Türkiye, hava savunma sistemine dahil oluyor. Aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu 21 NATO üyesi ülke ile birlikte Türkiye, Avrupa’nın hava koruma sistemi de sayılan Alman üretimi IRIST (Infra Red Imaging SystemTail Surface Launched Medium RangeKızılötesi Görüntüleme Sistemi) sistemlerini ortaklaşa tedarik etme konusunda anlaştı.
Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın katıldığı toplantıda, ortak savunma ve satın alma yeteneklerinin genişletilmesinin önemine değinildi.
Yükselen Rusya ve diğer tehditlere, özellikle uzun menzilli ve uzay boşluğuna gönderilecek roketlere karşı savunma sistemlerinin geliştirilmesi büyük önem taşıyor.
Türkiye’nin IRIST savunma sistemine katılması, ABD’nin Patriot füzelerini de alabilmesinin önünü açacak zira bu sistemler birlikte kullanılabiliyor.
Bu durumda, NATO standartlarına uymayan ve ABD’nin özellikle uçak satışı konusunda "kaldırın" diye ön şart koştuğu Rus yapımı S400 füzelerinin ne olacağı bilinmiyor. Türkiye’nin aldığı bu S400 füzelerinin artık "sadece sembolik" bir anlamı kaldığı ifade ediliyor.
Türkiye bu sistemler için Rusya’ya milyarlarca dolar ödemiş ve ayrıca parasını ödediği halde ABD’nin F35 yeni nesil savaş uçakları sisteminden çıkarılmıştı.
IRIST hava savunma sistemleri şu anda Ukrayna’da Rus saldırılarına karşı kullanılıyor. Sistemler çok pahalı olduğu için bir süre önce Almanya, Estonya, Letonya ve Slovenya, bunları ortaklaşa tedarik etme kararı almıştı.
Yeni uzlaşı ile aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 21 ülke "ortak tedarik sistemi"ne girecek ve böylece, her bir ülkenin tek başına taşıyamayacağı mali yük dağıtılmış olacak.
NATO’nun Avrupa’nın korunmasına yardımcı olması için entegre ettiği sistem, yaklaşık 3.5 yıl önce başlatılan Avrupa Gökyüzü Kalkanı Girişimi (Essi) çerçevesinde kurulacak ve son imzalar atılırsa, ilk parti gelecek yıl ilgili ülkelere teslim edilecek.
Sözcü