Avrupa Merkez Bankası (ECB) üzerinde Atatürk’ün portresinin bulunduğu hatıra parası bastı. Nümismat (Madalya ve eski para bilimiyle uğraşan) Özgür Honaş’ın çalışma arkadaşlarıyla birlikte yürüttüğü süreç sonucunda basılan para, Türkiye’nin tanıtımı ve marka değerini ön plana çıkarmak amacıyla turizm alanında kullanılacak.

Söz konusu para, piyasada kullanılan euroya eş değer kalitesinde ve özelliklerinde basıldı. Koleksiyoner Honaş, bundan sonraki amacı ise bir ‘Cumhurbaşkanları Serisi’ oluşturmak. Honaş, konuyla ilgili çalışmalarını tamamlamasının akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunacak.

Yıllardır Nümismatik ile uğraştığını aktaran Honaş, süreci şu sözlerle anlattı:
“Bir akşam beni takip eden arkadaşlarımdan biri (İbrahim Gölgeli) beni aradı ve “Avrupa’da yaşıyorum, Avrupa Merkez Bankası bu tür paralar basıyor, bu konuda öncü olmak istiyorum. Yardımcı olur musun?” dedi ben de kabul ettim. Fakat tuhaf geldi, Avrupa Merkez Bankası bizim paramızı neden bassın diye düşündüm, sonra bir ön çalışma yaptım. İlk başta olabilirliği konusunda endişelerim vardı. Paranın tasarımını Hollanda vatandaşı bir tasarımcımız (Christian Petermann) üstlendi. O konuda benim de yardımlarım oldu. Sonraki süreçte paraya son halini verdik ve basım takvimin beklemeye geçtik. Teslim ettikten kısa bir sonra paranın basılmasına ilişkin Avrupa Merkez Bankası’ndan ön onayın alındığına dair bilgi geldi. 3 hafta sonra da para basıldı”.
Paranın, turizm amacıyla kullanılacağının altını çizen Honaş, “Bir tür hatıra parasıdır. Değişik ülkelerde ülkelerinin tanıtımı açısında bu gibi uygulamalar yapıyor. Biz de bu şekilde Atatürk temalı para bastırmak istedik” ifadelerini kullandı.
http://halktv.com.tr/avrupamerkezbankasindanataturklueuro358156
Plajda, sokakta, çarşıda her yerde aynı görüntü: 120 bin kişi başvurdu23 izlenme
Ölen FETÖ elebaşı için gazeteciden canlı yayında skandal sözler! "Ne diyelim mekanı cennet olsun"23 izlenme
İşte CHP'nin Mersin'deki 'Milletin Sesi' mitingindeki kalabalığı en net gösteren video!93 izlenme
Gaziantep'te vatandaşın yaptığı paylaşım imamları ayağa kaldırdı!1043 izlenme
Bilal’in derneğine belediye kılıfı... Büyükşehir sponsorluğunda Ensar, TÜRGEV el ele okullara181 izlenme
CHP'li Gürer'den Erdoğan'a fahiş fiyat yanıtı: "En yakınınızdan hesap sorun!"23 izlenme
Devlet en çok hangi kitapları alıyor? İşte o yayınevi ve kitaplar36 izlenme
Acı haberi MSB duyurdu: 2 askerimiz şehit oldu!65 izlenme