Ankara-Niğde Karayolu'nu ihale şartnamesinin hiçbir koşuluna uymadan inşa eden ERG firmasının Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesiyle ilgili rakip firmaların açtığı davayı Danıştay ihale dosyasını incelemeden 'iptaline gerek yoktur' kararı verdi. tv100.com yazarı Barış Yarkadaş usulsüz ihalelerin peşini bırakmadı. Yarkadaş, tv100'ün gündem belirleyen programı Sağlı Sollu'da yeni usulsüzlükleri ifşa etti.
ERG İnşaat'a kamu ihalesi verilir gibi rant yaratıldığını belirten Yarkadaş, "Ankara İzmir Hızlı Tren yolu ihalesi 6 Ekim 2020’de ihalesi yapılıyor ve 2 milyar 162 milyon euro bedel ile bu İngiltere merkezli şirket (ERG) ihaleyi alıyor. Bakanlık, AB ihale kuralları usulünce yapılması gereken ihaleyi bizim kamu ihale kanununa göre yapıyor." dedi.
Yarkadaş milletin cebinden alınan miktara dikkat çekerek, "Biz şu anda bu anlaşma yüzünden 345 milyon euronun yıllık faizini ödemeye başladık. Eğer bunu hakikaten hazine almış olsaydı biz %7 değil, %1 civarında bir faiz ödeyecektik." ifadelerini kullandı.
ERG İnşaat'ın Euro üzerinden anlaşma yaptığını belirten Yarkadaş, "2 milyar 163 milyon euroya bu ihaleyi alan ERG adlı firma 1 buçuk milyar euro daha ekstra para istiyor ‘Euro dalgalandı, benim maliyetlerim arttı’ ama bu gerçekçi değil siz sözleşmeyi euro üzerinden yapmış." şeklinde konuştu.
Yarkadaş şunları söyledi:
Danıştay 13. Daire, Bakanlığa yazıyor ‘Dosyanın sürecini anlatın’ diye oysa klasörlerin tamamını istemesi gerekirdi. Danıştay, ihale kurallarıyla, sözleşme kurallarını birbirine karıştırıp hatalı bir karar veriyor. Buna onay vermeyin bu vatandaşın parasıdır.
"Bakanlık yetkililerine ve bürokrasiye çağrı yapayım, buna onay vermeyin"
Yarkadaş "Ankara-İzmir Tren Yolu’nun garantisi süresi kanuna göre 5 yıl olması gerekirken 12 aya indirilmiş. Diğer 4 yılın maliyeti kamuya bırakılmış. KBM, AB İhale Kuralları’na aykırı yapılmıştır diyerek Danıştay’a başvuruyor. Danıştay 13. Daire, bakanlığa bir yazı yazıyor ‘bize ihale sürecini anlatın’ diyor. Danıştay’ın istemesi gereken 20 dosyaydı. Danıştay hatalı bir karar veriyor, ‘ihale yapılabilir’ diyor. Bu firmada 2 milyar 163 milyon Euro’luk ihale başlıyor ve ekstra para istiyor. Bakanlık yetkililerine ve bürokrasiye çağrı yapayım, buna onay vermeyin bu vatandaşın parasıdır" dedi.
Dosyanın tamamının 20 klasör olduğunu belirten Yarkadaş şunları söyledi...
Yeniçağ
Ece Gürel'in yaşam mücadelesi sürüyor: Kalbi durdu, doktorlar hayata döndürdü
Yıldız: Bu operasyonla FETÖ’ye ve PKK’ya bir selam daha çakılmıştır
EYT'liler salonlara sığmadı
İstanbul Şehir Üniversitesi’ne haciz işlemi yapıldığı ortaya çıktı
Turhan Çömez'den çok konuşulacak ‘Saray’ kulisi! 'Erdoğan kaybetme ihtimalinin farkında. Muhalefet için belki kazanırlar ama iktidarları 1 buçuk, 2 yıldan daha uzun sürmez demiş'
Müezzinden 50 milyon liralık vurgun!
Adıyaman’da 4 çocuk 64 saat sonra sağ çıkartıldı, ilk sözü “annem nerde” oldu
Geçinemeyen vatandaş çareyi bu yöntemde buldu
Rize’de sosyal tesis dalgaların altında kaldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin "Cuma günü sözümüzü tutacağız" dedi.
Yılmaz Özdil'den Türk bayrağını yakan Suriyeliler üzerinden Erdoğan'a mesaj: Erdoğan onlar için ''Tıpkı Kuvay-i Milliye gibi'' demişti
CHP'li başkanlardan İmamoğlu'na çağrı: "Aday ol"
İBB Sözcüsü Murat Ongun 'İETT'yi öyle bir batağa sürüklemişler ki, şu an bile zararına çalışıyor!'
Mehmet Ağar konuştu, Sedat Peker'in danışmanı akşam saatlerini işaret etti: 'Bu işi düzelt yoksa SADAT'çılardan kötü duruma düşersin'