Home
17 Ocak 2024 ( 13 izlenme )
Reklamlar

Ayhan Bora Kaplan iddianamesi kabul edildi; 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 169 yıl hapsi istendi


"Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçundan tutuklanan Ayhan Bora Kaplan hakkındaki iddianame kabul edildi.



Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan hakkında hazırlanan 61 sanık hakkındaki iddianame, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Bora Kaplan hakkında "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten öldürme", "nitelikli kasten öldürme", "kasten yaralama", "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "nitelikli yağma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "suç üstlenme" ve "suçluyu kayırma" suçlarından biri ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ile 169 yıl 6 ay hapis istendi.

AA'nın haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık ve Örgütlü Suçları Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, 12 kişi "müşteki", 61 kişi de "sanık" sıfatıyla yer aldı. Suç örgütünün kurucusu ve yöneticisinin Ayhan Bora Kaplan, diğer yöneticilerin ise sanıklar Fethi Koyuncu, Mutlu Ayaş, Yusuf İzzet Savaş, Kanber Keskin ve Serdar Sertçelik olduğu bildirildi.

İddianameye göre soruşturma, 7 Eylül 2023'te Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gelerek Kaplan ve suç örgütü üyelerinden şikayetçi olan müşteki Erkan D'nin beyanları üzerine başlatıldı. Erkan D. savcılık ifadesinde, 2016'da Kaplan ve suç örgütü üyelerince 2 gün boyunca zorla alıkonularak dişlerinin söküldüğünü, bu dönemde şikayetçi olduğunu ancak suç örgütünün tehdit ve baskıları nedeniyle kolluktaki ifadesinde gerçekleri söyleyemediğini anlattı.

İKİ CİNAYET SORUŞTURMAYA DAHİL EDİLDİ

Soruşturma aşamasında kod adıyla ifade veren gizli tanık, 2016'da gerçekleştirilen silahlı saldırıda ölen Mahfuz Tatar'ın, Kaplan'ın talimatıyla öldürüldüğünü söyledi. Tatar'ın öldürülmesi olayıyla ilgili yapılan delil toplama ve değerlendirme faaliyetleri kapsamında bu suçla bağlantılı olarak bir cinayetin daha işlendiği belirtildi. Tatar'ı Muhammet Kaplan ile öldüren Semih Arslan'ın, delillerinin gizlenmesi amacıyla kasten öldürüldüğü ve örgütün deşifre olmaması için buna "intihar süsü" verildiği belirtildi.

Suç örgütünün, bazı taksi duraklarından haftalık olarak "haraç" toplama, zorla senet imzalatma, dolandırıcılık, yağma, gasp ve uyuşturucu madde imal ve ticareti yapma gibi suçlardan haksız kazanç elde ettiği tespitine yer verildi. Suç örgütünün, ele geçirmek istedikleri işletmelerin önce "vale, otopark ve dış güvenlik" gibi işlerini alarak kendilerini kabullendirdikleri, sonrasında ise baskı kurdukları ifade edildi.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığınca hazırlanan raporda, sanıkların, 2019 ve sonrasında mal varlıklarında ciddi artış olduğu, bu suçlardan elde ettikleri gelirleri akrabaları ile üçüncü şahıslar adına mal varlığı alarak veya şirket kurarak akladığının tespit edildiği bildirildi.

Polisin teknik takibi sırasında, sanıkların birbirleriyle yaptığı görüşmelerde şifreli ifadeler kullandığı, bu bağlamda sanıkların, Bora Kaplan'dan "büyük abi", diğer örgüt yöneticilerinden ise "küçük abi" diye bahsettiği, ayrıca "araba" kelimesinin "silah" anlamında kullanıldığı deşifre edildi.

Örgüt içinde "iş bölümü" yapıldığı, bu kapsamda sanık Fethi Koyuncu'ya bağlı "tetikçi", sanık Kanber Keskin'e bağlı da "vale" diye tabir edilen grupların bulunduğu belirtildi.

İSTENEN CEZALAR

Suç örgütünün Kaplan'ın talimatı ve bilgisi doğrultusunda, farklı tarihlerde Mahfuz Tatar ve Semih Arslan'ın öldürülmesi, müştekiler Altan T, Murat Y, Serhat T. ve Serdar H'nin silahla yaralanması, müşteki Erkan D'nin 2 gün boyunca alıkonularak işkence edilmesi, müşteki Mehmet Taha E'nin sahibi olduğu işletmelerin zorla alınması, müşteki Muhammed S'nin 2 otomobilinin gasbedilmesi ve zorla çek yazdırılması ile müşteki Emirhan B'nin darbedilmesi olaylarını gerçekleştirdiği bildirildi.

Bora Kaplan ve örgütün diğer yöneticileri, suç örgütünün işlediği tüm suçlardan sorumlu tutuldu.

İddianamede, Bora Kaplan ve diğer örgüt yöneticileri Koyuncu, Ayaş, Savaş, Keskin ve Sertçelik hakkında "suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "kasten öldürme", "nitelikli kasten öldürme", 7 kişiye yönelik "kasten yaralama", 2 kişiye yönelik "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", 2 kişiye yönelik "nitelikli yağma", "eziyet", "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme", "suç üstlenme" ve 2 kez "suçluyu kayırma" suçlarından biri ağırlaştırılmış 2'şer kez müebbet ve 169 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.

Diğer 55 sanık için de çeşitli sürelerde hapis cezası talep edildi.

İddianame Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

NE OLMUŞTU?

Ayhan Bora Kaplan, 7 Eylül’de Almanya’ya gitmek üzere geldiği Esenboğa Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı. Kaplan’ın aracından, yüklü miktarda para çıkmıştı. Kaplan grubuna yönelik operasyon, daha sonra genişletilmiş ve gözaltı sayısı 29’a çıkmıştı. İlk operasyonda, Kaplan ve 12 kişi tutuklanmış, daha sonra tutuklu sayısı 19’a çıkmıştı. Kaplan; “örgüt kurma”, “yağma”, “yaralama", “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” gibi iddialarla suçlanıyor. Kaplan, 15 Temmuz darbe girişimine karşı TRT’nin önünde adamlarıyla birlikte silahlarla poz vermesiyle de gündeme gelmişti. Kaplan’ın 16 farklı suçtan kaydının olduğu öğrenilmişti.

Evrensel

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İmamoğlu'ndan 'Fatma Betül Sayan Kaya' yanıtı: 'Hesabı sorulacak' SKANDAL! Atatürk'e hakaret, suç değil "yorum" sayıldı! İktidarın insan haklarıyla mücadelesi: Din hizmetlerine 80 milyar, insan haklarına 474 bin lira bütçe! Türkiye gazetesi yazarından Atatürk'e iğrenç iftira! 'İngilizler önünü açtı, Atatürk diktatör oldu'