ÜMMET DEĞİL MİLLETİZ
İki gün sonra Cumhuriyetimiz 100'üncü yaşına girecek. Ve ne yazık ki kanlarıyla Türkiye'yi kuran kahramanlara layık olacak bir şekilde Cumhuriyet'in 100'üncü yaşı coşku ile kutlanmıyor. Oysa bugün Türkiye'nin bölgesinde güçlü bir ülke olarak var olmasını milli mücadelenin son adımı olan Cumhuriyet'e borçluyuz. Özgür bir vatana sahip olmayı Cumhuriyet'e borçluyuz. Sevr haritasının parçalanmasını, Misakı Milli sınırlarının korunmasını, özgür bir vatanı milli mücadele ve Cumhuriyet'e borçluyuz. Batılı ülkelerin topraklarımız üzerinde mühendislik çalışması yapamamasını Cumhuriyet'e borçluyuz. Bugün Gazze gibi olmamayı Cumhuriyet'e borçluyuz. Ümmet değil millet olmayı, kadınıerkeğiyle özgür bireyler olmayı Cumhuriyet'e borçluyuz.
AS BAYRAKLARI AS…
Ancak 100'üncü yıl törenleri Gazze'de yaşananlardan ötürü beklenen görkemle gerçekleşmeyecek. Cumhurbaşkanlığı'nın Cumhuriyet resepsiyonu başta olmak üzere, TRT ve bazı devlet kurumlarının kutlama programlarını ertelemeleri üzerine, şanlı bayramımızı hak ettiği saygıyla kutlama görevini halk üstlendi. Sanatçılar marşlar besteliyor, iş dünyası reklamlarıyla Cumhuriyet'e saygısını gösteriyor, çocuklar, gençler, yaşlılar bir araya gelerek kutlama organizasyonları düzenliyor, CHP'li belediyeler coşkuyu sokaklara yayıyor. Sosyal medyada “Cumhuriyet halktır. Şanlı Bayramımızı kutlama görevi bizde… As Bayrakları Türkiyem, bu onurlu görev bizde” yorumu yapılıyor.
Cumhuriyet Bayramı öncesinde vatandaşlarda büyük bir bayrak seferberliği yaşanıyor. Türkiye'nin dört bir yanında Türk Bayrağı üretimi yapan fabrikalar siparişlere yetişemiyor. Bursa'da bayrak üretimi yapan işletmenin sahibi Ahmet Yalçın son dönemde taleplerin yaklaşık yüzde 350 arttığını belirtti. Yalçın, “Cumhuriyetin 100'üncü yılından dolayı bir yoğunluğumuz var. Geçtiğimiz yıllarda aylık 3 milyon metre bayrak üretimi yaparken şu an aylık 10 milyon metre üretim yapmaya başladık. Gelen talepleri karşılayabilmek için kapasite artışı yaptık” diye konuştu. Bu arada bayram için geri sayım sürerken, ülke boydan boya bayraklarla süslenmeye başladı. Vatandaşlar; evlerine, dükkanlarına, araçlarına, sokaklarına bayraklarını asmaya başladı. İstanbul'da Beyoğlu Belediyesi, 1400 metre uzunluğundaki İstiklal Caddesi'ni çift taraflı olarak 1200 bayrakla donattı. Cadde, asılan bayraklarla kırmızı beyaza bürünürken bazı vatandaşlar ve yabancı turistler de bayrakların arasından geçen nostaljik tramvayla fotoğraf çekti. (DHA)
Sözcü