Almanya, Türk kaçaklarla başa çıkamıyor. Ülkeye kaçak olarak giren Türklerin ya da Türk kökenlilerin yüzde 57’sinin kimliğini yok ettiği ve başka diller konuşarak “Suriye, Afganistan veya Kuzey Irak’tan gelmiş gibi” iltica etmeye çalıştığı belirlendi. Geçen yıl 100 bine yakın Türk kaçak gelirken, bu yıl da kaçak gelenlerin üçte birini yine Türkler oluşturdu.
İLTİCA KABUL EDİLMİYOR
Ülkeye kaçak girenlerin iltica kabul oranları yüzde 10’u ancak bulduğu için, Türk kaçaklar bir şekilde izini kaybettirme ya da başka şekillerde iltica alma derdinde. Suriyeli ve Afganlarda iltica kabul oranı yüzde 90’ları aşarken, Türklerle başa çıkamayan Almanya, geri dönüşü teşvik için, “Ülkene Uyum Sağla” programı başlattı. ReIntegration adlı programın amacı, Almanya’ya kaçak giren Türklerin gönüllü olarak ülkesine dönmesi ve bunun karşılığında bir süreliğine orada geçiminin temin edilmesi.
DÖNÜŞ YAP, PARASINI AL
Almanya’dan iltica alamayan ve kaçak olarak yaşamak zorunda kalan Türkler, bu sayede gönüllü olarak dönmeye başladı. 2022 yılında 226 Türk gönüllü olarak dönerken, para yardımları başlayınca rakam, 2023’te 7 kat daha yüksek oldu. 2024’te de paralı dönüşlerin artması bekleniyor.
GÖNÜLLÜ DÖNENLERE YARDIMLAR NELER?
Almanya’ya kaçak gelip gönüllü olarak dönen Türklere şu yardımlar ödeniyor:
Dönüş uçak, otobüs veya tren bileti,
Seyahat yardımı. Kişi başı 200 Euro. 18 yaş altı çocuklar için 100 Euro,
Yolculuk sırasında her türlü tıbbi destek ve ülkesinde üç ay boyunca her ay 2 bin Euro net destek,
Tek seferlik maddi destek. Kişi başı 1000 Euro ve ailenin 18 yaş altındaki çocukları için 500’er Euro.
VİZE YASAĞI YOK
Bunun dışında Türkiye’de iş kurmak isteyenler için farklı programlar da uygulanıyor.
Almanya’dan gönüllü dönmek isteyenler, REAG/GARP 2.0 adlı programa başvurabiliyor.
Bu program için danışma ücretsiz. Kişiler kendi istekleri ile programdan yararlanıp ülkesine döndüğü için, ayrıca başka zaman vize alarak gelme hakları da kısıtlanmıyor.
Sözcü