Home
06 Nisan 2023 ( 9 izlenme )
Reklamlar

Anne hangi yiyeceklere yönelmeli? Emzirirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Beklenen gün gelip bebeğinizi kucağınıza aldığınızda, bebeğinizle ilk duygusal bağın oluşmasına katkı sağlayan emzirme, bebeğinizin daha sağlıklı gelişimi için de önemlidir. 

Emzirmeden sonra bebek rahatlar, gevşer ve annesiyle kendini güvende hissettiği kollarında güçlü bir bağ kurar. Emzirme döneminde anne, bebeğiyle geçirdiği anlarda da huzurlu ve mutludur. Hem anne hem de bebek bu bağı hissetmeye ihtiyaç duyar. Emzirme, anne ve bebek arasında ten tene temas yoluyla bağ kurmanın en iyi yoludur. Ancak, özellikle annelik ruhunu yeni deneyimlemeye başlayan anneler için, emzirirken akılda tutulması gereken birkaç şey vardır.

Anne sütü neden önemlidir?
Anne sütü bebek için beslenme ve maneviyat açısından çok önemlidir. Anne sütü, bebeğin ilk 6 ayda ihtiyaç duyduğu vitamin, yağ, demir, protein ve mineralleri içerir. Anne sütündeki proteinler bebeğinizin ilk 6 ay tüm protein ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. Yağ oranı yüksek olan anne sütü, bebeği tok tutmaya yardımcı olan kaloriler içerir.

Anne sütü lipidler (doymuş ve doymamış yağlar) açısından zengindir ve bebeğinizin sinir sisteminin gelişimini destekleyen önemli bir besindir. İçerdiği karbonhidratlar ile kalsiyum emilimini sağlar. Anne sütü ayrıca yağda ve suda çözünen tüm vitaminleri ve özellikle K ve D vitaminlerini içerir. Ayrıca bebeğin bağışıklık sistemini, sindirim sistemini, beyin gelişimini, üst solunum yollarını, büyümesini ve gelişmesini destekler. Ayrıca bebeğinizi obezite riskinden korur.

Emzirirken hangi besinlere dikkat edilmelidir?
Annelerin emzirme sürecini eğlenceli, bebeğiyle bire bir iletişim kurdukları beslenme ile desteklemeleri önemlidir. Yiyeceklerin miktarına ve ne sıklıkta yendiğine, hangilerinin ve nasıl yendiğine dikkat etmek önemlidir. 

Emzirme döneminde anne kendi beslenmesine özen göstererek bebeğin beslenmesine katkıda bulunur. Bu dönemde işlenmiş gıdaların ve katkılı ürünlerin tüketilmemesine özen gösterilmelidir. 

Emziren anneler günde 3 ana öğün, 3 ara öğün, 6 öğün beslenmelidir. Temel besin gruplarından süt ve süt ürünleri, tahıl, yumurta, sebze, meyve ve et tüketimi dengeli beslenme için önemli besinler olarak sofranızda olmalıdır. Bu sayede sütünüzün besin değeri de dengeli kalır.

Omega3 yağ asitleri açısından zengin balıkları haftada iki kez yemek, sütünüzün besin değerine katkıda bulunmak için önemlidir. Protein ve kalsiyum ihtiyacınız için günde en az bir porsiyon süt, yoğurt, peynir, ayran ve kefir tüketmeyi hedefleyin. 

Yine protein ihtiyacınız için yumurta, et, tavuk ve hindi tüketmelisiniz. Kuru baklagiller de bir protein kaynağıdır. Bu nedenle, diyetinize dahil etmeye dikkat edebilirsiniz. 

Gaz ve şişkinliği önlemek için yemeklerinize kimyon ekleyebilirsiniz. Tahıl yerken, ihtiyacınızdan fazlasını yememeye dikkat etmelisiniz.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kanal D, Tanzim satışlarıyla ilgili üreticilerle yaptığı röportajları kesip biçerek gerçekleri bakın nasıl çarpıtıyor ! Kağıt toplayıcılar işsiz kalacak! Bilim adamlarına göre uzaylıları bulmak sadece “an meselesi” Cumhuriyet'in 100. yılına özel 5 TL'lik madeni para tedavüle girdi