış bir toplum olarak bu festivali bizlere yönelik olumlu bir yaklaşım olarak düşünüyoruz. Ekrem İmamoğlu’na samimiyetinden dolayı teşekkür ediyorum. İlk olması anlamıyla güzel. Tekrar olması ve geleneksel hale gelmesini dilerim. Organizasyon sırasında eksiklikler olabilir, organize komitesi değerlendirecektir. Bunlar detay. Önemli olan ruhuydu.”
'ÜLKEDE KARDEŞLİK VE BARIŞA KATKI'
Süheyl Kırkıcı: Silivri Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Cemevi Başkanı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yapılan ve İlk defa İstanbul'un büyük bir meydanında geleneklerimizi, göreneklerimizi, sazımızı, sözümüzü, deyişlerimizi dile getirebildiğimiz bir festivali değerli ve anlamlı buluyoruz.
Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO, 2021 yılını Hacı Bektaş Veli’yi ölümünün 750. Yılı dolayısıyla anma yılı ilan etmişti. bu yıl tarihinde ilk kez Anadolu aydınlanmasının önemli şahsiyetlerinden biri olan Hacı Bektaş Veli’yi anmak, onun öğretisini ileri kuşaklara anlatmak amaçlı büyük bir organizasyona imza atıldı. Bu festivalin tarihsel önemi büyüktür.
Çağımızın savaşlar, kıtlık, zorunlu göçler ve doğanın tahribatıyla oluşan afetlerle boğuşurken yitirdiğimiz, daha doğrusu yitirtilen barış, sevgi, kardeşlik, dayanışma ve bilimin öncülüğünün ne kadar önemli olduğunun hatırlatılması açısından önemi kadar; bunun yanı sıra uzun yıllardan bu yana her zaman yok sayılan, hakları ertelenen Ülkemizin önemli bir toplumunun örgütleriyle, sesiyle ve sözüyle görünür kılınması açısından da önemi büyüktür.
Evet Alevilik, Bektaşilik vardır. Kültürüyle, folklarıyla ve felsefesiyle Türkiye halklarının kardeşliğinin, Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin, aydınlanmanın en önemli unsurlarından biridir mesajı yankılandı.
Eşit yurttaşlık yolunda büyük bir adım atıldığını düşünüyorum.
“Gelin Canlar Bir olalım” ve “İlimden gidilmeyen Yolun sonu karanlıktır”özdeğişleriyle öne çıkan, “Yetmişiki millete aynı nazarla bak” felsefesiyle birlikte yaşamın önemini bir kez daha anlaşılmasının altı kalın çizgiyle çizildi. Bu tür etkinliklerin çoğalması Türkiye’nin barışına, kardeşliğine, birlik ve beraberce ortak yaşamına katkı sağlayacağına inanıyorum.
Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”
'ÖRNEK OLSUN DEVAMI GELSİN'
Mehmet Tekdemir : Büyükçekmece Cemevi Başkanı
“Ben olumlu buldum. Bugüne kadar istanbul’da böylesi etkinlik olmadı. Hiç bir belediye başkanı ismimizi anmadı. İmamoğlu, ismimizi andı bizi meydana çıkardı, adam yerine koydu. Ben böyle dünüyorum. İnşallah örnek olur devam eder. Biz de mutlu oluruz. Başka belediyelere de örnek olur. Başta İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
'GÖNLÜMÜZDEKİ DEĞERİNİ PERÇİNLEDİ'
Özgün Deniz Gündüz: (Alevi Kültür Dernekleri Silivri Şube Başkanı)
“Bin yıldan fazladır bu topraklarda yaşayan Alevi yurttaşların Cumhuriyet tarihi de dahil olmak üzere, Alevi kurumları, Alevî bileşenlerinin yanı sıra tüm yurttaşlarımizi bir kültür festivalinde araya getiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Ekrem İmamoğlu’na ve ekibine çok teşekkür ederiz. Zira devlet nezdinde, devletin bir kurumu olan İBB ilk kez Alevi yurttaşların inançsal değerlerine uygun ve önemseyen bir yaklaşımla Hünkar Hacı Bektaş Veli anma festivali düzenleyerek gözümüzde ki, gönlümüzde ki insani değerini ve kıymetini birkez daha perçinlemiş oldu.
Temmenimiz ve beklentimiz bu festivalin geleneksel hale gelmesi ve Ekrem İmamoğlunun attığı bu ilk adımın devamını diğer il ve ilçe başkanılarinin da sürdürmesidir.”
https://www.krttv.com.tr/gundem/aleviderneklerindenibbyetesekkurdevletilkdefah91717.html